Παπαρρηγοπούλου 7: Ένα κτίριο μήλον της έριδος

Λέξεις-εικόνα: Κύα Τζήμου Η είδηση ήταν λίγο από αυτές που κάνουν την τρίχα τριχιά. «Ρήγμα στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη προκαλεί η δωρεάν παραχώρηση ενός δημοτικού ακινήτου στους Γιατρούς του κόσμου”. Το ρήγμα βέβαια δεν ήταν καν χαραμάδα, όπως καταλάβαμε. Το ακίνητο στην οδό Παπαρρηγοπούλου 7 στον Βαρδάρη φιλοξενούσε την διεύθυνση Πρασίνου, οποία τώρα μετακινεί […]

Κύα Τζήμου
παπαρρηγοπούλου-7-ένα-κτίριο-μήλον-της-12666
Κύα Τζήμου
dieythynsi_prasinoy.jpg

Λέξεις-εικόνα: Κύα Τζήμου

Η είδηση ήταν λίγο από αυτές που κάνουν την τρίχα τριχιά. «Ρήγμα στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη προκαλεί η δωρεάν παραχώρηση ενός δημοτικού ακινήτου στους Γιατρούς του κόσμου”.

Το ρήγμα βέβαια δεν ήταν καν χαραμάδα, όπως καταλάβαμε. Το ακίνητο στην οδό Παπαρρηγοπούλου 7 στον Βαρδάρη φιλοξενούσε την διεύθυνση Πρασίνου, οποία τώρα μετακινεί τις υπηρεσίες της εξαιρουμένου του αντιδημάρχου κ. Ζέρβα που παραμένει ακόμα στον 3ο όροφο προφανώς όχι για πολύ ακόμα.

Το συγκεκριμένο “ρήγμα” στην παράταξη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο προήλθε από την διεκδίκηση του δευτέρου ορόφου της οικοδομής που ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης. Η Β’ Δημοτική κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης είχε σχεδόν σίγουρη την παραχώρηση του ορόφου με σκοπό να στεγαστεί εκεί πολιτιστικό κέντρο το οποίο λείπει από την περιοχή. Και φυσικά ο Δήμος δεν θα είχε καμιά αντίρρηση αν μια επιστολή από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα δεν άλλαζε το αρχικό σχέδιο. Το Τμήμα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο κάνει γνωστή την απόφασή του να παραχωρηθεί δωρεάν στους Γιατρούς του Κόσμου ο δεύτερος όροφος του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Παπαρρηγοπούλου 7. Στην επιστολή τους αναφέρεται το αίτημα των Γιατρών: “ζητούν την δωρεάν παραχώρηση χώρου στην οδό Παπαρρηγοπούλου 7, προκειμένου να προσφέρουν δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους σε δημότες, ‘Ελληνες και αλλοδαπούς, μέσω του ανοιχτού πολυϊατρείου που λειτουργεί τώρα σε νοικιαζόμενο διαμέρισμα, στην Θεσσαλονίκη, στην Ίωνος Δραγούμη 65 και λειτουργεί καθημερινά μεταξύ 09.00π.μ.-17.00μ.μ. Το παραπάνω μη κερδοσκοπικό σωματείο επικαλείται την δυσχερή οικονομική και κοινωνική κρίση που διανύει η χώρα με αποτέλεσμα να αυξηθούν τρομακτικά οι ασθενείς που προσέρχονται στο πολυϊατρείο τους τα τελευταία 2,5 χρόνια και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο τωρινό ιατρείο, λόγω έλλειψης χωρητικότητας.”

Η πρόταση απόφασης του δήμου συντάχθηκε αφού εξετάστηκε η πρόταση του σωματείου και αφού κυριάρχησε το σκεπτικό ότι το έργο των Γιατρών του Κόσμου προς όφελος των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά την περίοδο της κρίσης. Οι όροι παραχώρησης είναι:

1. Το ανωτέρω σωματείο δεν θα επιβαρύνεται με την καταβολή δημοτικών τελών και φόρου καθώς και της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης. Επιβαρύνεται όμως με τις δαπάνες τηλεπικοινωνίας. 2. Ορίζει ότι η χρονική διάρκεια της παραχώρησης θα είναι για τρία (3) χρόνια και θα αρχίζει από την επομένη της υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού. 3. Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ» υποχρεούται να μεριμνήσει για την ασφάλεια του κτιρίου κατά τις ώρες που δεν θα λειτουργεί η υπηρεσία του Δήμου.

Το ζήτημα προέκυψε στην συνεδρίαση της 10ης Ιουλίου. ‘Οπως απαιτεί η συνήθης διαδικασία, όμως, ζητείται η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας την οποία αφορά η κάθε απόφαση του δήμου. Η γνωμοδότηση αυτή σημειωτέον είναι τυπική και το θέμα ψηφίζεται σε τακτική συνεδρίαση του δήμου για να παρθεί η απόφαση. Αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες. Με 4 ψήφους κατά (μεταξύ των οποίων και μελών της παράταξης Μπουτάρη) και 3 υπέρ λοιπόν το συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας καταψήφισε την παραχώρηση του ορόφου στους Γιατρούς χωρίς σύνορα υπέρ του πολιτιστικού κέντρου. Μόνο σε “ρήγμα” δεν παραπέμπει η μικρή αυτή ψηφοφορία βέβαια, αφού το θέμα θα κριθεί στο συμβούλιο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραχωρηθεί εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Αντιρρήσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου δεν συνεπάγονται εννοείται και “ρήγματα”.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην γειτονιά είναι αποκαρδιωτική, ιδίως μετά και τον αποκλεισμό της λόγω των εργασιών του μετρό. Τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα διαλυμένα πεζοδρόμια και ο κακός φωτισμός, που βυθίζει στο σκοτάδι κάθε απόγευμα την περιοχή, κρύβοντας ταυτόχρονα όλα τα αρχαιολογικά μνημεία που την περιβάλουν όπως η βυζαντινή κινστέρνα, το Πρόπυλο, καθώς και το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ (ή λουτρά Φοίνιξ) κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

Τα νέα όμως είναι καλά για την περιοχή: Πέντε μελέτες, οι οποίες αφορούν πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις μικρών δρόμων σε διάφορα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, θα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 22 Ιουλίου η αντιδημαρχία Αστικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Ανδρέα Κουράκη. Τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2013 και θα ολοκληρωθούν το 2014. Η μια από αυτές τις μελέτες αφορά πεζοδρομήσεις στην περιοχή των οδών Μαβίλη, Κάλβου και Παπαρρηγοπούλου, όπου βρίσκεται και το περί ου ο λόγος κτίριο (ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί συγχρόνως και κάποιος τρόπος να βελτιωθεί η αισθητική του αφού η όψη του σου φέρνει μια ελαφριά κατάθλιψη με το που σηκώνεις το βλέμμα πάνω του).

Οι αντιρρήσεις της Β’ Δημοτικής κοινότητας προήλθαν περισσότερο από την προηγούμενη απόφαση του δήμου να παραχωρήσει τον πρώτο όροφο του κτιρίου ως κέντρο βοήθειας εξαρτημένων, αφού θεωρούσαν την δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου μια ελάφρυνση από την βαριά ατμόσφαιρα που κουβαλά αναπόφευκτα μαζί του ένα τέτοιο κέντρο. Πρόκειται για την υλοποίηση προγράμματος του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων «Ιανός» που λειτουργεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το νοσοκομείο, προκειμένου να υλοποιήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αιτήθηκε την παραχώρηση από το δήμο Θεσσαλονίκης για μια δεκαετία ενός χώρου 250 τ.μ. σε οίκημα ιδιοκτησίας του δήμου. Ο δήμος – κατόπιν και της θετικής γνώμης του συμβουλίου της Β’ Δημοτικής κοινότητας – συμφώνησε να παραχωρήσει τον πρώτο όροφο της Παπαρρηγοπούλου.

Η απόφαση φυσικά συνάντησε την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων. Βλέπετε κανείς δεν θέλει δίπλα στο σπίτι του ανθρώπους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά ακόμα κι αν αυτοί είναι σε διαδικασία απεξάρτησης, Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω. Ζω στη γειτονιά της Ευζώνων και για χρόνια ήμασταν όλοι σε συνεχή επαφή με την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. Σε πολλές περιπτώσεις οι περισσότεροι από τη γειτονιά χρειάστηκε να καλέσουμε το ΕΚΑΒ όταν τους βρίσκαμε λιπόθυμους στο πεζοδρόμιο, στα γύρω παρκάκια αλλά και στις σκάλες που οδηγούσαν στην ταράτσα των πολυκατοικιών. Δυστυχώς αυτά είναι αναπόφευκτα και μπορώ να καταλάβω μια γειτονιά ήδη υποβαθμισμένη να αρνείται να φιλοξενήσει μια τέτοια μονάδα. Κάπου βέβαια πρέπει να φιλοξενηθεί και νομίζω ότι το πλέον κατάλληλο μέρος είναι εντός του περιβάλλοντα χώρου κάποιου νοσοκομείου, μια και αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται καθημερινή ιατρική φροντίδα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Προς το παρόν οι δυο όροφοι του κτιρίου παραμένουν άδειοι.

Διαβάστε ακόμα: Ο Χάρτης της Πόλης: Πλατεία Βαρδαρίου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα