Οι Σβωλιώτες κάλεσαν στο Δείπνο της Άνοιξης!

του Σάκη Ιωαννίδη Εικόνες: Ελένη Βράκα «Συγγνώμη, τι γιορτάζουμε;», ρωτάει μια γλυκύτατη κυρία κοντά στα 80, απορημένη, βλέποντας ταψιά, πιάτα και πιρούνια ν’ αλλάζουν χέρια με ταχύτητα και να παίρνουν θέση στον κεντρικό μπουφέ που είχε στηθεί έξω από το κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρου Σβώλου. «Πάρτε ένα πιάτο, έχουμε δείπνο για τους γείτονες», […]

Σάκης Ιωαννίδης
οι-σβωλιώτες-κάλεσαν-στο-δείπνο-της-άν-21818
Σάκης Ιωαννίδης
deipno_1.jpg

του Σάκη Ιωαννίδη Εικόνες: Ελένη Βράκα

«Συγγνώμη, τι γιορτάζουμε;», ρωτάει μια γλυκύτατη κυρία κοντά στα 80, απορημένη, βλέποντας ταψιά, πιάτα και πιρούνια ν’ αλλάζουν χέρια με ταχύτητα και να παίρνουν θέση στον κεντρικό μπουφέ που είχε στηθεί έξω από το κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρου Σβώλου. «Πάρτε ένα πιάτο, έχουμε δείπνο για τους γείτονες», ήταν η απάντηση που ήρθε από έναν εθελοντή με λευκό t-shirt. Η Αλεξάνδρου Σβώλου, ένας από τους πιο ευχάριστους δρόμους που διασχίζει το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έστειλε το μήνυμα ότι οι γειτονιές δεν απαρτίζονται από κτίρια και ταμπέλες στις γωνίες των οδών, αλλά από ανθρώπους που θέλουν να γνωριστούν μεταξύ τους. Αυτοί οι καθημερινοί άνθρωποι πήραν την πρωτοβουλία και οργάνωσαν ένα δείπνο στη γειτονιά τους. Και όχι μόνο για… Σβωλιώτες!

Τα τραπέζια και οι καρέκλες στήθηκαν από νωρίς στο πεζοδρόμιο της οδού σε πείσμα του καιρού που δεν έλεγε να στρώσει. Η κίνηση στο δρόμο δεν διακόπηκε εσκεμμένα για να μην προκληθούν προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά, σε μια μυστική συνεννόηση θαρρείς μεταξύ των ανθρώπων, ελαχιστοποιήθηκε και κανείς δε φάνηκε να ενοχλείται ούτε από τους πεζούς, ούτε από τους διερχόμενους οδηγούς, πόσω μάλλον από τους καλεσμένους του δείπνου. Οι εθελοντές φόρεσαν τα λευκά t-shirts τους με τη στάμπα «Δείπνο της Άνοιξης» και πήραν τις θέσεις τους για να συντονίσουν τον κόσμο που κουβαλούσε στα χέρια ταψιά και τάπερ με μαγειρευτά. Με το σούρουπο τα αλουμινόχαρτα βγήκαν από τα ταψιά και λαχταριστά σουφλέ, μακαρόνια, κεφτεδάκια, χωριάτικες σαλάτες, λαχανικά και γλυκά έκαναν την εμφάνιση τους πάνω στον μπουφέ. Εκεί ήταν και το σημείο συνάντησης όσων είχαν κάνει εγκαίρως κράτηση για μια θέση στο «Δείπνο της Άνοιξης». Με το νούμερο τους ανά χείρας, περίμεναν τη σειρά τους για να σερβιριστούν και να πάνε στη θέση τους στο τραπέζι. Το φαγητό προήλθε από όσους συμμετείχαν, αλλά και από τα γειτονικά εστιατόρια και μπιστρό που προσέφεραν σ’ αυτή τη γιορτή με το παραπάνω. Μας σερβίρει ο Νίκος Βράντσης, εθελοντής, από την ομάδα καλλιτεχνικής παρέμβασης Feed, η οποία διοργανώνει δράσεις στο δημόσιο χώρο. Ο Νίκος μας δείχνει την υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής που έστησε η ομάδα κατά μήκος της Σβώλου και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στις γειτονιές από τους ίδιους τους κατοίκους.

Σ’ ένα διπλανό τραπέζι ο Γιώργος, ο Σταύρος, η Δέσποινα και ο Δημήτρης, μια παρέα που μεγάλωσε στη γειτονιά, απολαμβάνουν μια πρωτόγνωρη βραδιά. Φίλοι και συμμαθητές από το 13ο Λύκειο μεγάλωσαν στην οδό Φιλικής Εταιρείας και απόψε ήρθαν στο κάλεσμα των γειτόνων τους. «Φτιάξαμε ένα ταψί παστίτσιο και το φέραμε. Καθίσαμε, φάγαμε, τα είπαμε και περάσαμε ένα βράδυ διαφορετικό από τ’ άλλα», μας λένε. «Για πρώτη φορά νομίζω πήγε πολύ καλά και αξίζουν συγχαρητήρια στους εθελοντές», τονίζει ο Δημήτρης Σαββαΐδης, ο οποίος σημειώνει ότι έφερε και «πνευματική τροφή και μου δείχνει τις σελίδες των κόμικς – είναι φαν και συλλέκτης – που έχει αναρτήσει στα κλειστά στόρια ενός εγκαταλειμμένου περιπτέρου.

Ο Τέλλος Φίλης και ο Λάζαρος Χατζηνάκος, από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας, γυρίζουν σαν σβούρες στα τραπέζια για να σιγουρευτούν ότι δεν λείπει κάτι από τον κόσμο, σ’ ένα εγχείρημα που έγινε για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα στο κέντρο της πόλης, στο πρότυπο του δείπνου της Βαρκελώνης. «Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη βάση, από τους ανθρώπους αυτής της γειτονιάς και γι’ αυτό είναι κάτι αυθεντικό. Δεν υπάρχει εμπλοκή άλλων φορέων, παρά μόνο μια υποστήριξη. Ήταν αδύνατον να συγκεντρώσουμε μόνοι μας π.χ. τις καρέκλες και τα τραπέζια. Σ’ αυτό μας βοήθησε ο δήμος και η Helexpo. Αλλά είναι κάτι που έγινε από τη γειτονιά, για την ίδια τη γειτονιά», μας λέει ο Λάζαρος.

Τα παιδιά με τα λευκά μπλουζάκια ξεχωρίζουν ανάμεσα στους καλεσμένους του δείπνου. Ακούραστοι, αεικίνητοι και πάντα εξυπηρετικοί να λύσουν κάθε απορία, οι εθελοντές στο «Δείπνο της Άνοιξης» είναι ο μηχανισμός που θέτει τη διοργάνωση σε κίνηση. Ο Φώτης Κριτσελάς και η ομάδα της «Svolou TV» στήνουν τραπέζια και καρέκλες για τους αργοπορημένους και παράλληλα κάνουν τα γυρίσματα του νέου επεισοδίου για τη web TV της γειτονιάς τους. «Είμαστε από το πρωί στο δρόμο και μια στήνουμε, μια ξεστήνουμε με τη βροχή. Δεν πτοούμαστε όμως. Μοιράσαμε σε κάθε οικοδομή, σε κάθε πόρτα μια αίτηση συμμετοχής για να μαζέψουμε τους γείτονες. Συγκεντρώσαμε περίπου 170 συμμετοχές», σημειώνει και μου λέει ότι το αποψινό ρεπορτάζ τους μάλλον θα μπει στην πολιτιστική ενότητα της εκπομπής τους, τη Svolution από το Σβώλου (τι άλλο;) και το Revolution.

Η γειτονιά της Σβώλου ζωντάνεψε ένα βράδυ από ανθρώπους που μπορεί να μη μένουν όλοι στον ίδιο δρόμο, αλλά τον αγαπάνε εξίσου. Και πάνω απ’ όλα εκτιμούν την επαφή με τον διπλανό τους. Οι Σβωλιώτες δεν θα μείνουν μόνο σ’ ένα δείπνο απ’ ό,τι μας είπαν αλλά θα καθίσουν και θα συζητήσουν για πράγματα που θέλουν να γίνουν στη γειτονιά τους, όπως εντοπισμός των προβλημάτων του δρόμου που παρακωλύουν τις μετακινήσεις ΑΜΕΑ, νέους χώρους για να παίζουν παιδιά κ.ά. Αύριο Τρίτη, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με μια μεγάλη συναυλία στη συμβολή των οδών Αγγελάκη και Σβώλου και ένα μικρό happening για την ιστορία του Αλέξανδρου Σβώλου που έδωσε το καινούργιο της όνομα, εδώ και αρκετά χρόνια, στην πρώην οδό Πολωνίας, πρώην Πρίγκηπος Νικολάου. Όσοι γείτονες φοβήθηκαν τη βροχή και έμειναν στα σπίτια τους, ας κοπιάσουν.

Το φετινό δείπνο της Άνοιξης θα κρατήσει 4 μέρες και θα ξεκινήσει με μια παρέλαση. Δείτε τα πάντα εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα