Επικαιρότητα

Biennale Νέων Δημιουργών: Πρόσκληση σε καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης

Αφορά τη διοργάνωση με τίτλο “Every food is a landscape” στο πλαίσιο του Food Wave που θα φιλοξενηθεί στο Τορίνο τον Οκτώβριο 2022.

Parallaxi
biennale-νέων-δημιουργών-πρόσκληση-σε-καλλιτ-906670
Parallaxi

Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη, απευθύνει ο διεθνής οργανισμός «BJCEM aisbl – Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου

Η πρόσκληση γίνεται με την υποστήριξη της πόλης του Τορίνου και την απευθύνει και ο δήμος του Μιλάνου και αφορά τη διοργάνωση με τίτλο, “Every food is a landscape” (Κάθε φαγητό είναι ένα τοπίο) στο πλαίσιο του Food Wave, που θα φιλοξενηθεί στο Τορίνο τον Οκτώβριο 2022.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: το “Every food is a landscape” του Food Wave αφορά σε εικαστικούς καλλιτέχνες μέχρι 35 ετών (με ημερομηνία γέννησης από την 1η Ιανουαρίου 1987 και έπειτα).

Το φαγητό αποτελεί κοινωνικό γεγονός, μια ευχάριστη τελετουργία, η οποία συμβάλλει στον καθορισμό της ταυτότητας και του πολιτισμού μας, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει με τοπίο εικόνων και τόπων, που προκύπτει από την διαλλακτική σχέση του με το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τους πειραματισμούς, την ενσυναίσθηση που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

faghto2.jpg

Με έτος πρώτης διοργάνωσης το 1985, ως μια μοναδική πλατφόρμα δράσης, η Biennale των νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου οργανώνεται από την BJCEM aisbl. Στην έως σήμερα πορεία της έχει υποστηρίξει χιλιάδες καλλιτέχνες, ενώ κάθε διοργάνωση συνεχίζει να αποτελεί μια ευκαιρία για εμβάθυνση, συνάντηση, κινητικότητα, ανταλλαγή και γνώση.

Η BJCEM aisbl είναι Διεθνής Οργανισμός με περισσότερα από 50 συνεργαζόμενα μέλη και εταίρους στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τη Biennale πράξη και να φροντίσουν για την εξασφάλιση της συμμετοχής νέων καλλιτεχνών που κατάγονται ή διαμένουν, εργάζονται και δημιουργούν σε Μεσογειακές περιοχές, αλλά και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό και ευρω-μεσογειακό χώρο.

Επιπρόσθετος στόχος αυτού του μεγάλου δικτύου είναι η δημιουργία ευκαιριών πριν από τη Biennale, για τους νέους που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και την τέχνη και η διευκόλυνση της κινητικότητάς τους στη Μεσόγειο, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ανταλλαγές αμοιβαίου χαρακτήρα, ομαδικά project, προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τη BJCEM (www.bjcem.org) στο πλαίσιο του «Food Wave – Ενδυνάμωση της Αστικής Νεολαίας για την Κλιματική Δράση» (www.foodwave.eu). Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη και Ευαισθητοποίηση. Η πρόσκληση στοχεύει στην επιλογή καλλιτεχνών στις εικαστικές τέχνες, οι οποίοι έχουν συνδυάσει στα έργα τους με κοινωνικές διεργασίες, περιβαλλοντικά έργα ακτιβισμού και αρχιτεκτονικό αστικό τοπίο.

Επιπρόσθετα, αυτή ακριβώς η χαρτογράφηση νέων συνδετικών ενσυναισθητικών πρακτικών σημαίνει τη δημιουργία νέων αναπαραστάσεων, που οραματίζονται νέες δυνατότητες συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος και που θεωρούν το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη ως τη μόνη βιώσιμη δυνατή προοπτική.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Marco Trulli και οι συντελεστές του project είναι οι Cosimo Veneziano, Biomega Multiverso 2019. Η επιλογή των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο Τορίνο θα πραγματοποιηθεί μετά από αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων, οι οποίες θα υποβληθούν στον Διεθνή Οργανισμό Bjcem.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές από 18 έως 35 ετών (γεννημένοι από την 1η Ιανουαρίου 1987) που κατάγονται ή δραστηριοποιούνται στα ακόλουθα κράτη: Αλβανία, Αλγερία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Κροατία Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νορβηγία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Συρία, Τυνησία, Τουρκία, και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής έχουν καλλιτέχνες των εικαστικών τεχνών που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη.

Η Πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, κοινωνικών και πολιτικών πεποιθήσεων.

Δεν υπάρχει χρηματικό αντίτιμο για τη συμμετοχή. Οι καλλιτεχνικές συμμετοχές αφορούν σε μεμονωμένους υποψηφίους(ατομικές)

Δείτε τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συμμετοχής: Πληροφορίες θα βρείτε πατώντας εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα