BINTEO: Τι αποφασίστηκε για την φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στη Θεσσαλονίκη
Οι πρώτες δηλώσεις μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη φορέων της πόλης που συγκλήθηκε υπό την προτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης για την φύλαξη των μνημείων της πόλης, έπειτα από τον πρόσφατο βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (δείτε σχετικά ΕΔΩ).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκπρόσωποι του ΑΠΘ, της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, της αστυνομίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως και του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε μεταξύ άλλων πως “Το Πανεπιστήμιο, η ισραηλιτική κοινότητα και ο Δήμος φυσικά, η αστυνομία, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την βαρβαρότητα. Αυτό που κυριάρχησε στη συζήτηση είναι το ότι τα μνημεία δεν μπορούν να έχουν μία μόνιμη φύλαξη, δεν μπορούμε να βάλουμε φρουρά απ’έξω για να αποφύγουμε τους βανδαλισμούς. Η Περιφέρεια και το Υπουργείο θα συνεννοηθούν για το να συμβάλουν στην οικονομική διαχείριση για την αποκατάσταση των μνημείων και για τον φωτισμό. Θα έχουμε και μία αυξημένη επιτήρηση σε αυτούς τους χώρους” ενώ έκανε έκκληση στην κοινωνία “να μην υποκύψουν στους βανδαλισμούς αυτούς, στην αντίληψη και στην ιδέα που οι βανδαλισμοί αυτοί κρύβουν. Και να γίνει κατανοητό πως 100 φορές να βανδαλίσουν τα μνημεία 110 θα τα φτιάξουμε.”
Από την πλευρά της ισραηλιτικής κοινότητας ο κ. Σαλτιέλ δήλωσε πως “τα μνημεία δεν μπορούν να φρουρούνται διότι είναι ντροπή για εμάς, την πόλη και για όλους. Τα μνημεία έχουν γίνει από φορείς της πόλης και είναι εκεί για να θυμίζουν κάτι. Δεν μπορεί να έχει έναν αστυνομικό δίπλα. Από την στιγμή που αποκλείστηκε η σκέψη της φύλαξης, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αυτό που πρότεινε και ο δήμαρχος. Καλύτερος φωτισμός, καλύτερη διαχείριση.” ενώ σημείωσε πως “κάποτε θα πρέπει να συλληφθούν αυτοί που το κάνουν όχι μόνο για παραδειγματισμό αλλά για να ξέρουν ότι η πόλη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.“
“Συμφωνήσαμε όλοι πως εάν 100 φορές το καταστρέψουν, όλοι μαζί 110 φορές θα το ξαναφτιάξουμε.” ο Θεόδωρος Λαόπουλος από την πλευρά του ΑΠΘ συμπληρώνοντας πως “Τα μνημεία είναι για να θυμόμαστε και να τιμούμε. Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να θυμούνται, να τιμούν και να είναι σε μία εγρήγορση για αυτά τα μνημεία δίνοντας το μήνυμα ότι αυτοί που έκαναν αυτούς τους βανδαλισμούς είναι πολύ λίγοι. Η πλειοψηφία εκφράζεται με όλους τους υπόλοιπους και με τους φορείς που ήταν σήμερα στη συνάντηση“.