Αυτός είναι ο πιο νέος όμορφος δρόμος της Θεσσαλονίκης
Το στενάκι απέναντι από την Ρωμαϊκή Αγορά που άλλαξε σε τρεις μέρες- Δείτε εικόνες
Πώς θα σας φαινόταν να βγαίνατε μία μέρα από την είσοδο της πολυκατοικίας σας και αντί του γκρίζου που κάθε μέρα αντικρίζατε, να βλέπατε χιλιάδες χρώματα σε ζωγραφιές που ντύνουν όλο τον δρόμο σας;
Κάπως έτσι, ένα στενάκι απέναντι από την Ρωμαϊκή Αγορά άλλαξε όψη και γέμισε χρώμα και τέχνη αυτές τις μέρες, ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας και αισθητικής στο γκρίζο του κέντρου μίας πόλης που έχει συνηθίσει την ασχήμια. Την έχει συνηθίσει όμως όντως ή απλά δεν υπάρχει κάτι να παρακινήσει τους πολίτες να απαιτήσουν ή να επιδιώξουν το όμορφο στην γειτονιά τους; Η περίπτωση της Οδού Μητσαίων πάντως, δείχνει πως όλοι υποδέχτηκαν με χαρά το νέο πρόσωπο του δρόμου τους, αποδεικνύοντας πως η συλλογικότητα, το «υπέροχο μαζί που σκαρφαλώνει βουνά» λειτούργησε και έφτιαξε μία «όαση» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Εικόνες: Ευθύμης Βλάχος
Όλα βέβαια ξεκίνησαν όταν η Αγγέλικα Πράπα, ιδιοκτήτρια ενός μικρού ξενοδοχείου που στεγάζεται σε ένα υπέροχο διατηρητέο της Μητσαίων, σκέφτηκε την φροντίδα και την καλλιτεχνική αισθητική που έδειξε για να φτιάξει τον χώρο της, να τον επεκτείνει με κάποιον τρόπο και στο έξω περιβάλλον. «Με ενοχλούσε καιρό το κομμάτι της διαδρομής μέχρι το ξενοδοχείο. Υπήρχε βρωμιά, μουτζούρες στους τοίχους και κάπως έτσι σκεφτήκαμε πως αυτός ο μικρός δρόμος μας πρέπει να αλλάξει» αναφέρει στην Parallaxi η εμπνεύστρια της ιδέας, συζητώντας μαζί της και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τον ενθουσιασμό της στη φωνή και στο πρόσωπο της. Έναν ενθουσιασμό που δείχνει να πηγάζει από την αγάπη της για την τέχνη και το όμορφο.
«Το σκεπτικό ήταν πώς η τέχνη στ’ αλήθεια πρέπει να είναι πολύ προσιτή, όχι σε αυτόν που την αναζητεί αλλά πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Μην ξεχνάτε πως στα χρόνια της Αναγέννησης και αργότερα του Διαφωτισμού, η τέχνη ήταν μέρος της καθημερινότητας. Σκεφτείτε, πήγαινε ο πιστός στην εκκλησία και έβλεπε Μικελάντζελο. Στο εξωτερικό, σε πολλές πόλεις ζουν μέσα στην τέχνη ακόμα. Όποια δράση γίνεται λοιπόν, όπου μπορείς να επικοινωνήσεις την τέχνη στην καθημερινότητα, είναι ένα δώρο. Τόσο για τους καλλιτέχνες που έχουν ανάγκη να επικοινωνούν, όσο και οι περαστικοί που θα περάσουν και ξαφνικά θα δουν κάτι διαφορετικό» λέει η Αγγέλικα Πράπα
Οι σπουδαστές του Γ’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ δημιούργησαν έργα τόσο στους τοίχους του δρόμου, όσο και σε κάγκελα από πόρτες, σκορπίζοντας «φως» και χρώμα σε μία άχρωμη γειτονιά, χαρίζοντας της λίγο από το ταλέντο τους και λίγη από την τέχνη τους.
«Η ιδέα ξεκίνησε αρχικά από έναν άσχημο τοίχο που έβλεπε το μπαλκόνι ενός δωματίου του ξενοδοχείου και τον ζωγράφισα όλο, αλλάζοντας την θέα. Έτσι ήρθε η ιδέα να φέρουμε εμείς την φύση στην πόλη μέσα, ζωγραφίζοντας την. Κάπως έτσι, συζητώντας με τους φίλους, ήρθε η ιδέα της Ράνιας Φραγκουλίδου να γίνει κάτι πιο συστηματικό με το εργαστήριο της χαρακτικής όπου εκεί είναι καθηγήτρια. Μάλιστα τα παιδιά ήρθαν τις προηγούμενες μέρες πολλές φορές για να δουν τον δρόμο, να μελετήσουν τι θα γίνει, πώς θα γίνει, τα φωτογράφισαν και έκαναν art street κανονικά με θέμα το φυσικό τοπίο, αλλά με μία πιο καλλιτεχνική προσέγγιση. Ευτυχώς, όλοι στην γειτονιά ήταν πολύ συνεργάσιμοι και ενθουσιασμένοι από αυτή την δράση. Όλων το άγχος είναι μην έρθουν και μας τα μουτζουρώσουν μετά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι συνήθως υπάρχει ένας σεβασμός όταν φαίνεται πως έχει γίνει δουλειά» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου που ευελπιστεί (και τα καταφέρνει όπως φαίνεται) να αλλάξει τον δρόμο της.
Η δράση της μεταμόρφωσης του δρόμου, θα τελειώσει με ένα μεγάλο πάρτι, ανοιχτό για όποιος επιθυμεί να πάει, στην χρωματιστή – πλέον – Μητσαίων το βράδυ της Παρασκευής από τις 20.30, με κεράσματα, μουσικές και διάθεση να κάνουν την πιο πολύχρωμη αλλά και πιο φιλόξενη γειτονιά της Θεσσαλονίκης. «Θα φέρουμε μουσικούς που θα παίξουν από τα μπαλκόνια, θα μαζευτούμε οι γείτονες, θα γνωριστούμε μεταξύ μας»
Αν βρεθείτε κοντά στην Ρωμαϊκή Αγορά πάντως, αναζητήστε τον μικρό δρόμο της Μητσαίων και βυθιστείτε στα χρώματα του!