Camera Obscura: Ο Κελλάριος Όρμος το 1971

Το 1989 ανακηρύχθηκε ολόκληρη η περιοχή σε ενάλιο αρχαιολογικό χώρο

Γιώργος Σχοινάς
camera-obscura-ο-κελλάριος-όρμος-το-1971-915958
Γιώργος Σχοινάς

Φωτογραφία της Άννας Δαμιανίδη εν έτει 1971. Απεικονίζει τον Κελλάριο Όρμο και σε δεύτερο πλάνο την οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη στο ύψος της οδού Καπετάν Γκόνη. Φαίνεται η βίλα Γραμματικάκη και ακριβώς από δίπλα της ένα υπό κατασκευή κτήριο.

Εάν τραβούσαμε την ίδια φωτογραφία σήμερα, το άδειο τοπίο θα ήταν γεμάτο πολυκατοικίες. Οι βάρκες στον Όρμο από την άλλη παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.

Από τον Κελλάριο Όρμο λέγεται ότι εισέβαλαν οι Σαρακηνοί πειρατές στην Θεσσαλονίκη το 904 μ.Χ.

Το 1989 ανακηρύχθηκε ολόκληρη η περιοχή σε ενάλιο αρχαιολογικό χώρο. Το σημείο πέρα από την βαθιά του ιστορικότητα κρύβει και μεγάλη φυσική ομορφιά.

Αποτελεί μια όαση μέσα στον αστικό ιστό, σαν αυτές που σπάνια συναντάει κανείς στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Παρόλη την σημασία και την ομορφιά του Κελλάριου Όρμου, το δυτικό του κομμάτι (αυτό που αντιστοιχεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης) είναι παρατημένο στην τύχη του και πολλές φορές μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο.

Σε αυτό το ιστορικό σημείο επέλεξε το περιοδικό Parallaxi, στο πλαίσιο του αστικού project «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», και υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης να ζωντανέψει την άφιξη των προσφύγων του 1922, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Με το πολυθέαμα «Θεσσαλονίκη, η πόλη που υποδεχόταν», την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ο Κελλάριος Όρμος, αφού καθαρίστηκε, μετατράπηκε στο μέρος που πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους οι πρόσφυγες της Μικρασίας και η Θεσσαλονίκη στην πόλη που υποδεχόταν, που υποδέχεται και που θα συνεχίσει να υποδέχεται τους κυνηγημένους, τους απάτριδες και τα παιδιά ενός καλύτερου κόσμου που δεν έχει έρθει ακόμη…

* Η στήλη του περιοδικού Parallaxi με τίτλο Camera Obscura παρουσιάζεται με την επιμέλεια της ομάδας «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης». https://www.facebook.com/groups/oldthessaloniki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα