BEYOND 2022 – Θεσσαλονίκη: Tεχνολογικά προϊόντα και τάσεις που αλλάζουν τη ζωή μας

Η έκθεση φέρνει σε επαφή τη δημόσια διοίκηση με επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα ανάπτυξης.

Parallaxi
beyond-2022-θεσσαλονίκη-tεχνολογικά-προϊόντα-925636
Parallaxi

Πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας με ισχυρή παρουσία, φιλόδοξες νεοφυείς επιχειρήσεις από 40 χώρες, σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις και ομιλίες σε 5 παράλληλες σκηνές, συνέθεσαν τη φετινή διοργάνωση της έκθεσης BEYOND, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη δυναμική της που βάζει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη της καινοτομίας.

H BEYOND αποκτά διεθνείς διαστάσεις και εξελίσσεται σε κέντρο για κλείσιμο συμφωνιών συνεργασίας, παρουσίασης καινοτόμων προϊόντων και ανάδειξης ταλέντων: Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 5.000 B2B συναντήσεις.

Την έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας εγκαινίασε παρουσία πλήθους κόσμου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στο περίπτερο «12», όπου βρισκόταν και η κεντρική σκηνή του διήμερου συνεδρίου της BEYOND. 

Σε αυτή, διοργανώθηκαν συζητήσεις και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το blockchain, το διαδίκτυο των πραγμάτων, το 6G, το FinTech, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, τα NFTs, τα BIG DATA, την ωρίμανση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, τις έξυπνες πόλεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες βάσει των τεσσάρων σεναρίων (αγκυροβολημένη κιβωτός, κατάφυτος φάρος, κλυδωνιζόμενη σχεδία και ομιχλώδες οχυρό) που περιγράφονται στην έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Foresight) για το μέλλον του περιβάλλοντος καινοτομίας στην Ελλάδα έως το 2035.

egkainia-beyond-4.jpg

Στις θεματικές συζητήσεις αναλύθηκαν μεταξύ άλλων ο ρόλος που θα παίξουν τα NFTs (non-fungible tokens) στην πορεία της ψηφιακής οικονομίας προς μια αποκεντρωμένη και διαφανή ανταλλαγή πληροφοριών και περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο της μετάβασης από τη σημερινή μορφή ψηφιακών συναλλαγών του Web 2 στη μελλοντική πραγματικότητα που διαμορφώνει το Web 3. Ακόμη, αναφέρθηκε ότι το διαδίκτυο των πραγμάτων επεκτείνεται και υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μέλλον των τραπεζικών συναλλαγών. Μεταξύ άλλων, σημειώθηκε ότι η ανοικτή τραπεζική (open banking) θα επικρατήσει, προσφέροντας νέες επιλογές. Μέσω της χρήσης διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API), η ανοικτή τραπεζική επιτρέπει στις τράπεζες είτε να μοιράζονται δεδομένα με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς όφελος των πελατών, είτε να παρέχουν τη δυνατότητα σε πιστοποιημένους παρόχους να συγκεντρώνουν δεδομένα από διάφορους λογαριασμούς ή να πραγματοποιούν συναλλαγές εκ μέρους των πελατών τους.

Στα περίπτερα «14» και «15», οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τις ψηφιακές δράσεις που υλοποιούν πολλές Περιφέρειες της χώρας (Περιφέρεια Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας) καθώς και Πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και να γνωρίσουν ομάδες καινοτομίας και έρευνας από τα εγχώρια ερευνητικά ιδρύματα και να παρακολουθήσουν συζητήσεις για τις σύγχρονες έξυπνες πόλεις και τις εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Σημαντικοί εκθέτες από τον κλάδο της τεχνολογίας, όπως η SYNAPSECOM, INFOTEAM, CARDLINK, CHECKPOINT, EXALCO κ.α., έκαναν τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Παράλληλα, στη σκηνή του Περιπτέρου «15» πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΟΤΑ από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.

befond-2.jpg

Στο περίπτερο «13» υπήρχαν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι εκθέτες και οι χρυσοί χορηγοί της έκθεσης (IntracomTelecom, Cisco, Quest Group και IBM). Εκεί, όσοι περιηγήθηκαν, πήραν μια γεύση από σύγχρονα Data Centers, εξελιγμένες συσκευές τεχνολογίας, και από ψηφιακές υπηρεσίες και λύσεις που βασίζονται κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα