Αυτοψία σε παιδικές χαρές: Ζημιές & φθορές τις καθιστούν επικίνδυνες

Επισκεφθήκαμε χθες πέντε παιδικές χαρές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και σε όλες σχεδόν διαπιστώσαμε ελλείψεις στη συντήρηση και στην ασφαλή λειτουργία τους

Φίλιππος Δεργιαδές
αυτοψία-σε-παιδικές-χαρές-ζημιές-φθο-902889
Φίλιππος Δεργιαδές

Παιδικές χαρές χωρίς κούνιες και τσουλήθρες, χωρίς νερό με τις βρύσες άχρηστες και εκτός λειτουργίας, χωρίς συντήρηση με εμφανή τα σημάδια της καθημερινής χρήσης. 

Με κακοτεχνίες αλλά και με αδιόρθωτες ζημιές και φθορές, που καθιστούν επικίνδυνα τα παιχνίδια για τη σωματική ασφάλεια των παιδιών, είναι η εικόνα σε πολλούς παιδότοπους του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μετά το τραγικό ατύχημα στην παιδική χαρά Φωκά, στη Νέα Παραλία, όπου ένα 8χρονο κοριτσάκι ακρωτηριάστηκε, ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να πράξει τα αυτονόητα και να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του απέναντι στους δημότες του. 

Να ελέγξει δηλαδή και να συντηρήσει τις παιδικές χαρές του δήμου, στις οποίες με μία πρόχειρη αυτοψία, μπορεί κανείς να διαπιστώσει την εγκατάλειψη και αδιαφορία εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, του δήμου Θεσσαλονίκης.

Επισκεφθήκαμε χθες πέντε παιδικές χαρές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και σε όλες σχεδόν διαπιστώσαμε τα εξής προβλήματα: έλλειψη συντήρησης, φθορές σε παιχνίδια, ανεξέλεγκτο graffiti, ανυπαρξία φύλαξης, βρύσες εκτός λειτουργίας ενώ καμία δεν διέθετε πινακίδα ή σήμανση για πιστοποίηση καταλληλότητας.

Προχθές ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, κατόπιν εορτής και αφού ξέσπασε σάλος και κατακραυγή για τον ακρωτηριασμό της 8χρονης στην παιδική χαρά Φωκά, ξεκίνησε αυτοψία στις παιδικές χαρές αρχής γενομένης από την παιδική χαρά στο πάρκο Ξαρχάκου. Κάλεσε μάλιστα και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις απαραίτητες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.

Το θέμα όμως δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά σόου, διότι οι κίνδυνοι για τα παιδιά στις εγκαταλελειμμένες στη μοίρα τους παιδικές χαρές, είναι υπαρκτοί. Οι διοικούντες το δήμο Θεσσαλονίκης έχουν ευθύνες και είναι υπόλογοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις πλατείες, στα πάρκα, και στις παιδικές χαρές της πόλης.

Πάρκο Ελβετίας: Σκουριασμένοι κάδοι

Μέσα στο πάρκο της Νέας Ελβετίας, λειτουργεί μία αρκετά μεγάλη παιδική χαρά, προσφορά μάλιστα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φτιάχτηκε σχετικά πρόσφατα και αυτό φαίνεται από την ποιότητα κατασκευής.

paidikh-xara-nea-elbetia.jpg

Ωστόσο τα προβλήματα είναι εμφανή. Στην πρωτότυπη τραμπάλα λείπει ένας βραχίονας. Κάποτε έσπασε αλλά δεν αντικαταστάθηκε. Οι στρόγγυλοι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά είναι όλοι σκουριασμένοι και άβαφοι. Οι δύο βρύσες επίσης που υπάρχουν στην είσοδο της παιδικής χαράς δεν λειτουργούν.

paidikh-xara-nea-elbetia-2.jpg

«Οι κάδοι δεν έχουν βαφεί ποτέ και σήμερα έχουν σκουριάσει και είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά. Εμείς ερχόμαστε εδώ από την αρχή που έγινε η παιδική χαρά και ξέρουμε τι γίνεται» αναφέρει ο κύριος Κωνσταντίνος που φέρνει σχεδόν καθημερινά στην παιδική χαρά τον 5χρονο γιό του. «Η παιδική χαρά είναι μια χαρά, αλλά ο δήμος αδιαφορεί πλήρως. Εδώ και 2 χρόνια οι βρύσες δεν δουλεύουν, ένας βραχίονας από την τραμπάλα έσπασε και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ ενώ πολλές φορές, εμείς οι κάτοικοι συντηρούμε τα παιχνίδια όσο μπορούμε, διότι δεν υπάρχει ούτε φύλαξη, ούτε συντήρηση» τονίζει και μιλά για εγκατάλειψη κι αδιαφορία των αρμοδίων. «Τα δημοτικά τέλη όμως ξέρουν να τα εισπράττουν» σχολιάζει.

Γήπεδο Άρη: Τσουλήθρα με σπασμένα σκαλιά

Στην παιδική χαρά που λειτουργεί στο πάρκο που βρίσκεται από την κάτω πλευρά του γηπέδου του Άρη, το σοβαρότερο πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι το σπασμένο σκαλί στην σκάλα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ανεβούν στην κορυφή της τσουλήθρας.

ghpedo-arh-paidikh-xara.jpg

Η μία πλευρά του πρώτου σκαλοπατιού έχει ξεχαρβαλωθεί και υπάρχει άμεσος κίνδυνος κάποιο παιδάκι, μέσα στην ένταση του παιχνιδιού να στραβοπατήσει και να χτυπήσει ή να στραμπουλίξει το πόδι του. «Δυστυχώς το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά κανείς δεν έχει φανεί να το αλλάξει ή να το καρφώσει», αναφέρει μία από τις μητέρες των παιδιών στο πάρκο.

brysh-parko-ghpedo-arh.jpg

Ανάλογη η εικόνα στη βρύση της παιδικής χαράς, που βρίσκεται εκτός λειτουργίας ενώ η γούρνα της έχει γεμίσει διάφορα υλικά και σκουπίδια. Τα graffiti και δη τα οπαδικά, έχουν αλλάξει την όψη της παιδικής χαράς, αλλά και ολόκληρου του πάρκου.

ghipedo-arh-paidiki-khara.jpg

Πάρκο Μηνά Πατρικίου: Με σπασμένες τις κούνιες

Και στη παιδική χαρά του πάρκου Μηνά Πατρικίου οι φθορές είναι εμφανείς ειδικά στις κούνιες. Στη μία έχουν αφαιρεθεί εντελώς τα στελέχη με τις αλυσίδες και τα καθίσματα.

paidikh-xara-patrikiu.jpg

Σε μία άλλη έχει τοποθετηθεί κόκκινη λωρίδα για μη χρήση, λόγω της αλλαγής του ελαστικού δαπέδου και λειτουργεί μόνο η διπλανή της. «Αφαιρέσανε τις κούνιες γιατί τα καθίσματα είχαν υποστεί ζημιές αλλά δεν τις αντικαταστήσανε ενώ στην άλλη ήρθαν να βάλουν μπαλώματα στον ελαστικό τάπητα που είχε φθαρεί» αναφέρει η κυρία Δήμητρα που μας δείχνει ένα επικίνδυνο σημείο στην τσουλήθρα που δεσπόζει στο κέντρο της παιδικής χαράς.

paidikh-xara-patrikiu-2.jpg

Ένα από τα σανίδια στο επάνω μέρος της κατασκευής έχει ξεβιδωθεί από τη μία πλευρά και όταν τα παιδιά περνάνε από το σημείο, σηκώνεται από την πλευρά που λείπει η βίδα, με κίνδυνο κάποιο παιδί, κάποια στιγμή, να σκοντάψει.

vrisi-paidiki-patrikioy.jpg

Επίσης και εδώ η βρύση είναι εκτός λειτουργίας και όπως σε όλες τις περιπτώσεις, λείπει ο διακόπτης του νερού.

Πάρκο Κρήτης: Δεν έχουμε τσουλήθρα

Στη παιδική χαρά στο πάρκο Κρήτης δεν υπάρχει τσουλήθρα ενώ συχνό είναι το πρόβλημα της καθαριότητας. Επίσης και εδώ δεν υπάρχει νερό καθώς η βρύση είναι εκτός λειτουργίας.

paidikh-xara-krhths-2.jpg
paidikh-xara-krhths.jpg

Η κυρία Άρτεμις που επισκέπτεται καθημερινά την παιδική χαρά τονίζει πως ο χώρος θα ήταν πιο λειτουργικός για τα παιδιά αν υπήρχε και η κλασσική τσουλήθρα ενώ αναφέρει πως δεν υπάρχει φύλαξη και επαρκής καθαριότητα του χώρου.

Επίσης στην κατασκευή πλέγμα που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της παιδικής χαράς, ένα από τα καλώδια έσπασε και ποτέ δεν αντικαταστάθηκε, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο παιχνίδι να μην είναι τόσο λειτουργικό, ιδίως για τα πιο μικρά παιδιά. Κάποιος πάντως στους αρμούς τοποθέτησε άσπρη μονωτική ταινία, ώστε να προστατέψει τα παιδιά από τις αιχμές των υλικών στα συγκεκριμένα σημεία.

Εντύπωση προκαλεί και η ύπαρξη ενός μεγάλου πλέγματος από λάστιχο ποτίσματος μέσα στην παιδική χαρά.

paidikh-xara-parko-krhths.jpg

Πάρκο Μ. Μπόταρη: Τα παιχνίδια που δεν παίζουν

Στην πολύ πιο μικρή παιδική χαρά στο πάρκο της Μάρκου Μπότσαρη, δεν διαπιστώσαμε κάποια προβλήματα, ίσως γιατί η παιδική χαρά παραδόθηκε μόλις πριν από …μερικούς μήνες. Ωστόσο δύο παιχνίδια που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο είναι σχεδόν άχρηστα: το μεταλλόφωνο είναι άφωνο ενώ το παιχνίδι με την μπίλια είναι δύσκολο στη χρήση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα