Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους, σε όλη τη χώρα
Οι μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών – Μαζική στη Θεσσαλονίκη, εντυπωσιακή στην Αθήνα
Άδειασαν από αυτοκίνητα σήμερα, τα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων σε όλη τη χώρα και γέμισαν ανθρώπους. Από το πρωί σε περισσότερες από 70 πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σε κεντρικές πλατείες και κεντρικές αρτηρίες για να διαδηλώσουν κατά της ακρίβειας και της εργασιακής ανασφάλειας.
Συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν τα κορυφαία συνδικάτα, με αιτήματα για λήψη μέτρων κατά της φτωχοποίησης των εργαζομένων, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, έλεγχο της ακρίβειας και του πληθωρισμού και απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Στη Θεσσαλονίκη στις 3 μεγάλες συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν από τις 10.30 το πρωί, της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο ΕΚΘ, του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου, και των ανεξάρτητων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς – αναρχικών στην Καμάρα, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, από όλους τους εργασιακούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, συμμετείχαν στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και ζητώντας αλλαγή πολιτικής στα θέματα διαβίωσης και εργασίας.
Χωρίς να λείψουν τα επεισόδια μικρής διάρκειας στην λήξη της πορείας του μπλοκ της Καμάρας, οι σημερινές μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ήταν αντίστοιχες του κλίματος κοινωνικής έντασης και ανησυχίας που επικρατεί στους χώρους εργασίας και γενικά στην ελληνική κοινωνία, λόγω της επιθετικής ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που συρρικνώνουν εισοδήματα, οδηγούν σε ανέχεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μειώνουν τζίρους σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι την σημερινή απεργία με αποφάσεις τους στήριξαν όλες οι μεγάλες οργανώσεις των εμπόρων των βιοτεχνών και των επαγγελματιών καταγγέλλοντας επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και τόλμης να αναμετρηθεί με τις μεγάλες προκλήσεις που οδηγούν σε ύφεση και οικονομικό μαρασμό.
«Δεν βγαίνει ο λογαριασμός δεν φτάνει ο μισθός»
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Κυπριανίδης κατά τη συγκέντρωση του ΕΚΘ, «απαιτούμε τώρα αύξηση μισθών μισθού και στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, η ακρίβεια τσακίζει, το βαρέλι της λιτότητας δεν έχει πάτο και ο μισθός τελειώνει τις δύο πρώτες εβδομάδες».
Χαρακτήρισε δε κοροϊδία το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού και τόνισε πως εκεί που έχει οδηγήσει τα πράγματα η πολιτική της κυβέρνηση «ο μισθός δεν φτάνει ούτε για τους λογαριασμούς».
Στην πορεία που ακολούθησε οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη ζητώντας επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μέτρα κατά της ακρίβειας.
Στο συλλαλητήριο του ΕΚΘ συμμετείχαν πολλά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και δυνάμεις από το ΜΕΡΑ25 και τη ΛΑΕ που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει δική τους συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγνώστου Στρατιώτη.
Η πορεία του ΕΚΘ και των συνδικάτων μέσω της Αγίου Δημητρίου, της Ιασωνίδου, της Εγνατίας και της Αντιγονιδών, κατέληξε έξω από το ΥΜΑΘ, όπου και διαλύθηκε. Αντιπροσωπεία των συνδικάτων και των επαγγελματιών και εμπόρων ζήτησε να συναντηθεί με τον ΥΜΑΘ Σ. Καλαφάτη, αλλά ο υφυπουργός απουσίαζε.
«Καμία αναμονή – καμία ανοχή»
Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ από την Αριστοτέλους και το Άγαλμα Βενιζέλου, όπου τον τόνοι έδωσαν με την παρουσία τους οι απεργοί της Μαλαματίνα.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωση υπήρξε δρώμενο που διακωμώδησε το καλάθι του νοικοκυριού, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κυριάκο Τσαούση, αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ.
Καταγγέλλοντας την πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόνισε πως «Η αναμονή τελείωσε εδώ και καιρό όπως και η υπομονή μας! Ας το ακούσει καλά αυτό η κυβέρνηση. Δεν μας πείθουν τα επιχειρήματα της περί δίκαιης ανάπτυξης από την οποία έχουμε όλοι να προσμένουμε κάτι το καλύτερο. Ας ακούσουν το μήνυμα μας καλά και οι διάφοροι εν δυνάμει κυβερνητικοί μνηστήρες».
Στην συγκέντρωση καιμ στην πορεία που ακολούθησε, συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλο το εργασιακό φάσμα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι και επαγγελματίες που διαδήλωσαν κατά της την ακρίβειας και των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ ανέβηκε ΚΑΙ ο Γιάννης Νιβορλής, απεργός της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» και αναπλ. γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Λέμε όχι στην ποινικοποίηση και προσπάθεια καταστολής των εργατικών αγώνων, απαιτούμε την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης».
«Θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους»
Μαζική ήταν και η συγκέντρωση και η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αναρχικών από την Καμάρα.
Μικρής έντασης επεισόδια που σημειώθηκαν στην Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη και στη λήξη της πορείας στην πλατεία του ΕΚΘ, δεν χαρακτήρισαν την κινητοποίηση που ήταν επίσης μαζική και συμμετοχική. Όπως τόνισε ο εκπαιδευτικός και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ηλίας Σμήλιος το κοινωνικό ταξικό κίνημα θα βρίσκεται στους δρόμους ενάντια στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης διεκδικώντας στην πράξη καλύτερες συνθήκες δουλειάς, υπερασπιζόμενο δικαιώματα και ελευθερίες.
Ηχηρό το μήνυμα από την Αθήνα
Εντυπωσιακές σε όγκο και μαζικότητα ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα όπου βροντερό «παρών» έδωσαν χιλιάδες κόσμου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.
Παρά την απεργία στα ΜΜΕ οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν μαζικά στις 11 το πρωί στην συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος, ενώ σωματεία βάσης και συλλογικότητες είχαν καλέσει την ίδια ώρα στα Χαυτεία. Παράλληλα υπήρξε κάλεσμα για προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10:30.
Ξεχωριστή και μαζική σε όγκο και παλμό ήταν και η συγκέντρωση, στα Προπύλαια στην Αθήνα, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι πορείες προς τη Βουλή, που όμως αμαυρώθηκαν από επεισόδια για κάποια ώρα, όταν έφτασαν μπροστά από τη Βουλή. Ενώ η μεγάλη απεργιακή πορεία ήταν ακόμα σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, στη 1.30μμ ξεκίνησαν επεισόδια έξω από τη Βουλή.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν άγνωστοι, άρχισαν να πετούν μολότοφ έξω από τη Βουλή. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και μέσα σε δευτερόλεπτα, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση. Ο κόσμος που συμμετείχε στην -μέχρι εκείνη την στιγμή- ειρηνική πορεία, έτρεχε να ξεφύγει από την ένταση.
Πριν τις 14.00 το μεσημέρι τα πνεύματα οξύνθηκαν και πάλι με νέο γύρο επεισοδίων. Ωστόσο με την επέμβαση των αστυνομικών, όλα τελείωσαν γρήγορα και η μεγάλη απεργιακή πορεία συνεχίστηκε και πάλι…
Οι διαδηλωτές κατέληξαν στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν με την ίδια ηρεμία, με την οποία είχαν ξεκινήσει.
- Τσίπρας: Ηχηρή απάντηση της κοινωνίας στο καθεστώς της ακρίβειας, της ανασφάλειας και της διαφθοράς που συρρικνώνει τη Δημοκρατία
Παρών στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ήταν και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:
«Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας.
Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει την δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους.
Σήμερα είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο. Με την ενεργή παρουσία του όμως, και φυσικά με την προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις κάλπες που σύντομα θα στηθούν.
Υπάρχει εναλλακτική λύση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στους θανάτους από την πανδημία. Χειρότερη στους μισθούς. Υπάρχει εναλλακτική λύση με στήριξη των μισθών, στήριξη της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη. Και θα έρθει γρήγορα».
✊ #Απεργια_9Νοεμβρη pic.twitter.com/Xib4GPnBlR
— eve eve (@divinaeve_) November 9, 2022
- Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων
Σε δηλώσεις του από την πορεία του ΠΑΜΕ ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόινισε πως «η μεγάλη σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος»
Κανένας μαθητής να μη κρυώσει, κανένας μαθητής να μη πεινασει , να μείνει μόνος και μόνη στο έλεος της εξαθλίωσης που μας ετοιμάζουν #Απεργια_9Νοεμβρη pic.twitter.com/dEP4PK0pow
— Ο δικός σας Ρώσος πράκτορας (@rwsos_praktoras) November 9, 2022
- Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως είπε:
«Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά έως 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και τα νοικοκυριά έως 1100 ευρώ έχουν χάσει περίπου το 14%.
Συγχρόνως, οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας ήταν περίπου στα 400 ευρώ και στα 233 ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες, την πούλησαν στα 600 και στα 800 ευρώ.Και βέβαια οι τράπεζες, όπου η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων από το μέσο όρο επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».