Αθλητισμός και εκλογές: Τι προτάσεις ρίχνουν στο «γήπεδο» οι παρατάξεις του Δ. Θεσσαλονίκης

Ένα τεράστιο -ενδεχομένως και αρκετά αναξιοποίητο- κεφάλαιο για την πόλη, που συνήθως έρχεται στο προσκήνιο για τους λάθους λόγους

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
αθλητισμός-και-εκλογές-τι-προτάσεις-ρ-1065118
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ο «μαραθώνιος» της προεκλογικής περιόδου πλησιάζει στο τέλος του, με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες στις 8 και 15 Οκτωβρίου για να εκλέξουν τους δημάρχους και περιφερειάρχες ανά τη χώρα.

Λίγο πριν λοιπόν φτάσουμε στις κάλπες βάζουμε στο «μικροσκόπιο» τις προτάσεις των παρατάξεων που συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο αθλητισμός αποτελεί ένα τεράστιο -ενδεχομένως και αρκετά αναξιοποίητο- κομμάτι για την πόλη και συνήθως έρχεται στο προσκήνιο για τους λάθους λόγους.

Τί προτάσεις… ρίχνουν λοιπόν στο «γήπεδο» οι συνδυασμοί που διεκδικούν το Δήμο Θεσσαλονίκης για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους, ως προς το κομμάτι του αθλητισμού;

Αναζητήσαμε λοιπόν τις απαντήσεις στις επίσημες ιστοσελίδες των παρατάξεων, αρκετές από τις οποίες έχουν στα ψηφοδέλτιά τους, μεγάλο αριθμό υποψηφίων οι οποίοι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σχετίζονται με τον αθλητισμό.

«Ναι στη Θεσσαλονίκη» – Κ. Ζέρβας

  • Επενδύουμε στις αθλητικές υποδομές της γειτονιάς. Ολοκληρώνουμε την ανακατασκευή όλων των υπαίθριων γηπέδων με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Διεκδικούμε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Μοχλός πίεσης προς την Πολιτεία για εκσυγχρονισμό των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Στηρίζουμε τα αιτήματα των ομάδων της πόλης για νέα γήπεδα. Δώσαμε λύση όπου μας ζητήθηκε.
  • Βάζουμε φρένο στην αθλητική βία με προγράμματα ευαισθητοποίησης στα σχολεία και συμβολικές πρωτοβουλίες.
  • Καταγράφουμε τις ανάγκες των σωματείων και προχωράμε στις βέλτιστες δυνατές λύσεις.
  • Συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες για να συμπεριλάβουν σταθερά τη Θεσσαλονίκη στον προγραμματισμό τους.
  • Αξιοποιούμε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού για το 2024 με δικτύωση, προσέλκυση events, απόκτησης τεχνογνωσίας και εμπειρίας.
  • Διευρύνουμε το αθλητικό καλεντάρι με αθλήματα και διοργανώσεις στοχεύοντας στη φιλοξενία τους για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο.

«Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» – Στ. Αγγελούδης

Ο αθλητισμός στην πόλη έχει αφεθεί στις ασυντόνιστες ενέργειες των ιδιωτικών αθλητικών συλλόγων, που παρά τις προσπάθειές τους δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις οικονομικές και οργανωτικές τους δυνατότητες, αλλά και τις παθογένειές τους.

Απέναντι στην αδιαφορία, στην έλλειψη προγραμματισμού, τις ανούσιες θεωρίες και την εξαπάτηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, απαντάμε με επιχειρήματα και με μια σύγχρονη τεχνοκρατική αντίληψη, ένα πλάνο με συγκεκριμένες προτάσεις, οργανωμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με υπευθυνότητα απέναντι σε όλες τις ανάγκες και προτεραιότητες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Προτάσεις:

1. Η Θεσσαλονίκη στρέφεται στη θάλασσα. Δημιουργούμε οργανωμένο κέντρο Ναυταθλητισμού στον Κελλάριο Όρμο. Διοργανώνουμε διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες (Regatta) από τη Θεσσαλονίκη έως τη Χαλκιδική.

2. Η Θεσσαλονίκη γίνεται τόπος προορισμού για ειδικά αθλήματα, όπως το παρκούρ, το skateboard, η αναρρίχηση, η ποδηλασία βουνού κ.ά. Διεκδικούμε τη φιλοξενία παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή.

3. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε μόνιμο κέντρο για τον ειδικό αθλητισμό, για άτομα με αναπηρίες. Δημιουργούμε όλες τις απαραίτητες υποδομές, κάνουμε την πόλη φιλόξενη και προσβάσιμη σε ΑμεΑ.

4. Διαμορφώνουμε το Πάρκο Αλκμήνης (πίσω από το γήπεδο του ΑΡΗ) ως sport – city για extreme sports.

5. Διεκδικούμε την ίδρυση Αθλητικού Γυμνασίου-Λυκείου στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

6. Καθιερώνουμε τα Σχολικά Πρωταθλήματα στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση.

7. Δημιουργούμε υπαίθρια γυμναστήρια σε κάθε συνοικία.

«Θεσσαλονίκη για Όλους» – Σπ. Πέγκας

Συντήρηση και αναβάθμιση των δημόσιων αθλητικών υποδομών με δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση για όλους/όλες. Αποκέντρωση των αθλητικών υποδομών. Δημιουργία δομών μαζικής άθλησης και εκγύμνασης σε κάθε κοινότητα. Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας. Δημιουργία νέων σε κάθε γειτονιά.

Αναβάθμιση υφιστάμενων ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Δημιουργία νέων χώρων: α) για προγράμματα γυμναστικής, γιόγκα, τάι τσι, ευεξίας, από γυμναστές των δημοτικών γυμναστηρίων (σε πάρκα ή μικρές πλατείες) για κάθε ηλικία, είτε τα πρωινά, είτε τα σαββατοκύριακα. β) με τοποθέτηση γυμναστικών οργάνων ανοιχτού χώρου σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Δημιουργία περίκλειστων υποδομών και γηπέδων ποδοσφαίρου και βόλεϊ εντός του αστικού ιστού με έμφαση στις πιο αποκομμένες περιοχές.

Ανακαίνιση και αναβάθμιση των κολυμβητηρίων Εθνικού και Τούμπας.

Αξιοποίηση τουλάχιστον ενός περιπτέρου της ΔΕΘ, με ευέλικτες, προσαρμόσιμες προσωρινές κατασκευές για αθλητικές εγκαταστάσεις -προγράμματα για ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους (στίβος αναρρίχησης, 5Χ5, τένις, πάντελ, σκουός, γιόγκα, χορός -σύγχρονος/παραδοσιακός, ευεξίας και ενδυνάμωσης).

Αξιοποίηση χώρων του Σέιχ Σου για οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων και θεματικών περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών για διαφορετικές κατηγορίες αθλούμενων. Συνεργασία με όμορους δήμους για την ανάδειξη και αναδιαμόρφωσή του με σκοπό τους όμορους δήμους για την ανάδειξη και αναδιαμόρφωση του με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για καθημερινές δραστηριότητες όσο και τουριστικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.

Θέσπιση Μαραθωνίου στο Σέιχ Σου και Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού (αγώνες mountain bike, αναρρίχηση, yoga) που θα λαμβάνουν χώρα δύο φορές τον χρόνο.

Δημιουργία χώρου για νέους: Skate Board / BMX park (προτεινόμενοι χώροι: ΔΕΘ, λιμάνι, σε χώρο στρατοπέδου υπό διαμόρφωση).

Ενίσχυση και υποστήριξη των ναυτικών Ομίλων Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων για μικρές ηλικίες και γνωριμία με τον κόσμο της θάλασσας. Θέσπιση Ημέρας Γνωριμίας με τα σκάφη και το άθλημα. Διεθνής αγώνας σκαφών στο Θερμαϊκό.

Αξιοποίηση των αυλών των δημοσίων σχολείων για εφαρμογή προγραμμάτων και διενέργεια αθλητικών δραστηριοτήτων το σαββατοκύριακο.

Δημιουργία Parking ποδηλάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης με σκοπό την ενίσχυση μετακίνησης με το ποδήλατο. Ενδεικτικοί προτεινόμενοι χώροι: Λευκός Πύργος, πλ. Ναυαρίνου, Αριστοτέλους, Λιμάνι.

Διασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλες τις υποδομές και χώρους άθλησης (είτε ως αθλητές είτε ως θεατές).

Πρόβλεψη και εξασφάλιση απινιδωτή σε κάθε χώρο άθλησης. Καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης, σταδιακή αγορά και εκπαίδευση του κοινού στη χρήση.

Προώθηση αθλητικής κουλτούρας ως μέτρο πρόληψης και εκτόνωσης της οπαδικής βίας. Ενημέρωση πολιτών, με την ενεργή συμμετοχή των Κοινοτήτων, με τη διενέργεια ημερίδων και εκδηλώσεων.

Θέσπιση ημέρας «φίλαθλοι pride» ημέρα που γιορτάζουν όλες οι ομάδες, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την αποφυγή βίας στον αθλητισμό.

«Όλοι εμείς» – Δ. Τσαβλής

Αναβάθμιση ανοικτών αθλητικών κέντρων και γηπέδων – Άμεση ανάδειξη δημοτικού γηπέδου Αχιλλέα Τριανδρίας

Σχέδιο ανάπτυξης επιπλέον χώρων άθλησης σε υπαίθριους χώρους (παρκούρ, σκέιτμπορντ κ.ά.)

Στήριξη Στήριξη ερασιτεχνικών ομάδων εντός των ορίων του ∆ήμου Θεσσαλονίκης με ενίσχυση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων και των περιβαλλόντων χώρων

Εκσυγχρονισμός κλειστών γυμναστήριων και κολυμβητηρίων

Σχεδιασμός προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού

Αξιοποίηση σχολικών γυμναστηρίων για ελεγχόμενες αθλητικές δραστηριότητες

Ανάπτυξη πληροφορικού συστήματος για διαχείριση αθλητικών και πολιτιστικών ∆ραστηριοτήτων:

  • Ενίσχυση του ναυταθλητισμού
  • ∆ιεκδίκηση περισσότερων πανελλήνιων και διεθνών αγώνων
  • ∆ιεκδίκηση παραχώρησης δημοσίων γηπέδων στον ∆ήμο Θεσσαλονίκης

«Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης» – Β. Τομπουλίδης

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του δήμου, με δημιουργία νέων γηπέδων, για την κάλυψη όλων των αναγκών άθλησης των δημοτών και των δεκάδων αθλητικών σωματείων.

«Η Πόλη Ανάποδα» – Μ. Κέκη

Πέρα από την γενική έλλειψη ελεύθερων χώρων, η πόλη πάσχει ειδικά και από την απουσία ανοιχτών χώρων άθλησης. Ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων στα πεζοδρόμια της Αγίου Δημητρίου επί πανδημίας ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της έλλειψης. Ωστόσο, οι υφιστάμενοι ελεύθεροι χώροι δεν αρκούν ώστε σημαντικό τμήμα τους να μπορεί να μετατραπεί σε χώρους άθλησης.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την απόδοση νέων χώρων. Δυστυχώς κι εδώ η διοίκηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, αποχαρακτηρίζοντας χώρους άθλησης και αίροντας απαλλοτριώσεις που είχαν ήδη αποφασιστεί.

Ζητάμε την αύξηση των χώρων άθλησης, μέσα από τη συνολική αύξηση των ελεύθερων χώρων στην πόλη. Ειδικά στην περιοχή Τροχιοδρομικών-Χαριλάου, μαζί με τους κατοίκους, απαιτούμε ο Δήμος να άρει την απόφασή του για οικοδόμηση και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για χρήση του οικοπέδου ως χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παρατημένος χώρος περί των 1.900 τ.μ. στη συμβολή των οδών Αρετούσης και Αλεξ. Θεοδοσιάδη στην περιοχή Τροχιοδρομικών-Χαριλάου. Σύμφωνα με την υπ΄αρ. 388/22.1.1998 απόφαση της Γ.Γ. Περιφέρειας ο χώρος αποδόθηκε για κοινωφελή χρήση, ως «Χώρος Αθλητικών Εγκαταστάσεων», ο οποίος θα καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις για χρήσεις αθλητισμού που υπάρχουν στην ευρύτερη έκταση.

Σύμφωνα όμως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 16/7/2018 (επί προηγούμενης διοίκησης), ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου και δυστυχώς το οικόπεδο επιστράφηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία προς αξιοποίηση, διότι ο Δήμος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την αποζημιώσει.

Σε απάντηση, συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία κατοίκων για την περιοχή Τροχιοδρομικών – Χαριλάου. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η διατήρηση του χαρακτηρισμού του οικοπέδου και η χρήση του ως χώρος άθλησης είναι πολεοδομικά και κοινωνικά αναγκαία. Η ίδια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 15.6.2018 βεβαιώνει την πολεοδομική αναγκαιότητα διατήρησης του κοινωφελούς χαρακτήρα για χρήση αθλητισμού του οικοπέδου. Με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αθλητισμού Δ. Θεσσαλονίκης (2017), το σύνολο των υφιστάμενων χώρων αθλητισμού (28.500τμ.) στην ευρύτερη περιοχή των τριών Συνοικιών δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για πληθυσμό σχεδιασμού 33.000 κατοίκων (απαιτούνται αθλητικοί χώροι 99.000 τμ.). Για πληθυσμό της τάξης των 30.000 κατοίκων απαιτούνται 6 χώροι αθλητισμού, ενώ οι υφιστάμενοι είναι μόνο 3 και το εμβαδόν τους υπολείπεται κατά πολύ των προδιαγραφών.

Μαζί με τους κατοίκους, ζητάμε την αναίρεση της απόφασης. Ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για χρήση του οικοπέδου ως χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων. Διεκδικούμε να μην επιστραφεί σε ιδιώτες κανένας χώρος που προορίζεται για χώρο πρασίνου, άθλησης, σχολείου ή για οποιοδήποτε άλλη χρήση που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική» – Γ. Κουριαννίδης

Δημιουργία διασχολικών πρωταθλημάτων και ανάδειξη του μαθήματος της Γυμναστικής στην πραγματική του διάσταση και τον σοβαρό παιδαγωγικό του ρόλο.

«Θεσσαλονίκη-Μακεδονία» – Στ. Καλόγηρος

Αθλητισμός για όλους χωρίς κόστος: Πάρκα με όργανα ήπιας γυμναστικής, μπασκέτες και εθελοντές γυμναστές για όλους και όλες όσοι θέλουν να γυμναστούν.

*Για την παράταξη «Ενωμένοι Μακεδόνες για τον δήμο Θεσσαλονίκης» του κ. Δ. Ζιαμπάζη δεν βρέθηκε κάποια θέση που να αφορά στον αθλητισμό στην επίσημη ιστοσελίδα της παράταξης ή στη σελίδα που διαθέτει η παράταξη στο facebook.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα