Αυγέρη για Ιπποκράτειο: Υπό κατάρρευση και χωρίς ελπίδα σωτηρίας

Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

Parallaxi
αυγέρη-για-ιπποκράτειο-υπό-κατάρρευσ-902769
Parallaxi

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λογοδοτήσει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Ακόμη κι αν υπήρχαν κάποια ίχνη προσδοκίας ότι αυτή η κυβέρνηση πασχίζει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιπποκρατείου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης-που κοντεύει να μείνει χωρίς αναισθησιολόγους- αυτά εξανεμίστηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κλήθηκε να απαντήσει τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης αναισθησιολόγων στο «Ιπποκράτειο» που -μετά και την παραίτηση του διευθυντή του εν λόγω τμήματος- απομένουν μόλις 8, ενώ ο οργανισμός προβλέπει 27 και οι θέσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται σε 40! Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία μόνιμων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας. Πόσες μεταμοσχεύσεις δεν έγιναν στο Ιπποκράτειο καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας και ποιο είναι το σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις μετά το συμβάν της μη πραγματοποίησης μεταμόσχευσης εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Η απάντηση, ωστόσο, που δόθηκε δια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κάθε άλλο παρά διασκέδασε τις φοβίες ότι η κυβέρνηση έχει καταδικάσει σε αργό θάνατο το Ιπποκράτειο, όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Η κ. Γκάγκα τις επιβεβαίωσε με τον απροκάλυπτο κυνισμό της – και μάλιστα από το βήμα της Βουλής- και με την άρνησή της να αποδεχθεί την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας, ρίχνοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να έρθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις, αφού μεσολάβησε ένας μήνας μετά το τραγικό περιστατικό της μη πραγματοποίησης μεταμόσχευσης ήπατος εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγου κι αφού προηγήθηκαν αναπάντητες γραπτές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επικινδυνότητα της κατάστασης για την οποία προ πολλού είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατροί, διευθυντές κλινικών, το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώσεις ασθενών, δεκάδες δημοσιεύματα στον Τύπο.

Κατά την πρωτολογία της η Δώρα Αυγέρη επεσήμανε ότι η περίπτωση του Ιπποκρατείου αποτελεί το πιο τραγικό παράδειγμα των συνεπειών των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, εξαιτίας των οποίων των μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος δεν κατάφερε να κάνει μεταμόσχευση σε λήπτη, γιατί δεν υπήρχε αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα το μόσχευμα να καταλήξει σε άλλον ασθενή στην Αθήνα. «Αυτό τα λέει όλα. Όπως όλα τα λένε όλα και οι ερωτήσεις που κατά καιρούς σάς έχουμε καταθέσει, αλλά δεν μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε ούτε εσείς, ούτε οι προκάτοχοί σας», τόνισε η Δώρα Αυγέρη απευθυνόμενη προς την αναπληρώτρια υπουργού Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η πιο πρόσφατη δυσμενής εξέλιξη είναι η είδηση της παραίτησης του Διευθυντή του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου.

«Ως εκ τούτου, απομένουν μόλις 8 γιατροί της εν λόγω ειδικότητας, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ατελείωτη λίστα επειγόντων και προγραμματισμένων περιστατικών, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος της αποχώρησης και αρκετών εκ των ειδικευόμενων που υπηρετούν στην κλινική του αποχωρήσαντα διευθυντή», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας όχι μόνο δεν δεσμεύθηκε για την εξεύρεση κάποιας άμεσης και πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμης λύσης με την δημιουργία κινήτρων συνδυασμένων με μόνιμες προσλήψεις και άλλων ειδικοτήτων εκτός των αναισθησιολόγων, αλλά άνοιξε την πόρτα της πλήρους απορρύθμισης των δημόσιων νοσοκομείων λέγοντας ότι το Υπουργείο προχωρά στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στον ΕΣΥ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα