Η Θεσσαλονίκη, παλιά: Ένα ξεχωριστό μνημείο
Περπατώντας στο αναπλασμένο κομμάτι της Νέας Παραλίας θα συναντήσει κανείς πάρκα, αθλητικούς χώρους σε μια περιοχή προορισμένη για τον περίπατο και τη ξεκούραση των Θεσσαλονικέων. Κατά μήκος όμως της Νέας Παραλίας ο περιπατητής θα συναντήσει και ορισμένα μνημεία τα οποία ίσως δε προσελκύουν την προσοχή με την πρώτη ματιά. Ένα από αυτά βρίσκεται λίγο πιο […]
Περπατώντας στο αναπλασμένο κομμάτι της Νέας Παραλίας θα συναντήσει κανείς πάρκα, αθλητικούς χώρους σε μια περιοχή προορισμένη για τον περίπατο και τη ξεκούραση των Θεσσαλονικέων. Κατά μήκος όμως της Νέας Παραλίας ο περιπατητής θα συναντήσει και ορισμένα μνημεία τα οποία ίσως δε προσελκύουν την προσοχή με την πρώτη ματιά.
Ένα από αυτά βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τους Ναυτικούς Ομίλους, και σε έναν ιδιότυπο αυλόγυρο με τρείς εισόδους, βρίσκεται μια κορεάτικη παγόδα που οριοθετείται από 4 αναθηματικές στήλες. Πλησιάζοντας κοντά, θα διαπιστώσει πως υπάρχουν περίτεχνα σκαλισμένες αναπαραστάσεις δράκων, δεκαεξάκτινου αστεριού, λιονταριού όπως και άλλων σημαδιών Κορεάτικης τεχνοτροπίας.
Το μνημείο αυτό αποτελεί φόρο τιμής στους πεσόντες του Ελληνικού Εκστρατευκού Σώματος Κορέας (ΕΚΣΕ) που συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), που αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Μετά τη συνθήκη της Γιάλτας η Κορεατική χερσόνησος διαιρέθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Β.Κορέα) και τη Δημοκρατία της Κορέας (Ν.Κορέα) Στις 25/6/1950, δυνάμεις της Β.Κορέας εισέβαλλαν αιφνιδιαστικά και έφθασαν μέχρι την κατάληψη της πρωτεύουσας της Ν.Κορέας Σεούλ. Σαν αποτέλεσμα ο Ο.Η.Ε. θα αποφασίσει την αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και θα συγκροτηθεί μια πολυεθνική δύναμη στην οποία θα συμμετάσχουν στρατεύματα από Η.Π.Α, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδά, Κολομβία, Αιθιοπία, Ν.Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Ν.Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί πως θα είναι η πρώτη φορά που Ελληνικά και Τουρκικά στρατεύματα θα βρεθούν να πολεμούν για τον ίδιο σκοπό.
Οι μάχες διεξήχθησαν σε αντίξοες συνθήκες, σε μεγάλες περιόδους βροχοπτώσεων πολικών θερμοκρασιών, και σε δύσκολης μορφολογίας εδάφη που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τα στρατεύματα. Η σφοδρότητα των εχθροπραξιών ήταν έντονη, καθώς ενεπλάκησαν ακόμα και στρατεύματα από την Κίνα, αλλά και Ρώσοι πιλότοι που μυστικά επανδρώσαν Βορειοκορεατικά Μίγκ, καθιστώντας μια τοπική σύρραξη σε μια άτυπη αναμέτρηση των υπερδυνάμεων του Ψυχρού Πολέμου.
Τα Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα θα συμμετάσχει με δύναμη ενός Τάγματος 1.000 ανδρών και ενός σμήνους αεροπλάνων (με 7 μεταφορικά C-47 Dakota), που θα εμπλακούν σε μερικές από τις σημαντικότερες μάχες του πολέμου, μέχρι το 1955 οπότε και θα αποχωρήσουν από την Κορεατική χερσόνησο. Μάλιστα η συνεισφορά τους θα επιβραβευθεί από τις Κυβερνήσεις των Η.Π.Α. και της Ν.Κορέας, και σήμερα υπάρχει μνημείο πεσόντων κοντά στη Σεούλ. Για 186 όμως άνδρες του Εκστρατευτικού σώματος τα πεδία της Κορέας θα αποτελέσουν τον τελικό τους προορισμό, και σήμερα -εκτός ενός αναλόγου μνημείου στο Δήμο Παπάγου-, μνημονεύονται με αυτό το ιδιαίτερο μνημείο στην Ν.Παραλία Θεσσαλονίκης.
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα
Έλληνες στρατιώτες στο φυλάκιο Harry
Πηγή φωτογραφίας