Η άγραφη επιφάνεια της πόλης
Χτες ξεκίνησε η δράση καθαρισμού των γκράφιτι από τα μνημεία της πόλης, τα δημόσια γλυπτά και τους χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθησίας για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ενεργούς πολίτες. Επίκεντρο της δράσης η οποία θα […]
Χτες ξεκίνησε η δράση καθαρισμού των γκράφιτι από τα μνημεία της πόλης, τα δημόσια γλυπτά και τους χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθησίας για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ενεργούς πολίτες. Επίκεντρο της δράσης η οποία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δέκα ημερών είναι η περιοχή μεταξύ του Λευκού Πύργου, του Βασιλικού Θεάτρου, του κτιρίου της ΧΑΝΘ και του Δημαρχείου που αποτελεί την «βιτρίνα» της πόλης και την πρώτη από τις εικόνες που λαμβάνει ένας επισκέπτης της πόλης. Την Κυριακή (των Βαΐων) 28 Απριλίου 2013, στις 10:30, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με την εξόρμηση καθαριότητας στο πάρκο της ΧΑΝΘ που θα πραγματοποιήσουν εθελοντές και ενεργοί πολίτες οι οποίοι μαζί με τα συνεργεία που θα καθαρίζουν την ίδια ώρα το Θέατρο Κήπου θα συνδράμουν στον ευπρεπισμό του πάρκου καθαρίζοντας το χώρο και τα παγκάκια από αφίσες, αυτοκόλλητα και άλλους ρύπους.
Στην ειδική τεχνική που εφαρμόζεται για τον καθαρισμό των μνημείων και των δημόσιων χώρων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης στην χθεσινή συνέντευξη τύπου σημειώνοντας: «Πρόθεση μας ήταν να κάνουμε ένα βήμα επιπλέον από τον προβληματισμό που αναλώνεται σε ομιλίες και συζητήσεις, και να προχωρήσουμε σε έργο. Έχουμε βρει το κατάλληλο εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού που εφαρμόζει μια σουηδική τεχνική, πιστοποιημένη με ISO, απολύτως φιλική προς το περιβάλλον και τις ευαίσθητες επιφάνειες, χωρίς να φθείρει στο παραμικρό υλικά όπως το μάρμαρο, το τούβλο και τον πωρόλιθο. Στη συνέχεια, γίνεται επίστρωση υλικού με βάση το κερί που κάνει πολύ εύκολη την απομάκρυνση γκράφιτι από την επιφάνεια στο μέλλον. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μείνουν αυτοί οι χώροι καθαροί». Στην ανάγκη ενεργοποίησης του δημιουργικού «τριγώνου» Δήμος Θεσσαλονίκης, επιχειρηματική κοινότητα και δημότες-εθελοντές αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των εθελοντών της πόλης οι οποίοι την Κυριακή των Βαΐων θα συμμετέχουν μαζί με τα ειδικά συνεργεία στον ευπρεπισμό του πάρκου της ΧΑΝΘ. «Απευθύνουμε πρόσκληση προκειμένου να έρθουν οι Θεσσαλονικείς για να δουν πως μπορούν να επανέλθουν τα μνημεία της πόλης στην αυθεντική τους κατάσταση. Είναι εξαιρετικής σημασίας η συμμετοχή τους στη συντήρηση των μνημείων. Ό,τι και να κάνουμε ο δήμος ή οι επιχειρηματίες δεν είναι αρκετό χωρίς τη συμμετοχή και τη βοήθεια των πολιτών». Ο Αντιπρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Ευθυμιάδης, αναφέρθηκε εύστοχα στο κρίσιμο ζήτημα ρύπανσης των χώρων στο μέλλον, τονίζοντας ότι «ο καθαρισμός των γκράφιτι γίνεται από πολίτες με χρήματα πολιτών, οπότε η διατήρηση της καθαριότητας είναι υπόθεση όλων μας». Η πρώτη μέρα εργασιών επικεντρώθηκε στο μνημείο του Εμμανουήλ Παππά (Βας. Γεωργίου και 3ης Σεπτεμβρίου). Συνημμένα στο email καθώς και στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες πριν και μετά την απομάκρυνση των γκράφιτι. Η πόλη μας διαθέτει πανέμορφα γκράφιτι που ομορφαίνουν τσιμεντένιες μεγάλες επιφάνειες σε σόκορα πολυκατοικιών και σχολεία κια τα οποία χαιρόμαστε όλοι. Το μουτζούρωμα κάθε επιφάνειας σε δημόσιο χώρο (στάσεις, μνημεία, βιτρίνες κ.τ.λ.) με τις υπογραφές, τζίφρες, μουτζούρες, όπως θέλετε πέιτε τις, του κάθε πικραμένου είναι μια άσκοπη και άνευ ουσίας πράξη, την οποία δεν υπάρχει πολίτης, εκτός από τον υπογράφοντα την μουτζούρα, που θα την υποστηρίξει.