Χάρτης της πόλης

Μια ξεχωριστή συναυλία σε ένα άγνωστο μνημείο της πόλης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης Μια ιδιαίτερη εκδήλωση «γέννησε» η συνεργασία του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών με το Δήμο Παύλου Μελά και το Δήμο Θεσσαλονίκης: η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στο υποβλητικά πανέμορφο Ανοιχτό Θέατρο στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, την Τετάρτη 9 […]

Parallaxi
μια-ξεχωριστή-συναυλία-σε-ένα-άγνωστο-44968
Parallaxi
byzantinoineromyloi.jpg

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση «γέννησε» η συνεργασία του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών με το Δήμο Παύλου Μελά και το Δήμο Θεσσαλονίκης: η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στο υποβλητικά πανέμορφο Ανοιχτό Θέατρο στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 20:30.

Όσοι βρεθούν σ’ αυτό το μοναδικό γεγονός, δε θα έχουν μόνο την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Χάρη Ηλιάδη, με έργα Ravel (Le tombeau de Couperin) και Cesar Franck (Symphonie en re mineur). Θα έχουν και την τύχη να δουν ένα όμορφο, όσο και άγνωστο, κομμάτι της ιστορίας της πόλης, τους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, που με φροντίδα, μεράκι, αγάπη και υποστήριξη, ανέδειξε και διαμόρφωσε ο Δήμος Παύλου Μελά.

Βυζαντινοί νερόμυλοι Πολίχνης

Οι τρεις νερόμυλοι αποτελούν μέρος ενός υδρομυλικού συστήματος δώδεκα νερόμυλων που αναπτύχθηκε στα βυζαντινά χρόνια κατά μήκος του ρέματος, το οποίο πήγαζε από το Χορτιάτη και κατέληγε στο Θερμαϊκό κόλπο. Παρότι η περιοχή των Βυζαντινών νερόμυλων έχει επιβαρυνθεί με την πάροδο των χρόνων από μπάζα, απορρίμματα και από καταπατήσεις της δημοτικής γης, παραμένει ένας χώρος που αποτελεί σημείο αναφοράς για το δήμο Πολίχνης και για όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ο δήμος Πολίχνης άρχισε τις προσπάθειες ανάπλασης της περιοχής από το 1996, ώστε να μετατραπεί σε ένα περιαστικό πάρκο με αρχαιολογικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, επισκέψιμο από όλους τους Θεσσαλονικείς. O αρχικός χώρος των Bυζ. Nερόμυλων Πολίχνης έχει συνολικό μήκος 1000μ. και καταλαμβάνει έκταση 230 στρέμματα, εκ των οποίων τα 185 ιδιοκτησίας του Δημοσίου και βασικά του Δήμου.O υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται σε βάθος 10-12μ.

Tο υδάτινο ρεύμα παρουσιάζει ροή όλο τον χρόνο, μεταβαλλόμενο ανάλογα με την εποχή και το ύψος της βροχής. H φυσική βλάστηση της περιοχής είναι ποικίλη και πλούσια. Μελέτη που ανέθεσε – χρηματοδότησε ο Δήμος και εκπόνησε το εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας του τμ. Βιολογίας του Α.Π.Θ. εντόπισε στη ρεματιά και το μυλοτόπι βιότοπο – καταφύγιο για σπάνια είδη, με καταγεγραμμένα 194 διαφορετικά αυτοφυή φυτά.

Στον ιστορικό αυτό χώρο δημιουργήθηκε το καταπληκτικό θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων και το αναψυκτήριο, που λειτούργησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2009. Το ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο περιλαμβάνει το ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 500 θέσεων και έναν εκθεσιακό χώρο. Οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι σε συνδυασμό και με την ύπαρξη της Μονής Λαζαριστών, αποτελούν σημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στο διευρυμένο Δήμο Παύλου Μελά να διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα. Με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι σηματοδοτούν την έναρξη της πολιτιστικής ζωής στην πόλη για τη νέα σεζόν.

Ειδικά για αυτήν την εκδήλωση, λίγη ώρα πριν τη συναυλία, στις 19:45, θα υπάρχει μια ξενάγηση στο χώρο των Βυζαντινών Νερόμυλων από την αρχαιολόγο Μαρία Συμαλίδου.Για την εξυπηρέτηση των θεατών, στις 19:15 θα ξεκινήσει λεωφορείο έξω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Καραολή & Δημητρίου 1), που θα τους μεταφέρει δωρεάν στους Βυζαντινούς Νερόμυλους. Πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να πάρει από το τηλέφωνο 6977360144.

*Τετάρτη 9/9, ώρα 19:45. Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται, επίσης, με το αστικό λεωφορείο Νο 1 από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Carrefour Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης, οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα