Το χρυσό ποτάμι στο κέντρο της πόλης!

Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου πήρε η έγκατάσταση της Άννης Καλτσίδου στη Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η Άννη Καλτσίδου σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στο Οικονομικό Τμήμα και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές εκθέσεις («Ήλιος- Πολιτιστικό Κέντρο […]

Parallaxi
το-χρυσό-ποτάμι-στο-κέντρο-της-πόλης-48034
Parallaxi

a.kaltsidoy_fot._thomas_tsimpris-hristos_voylgarakis_2_0

Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου πήρε η έγκατάσταση της Άννης Καλτσίδου στη Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η Άννη Καλτσίδου σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στο Οικονομικό Τμήμα και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές εκθέσεις («Ήλιος- Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νεάπολης», 2011/«Artis Causa», 2014) και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Φλώρινα, Μεσολόγγι, Κοζάνη, Δρέσδη, Νις κ.α.).

Στην τρίτη αυτή ατομική της έκθεση, η Καλτσίδου παρουσιάζει μία εγκατάσταση, ειδικά διαμορφωμένη για την Κρυπτή Στοά, και δημιουργεί ένα περιβάλλον σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Και τα δύο μέρη της έκθεσης συνδιαλέγονται με τον αρχαιολογικό χώρο, παράγοντας συνειρμούς σχετικά με τη συνέχεια και την πορεία (του ανθρώπου, της πόλης, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς) μέσα στο χρόνο. Μέσα από την παρουσίαση και τους συσχετισμούς που προκύπτουν από αυτή, η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία (το «παλιό») διασταυρώνονται με το νέο (το εικαστικό έργο που γεννήθηκε για την έκθεση), απηχώντας εύστοχα το κεντρικό μήνυμα της Μπιενάλε: «Παλιές διασταυρώσεις – Make it New!».

press-exhibitions-annis-kaltsidou-romaiki-agora-bg

Η φύση, η γη, τα υλικά παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτό το έργο, όπως και στις προηγούμενες δουλειές της εικαστικού. Αυτή τη φορά, η μεγάλων διαστάσεων εγκατάσταση στην Κρυπτή Στοά αποτελείται από πηλό και φύλλα ψευδόχρυσου. Σε κεντρικό μέρος της σύνθεσης σχηματίζεται μια μορφή από πηλό, σε εμβρυακή στάση, στην οποία οδηγείται ο θεατής ακολουθώντας νοητά τα βήματα που σχηματίζονται πάνω στα αιωρούμενα φύλλα του ψευδόχρυσου.

Τη μέρα που ολοκληρώνεται η έκθεση, το έργο της δεν θα αποσυρθεί αλλά, αντιθέτως, θα αποσυναρμολογηθεί και θα μοιραστεί στο κοινό της πόλης που αγκάλιασε τη διοργάνωση. Την τελευταία μέρα, στις 7.00 μ.μ., στο δρώμενο “διάλυσης” του έργου, το οποίο σχεδίασε η καλλιτέχνις, θα συμμετάσχουν ερμηνεύοντας τραγούδια από το πολυπολιτισμικό παρελθόν τής πόλης οι Δωροθέα Μιχαήλ (μικρασιάτικα, νησιώτικα), Βαλασία Ντόντουλου (τούρκικα, ποντιακά), Δάφνη Παπαστρατή (βουλγάρικα, ηπειρώτικα), Ελίνα Σαββουλίδη (αρμένικα, ποντιακά), Σιμώνη Τιάνο (σεφαραδίτικα, εβραϊκά). Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε συνέχεια της περφόρμανς που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, με τις αναφορές στις «Μαγεμένες» –τις ανάγλυφες μνημειακές μορφές που κοσμούσαν την ευρύτερη περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς μέχρι τον 19ο αιώνα–, στην ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα της πόλης, αλλά και στη σημερινή Θεσσαλονίκη της κρίσης.

*24/6-30/9, Ρωμαϊκή Αγορά, Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή, 8:00-15:00, Είσοδος: Ελεύθερη. Λήξη: 30/9, ώρα 19:00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα