Featured

Χειρότερη και από την περίοδο του lockdown η κατάσταση στα γυμναστήρια της πόλης

Μετά τα «καταδικαστικά» μέτρα για την πανδημία, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και την ενεργειακή κρίση.

Νίκος Γκάγιας
χειρότερη-και-από-την-περίοδο-του-lockdown-η-κ-887549
Νίκος Γκάγιας
Εικόνα: Pexels

Αντιμέτωπα με δύο “στρατόπεδα” είναι αυτή τη στιγμή τα γυμναστήρια, τα οποία όπως και πολλοί κλάδοι, επλήγησαν έντονα όλη την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας. Βέβαια, πέρα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν και όσα θα φέρει η ενεργειακή κρίση, με τους διαρκώς αυξημένους λογαριασμούς. Ταυτόχρονα οι νομοταγείς πρέπει να υποστούν τις συνέπειες και όσων με αθέμιτο ανταγωνισμό προσπαθούν να βιοποριστούν κάνοντας γυμναστική σε πάρκα, ταράτσες, στη παραλία κλπ.

Όπως εξηγεί στη Parallaxi ο κ. Κώστας Κοπαρανίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι χειρότερη από την περίοδο του lockdown.

«Αυτό το λέω με την έννοια ότι από την μία πλευρά είναι οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν στα γυμναστήρια, και από την άλλη είναι αρκετοί εμβολιασμένοι, οι οποίοι δεν έρχονται καθώς φοβούνται να μην νοσήσουν.

Η μερίδα του κόσμου από το target group ενός γυμναστηρίου είναι η ελάχιστη που μπορούσε να υπήρχε. Τα μέτρα ήταν καταδικαστικά και τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ενεργειακή κρίση με την αύξηση των λογαριασμών. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα στο πελατολόγιο που γυμνάζεται και σε όλους φαντάζομαι. Βγήκαμε κατεστραμμένοι από μία κατάσταση (πανδημία) και τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία καινούργια πρόκληση. Αυτό το πράγμα τραβάει δύο χρόνια. Είναι κάτι πολύ δυσάρεστο, δεδομένων και των συνθηκών ότι ερχόμαστε από 3-4 μνημόνια. Αν οι συνθήκες ήταν αλλιώς, πιθανώς η αντοχή και οικονομική ανέχεια να ήταν επίσης αλλιώς»

Εικόνα: Pexels

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πάνω κάτω τα ίδια, αλλά ειδικά στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Όπως τονίζει ο κ. Κοπαρανίδης:

«Αυτή τη στιγμή η φάση της πανδημίας έχει έρθει σε 2η θέση, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Δεν ξέρουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Όλη αυτή η κατάσταση του lockdown, του κλεισίματος και της δήθεν αυστηρότητας έχει αναπτύξει και ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Κάποιος που δεν μπορεί να πάει στο γυμναστήριο μπορεί να πάει σ’ ένα πάρκο, σε μία ταράτσα, σ’ ένα διαμέρισμα και να γυμναστεί χωρίς βέβαια να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Δεν συζητάω για την διαδικτυακή γυμναστική.

Πρέπει να ενισχυθούμε από την κυβέρνηση. Αφενός πρέπει να θεσμοθετηθούν νόμοι για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αφετέρου πρέπει να λειτουργούν μόνο αδειοδοτημένοι χώροι. Όλοι οι άλλοι είναι παράνομοι, δεν θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο ούτε καν να το σκεφτείς. Δεν μιλάμε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που πάει κάποιος με το δικό του στρώμα ή μπάλα να κάνει μάθημα στο σπίτι κάποιου και κάνει γυμναστική στο χαλί του, όταν δεν ενδείκνυται να κάνει στο χαλί του ή στο πάτωμα. Επίσης δεν ξέρουμε αν όλοι αυτοί είναι γυμναστές ή έχουν αυτοαναγνωριστεί ως γυμναστές. Όλα αυτά είναι μία ακόμη πληγή στο ήδη χειρουργείο»

Εικόνα: Pexels

Λουκέτα, απολύσεις και κατακόρυφη μείωση των πελατών

Ο κ. Κοπαρανίδης επισημαίνει ότι υπάρχει κατακόρυφη μείωση στο πελατολόγιο της τάξεως του 70% από το 2019. Αυτό έχεις ως επόμενο να υπάρχουν απολύσεις και να έχουν μπει πολλά λουκέτα.

«Ο κλάδος έχει φτάσει στο αμήν. Τις απολύσεις και τα λουκέτα δεν μπορείς να τις αποτυπώσεις με νούμερα γιατί σήμερα είναι 5, αύριο είναι ακόμα 10 και μεθαύριο είναι 15»

Αβεβαιότητα από την πλευρά των πελατών

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να γυμνάζονται όμως οι συνθήκες τους αναγκάζουν να σταματήσουν. Από την μία πλευρά η πανδημία έχει παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται να βρεθούν σ’ έναν κλειστό χώρο με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Όμως από την άλλη, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κοπαρανίδης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται το οικονομικό κομμάτι και αποφασίζουν να στραφούν σε άλλες μορφές γυμναστικής, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των αυξημένων λογαριασμών.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα