Θεσσαλονίκη

Ατμοσφαιρική ρύπανση-Θεσσαλονίκη: Στο κόκκινο οι δείκτες εδώ και ένα χρόνο για τα PM10

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι έχουν ευθύνη για τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος 

Φίλιππος Δεργιαδές
ατμοσφαιρική-ρύπανση-θεσσαλονίκη-στ-989671
Φίλιππος Δεργιαδές

Όταν έγινε γνωστό ότι η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακή ποιότητα του αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπέρβασης των τιμών στα επικίνδυνα σωματίδια PM10 και μη λήψη μέτρων, οι ειδικοί επιστήμονες, δεν έπεσαν από τα σύννεφα.

Μάλιστα, η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ,Κωνσταντίνα Σαμαρά, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, χαρακτήρισε την καταδίκη, αναμενόμενη, μίλησε για υπερβάσεις σχεδόν διπλάσιες από το επιτρεπτό όριο και ανέφερε ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις, «για να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθούν οι υψηλές συγκεντρώσεις PM10».

Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη, είναι 3,8 φορές υψηλότερη από τις κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς που δίνει ο ΠΟΥ.

Σε ό,τι αφορά τα σωματίδια PM10, να αναφέρουμε πως πρόκειται για σωματίδια απειροελάχιστης ύλης με διάμετρο μικρότερη των 10 εκατομμυριοστών του μέτρου, τα οποία αποτελούνται από πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, μικροσκοπικά κομμάτια άνθρακα, ανόργανες και οργανικές ουσίες. Εκπέμπονται κυρίως από καύσεις και είναι ένοχα για μία σειρά ασθενειών, κυρίως του αναπνευστικού συστήματος, και την πρόκληση πρόωρων θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι δείκτες είναι στο κόκκινο, αλλά τα αποτελέσματα που έχουμε, δεν βγαίνουν στη φόρα»

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν επιδείξει καμία ευαισθησία για το πρόβλημα ή περιορίζονται σε διαπιστώσεις, χωρίς να τολμούν να «διαταράξουν» με μέτρα την συγκέντρωση και αιώρηση των επικίνδυνων σωματιδίων.

Κοινώς δηλαδή, έχουμε αφεθεί να αναπνέουμε μία επικίνδυνη ατμόσφαιρα χωρίς να γνωρίζουμε ούτε καν το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως αναφέρει στην Parallaxi, περιβαλλοντολόγος που εργαζόταν σε δημοτικούς σταθμούς καταγραφής των ρύπων, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τα σωματίδια ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια τους τελευταίους μήνες, σχεδόν καθημερινά. «Όλοι οι δείκτες εδώ και πάνω από χρόνο, ήταν στο κόκκινο», αναφέρει και σημειώνει ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, δηλαδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ και οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά είχαν γνώση και ενημέρωση για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά δεν έχουν κινηθεί προς αναζήτηση λύσεων και μέτρων.

Σε ότι αφορά το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρει ότι οι υπερβάσεις είναι ανθυγιεινές για ανθρώπους που έχουν προβλήματα, όπως πνευμονολογικά, καρδιακά και δερματολογικά και επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ύπαρξη των σωμαιδίων PΜ10.

«Τα στοιχεία από τις καταγραφές καταλήγουν στο ΑΠΘ, όπου αξιολογούνται και γίνεται επεξεργασία. Οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά έχουν στοιχεία, αλλά δεν τα δίνουν στη δημοσιότητα» τονίζει και σημειώνει πως η μεγάλη ποσότητα των ρύπων κατακάθεται και αιωρείται τοπικά. Σχετικά με την Περιφέρεια, αναφέρει ότι διαθέτει σταθμούς μέτρησης οι οποίοι δεν λειτουργούν διότι οι μετρητές δεν είναι συνδεδεμένοι.

Θεοτοκάτος: Υπαρκτό το πρόβλημα και αφορά όλη την πόλη

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, σημειώνει ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι συνολικό και αφορά ολόκληρη την πόλη.

«Δυστυχώς είναι ένα θέμα που συνδέεται με το κυκλοφοριακό και την κίνηση των οχημάτων αλλά και το πράσινο, θέματα που ο δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει καθημερινά», τονίζει και αναφέρει πως «η έλλειψη του μετρό και η καθυστέρηση του εδώ και 10 χρόνια, όπως και η μη υλοποίηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας, που θα βοηθούσαν στην εκτόνωση του κυκλοφοριακού εντείνουν το πρόβλημα».

Σημειώνει δε πως το θέμα αφορά όλη την πόλη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία κακώς, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός επί του θέματος. Παραδέχεται επίσης με ειλικρίνεια πως το θέμα έπρεπε να τεθεί και να συζητηθεί εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε το θέμα έχει τεθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωης» αναφέρει η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Σπανού και σημειώνει πως ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες να αναδείξει το θέμα και να πάρει πρωτοβουλίες για να λφθούν μέτρα. «Δυστυχώς ο κ. Ζέρβας τα βρίσκει όλα τέλεια», σχολιάζει.

«Το θέμα είναι σοβαρό και σύνθετο και πρέπει να το δούμε συνολικά», αναφέρει και ο ανεξάρτητος δημοτικό σύμβουλος Σάκης Τζακόπουλος, αναφέροντας πως το θέμα δεν έχει τεθεί ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα