Χριστούγεννα στην πόλη: Απ΄το πρωί στους δρόμους
του Δημήτρη Κοπαράνη Εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου Προσπαθήστε να μην αφήσετε εκρεμότητες. Η διάθεση μπορεί εύκολα να χαλάσει με στρίμωγμα, μποτιλιάρισμα, αναμονή στην ουρά, παρκάρισμα. Η μέρα αυτή είναι για να ψήνεις μπισκότα και cake με κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι, κάλαντα και βόλτες χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα. Στην αγορά η κίνηση ξεκινάει από νωρίς. Η βόλτα στην […]
του Δημήτρη Κοπαράνη Εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου
Προσπαθήστε να μην αφήσετε εκρεμότητες. Η διάθεση μπορεί εύκολα να χαλάσει με στρίμωγμα, μποτιλιάρισμα, αναμονή στην ουρά, παρκάρισμα. Η μέρα αυτή είναι για να ψήνεις μπισκότα και cake με κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι, κάλαντα και βόλτες χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα. Στην αγορά η κίνηση ξεκινάει από νωρίς. Η βόλτα στην κεντρική αγορά τροφίμων -όλο και κάτι θα πρέπει να συμπληρώσουμε, είναι η καλύτερη αφορμή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Εκεί στα μικρά εστιατόρια στις στοές όλο και κάποιο αυτοσχέδιο γλέντι θα πετύχουμε ενώ δύσκολα θα αποφύγουμε μία στάση για ένα τσιμπολόγημα. Στα Βομβίδια δοκιμάζουμε κεφτεδάκια, ουζομεζέδες και κάποια στιγμή νωρίς το μεσημέρι είναι η ώρα που έρχεται η μπάντα με τα χάλκινα. Στην ίδια διάθεση, λίγο πιο κάτω στη στοά Καρύπη η Ρούγα σερβίρει πιάτα που αγαπήσαμε εδώ και χρόνια και σίγουρα θέλουμε να δοκιμάσουμε μία ακόμη φορά. Λίγο πιο κεντρικά, στην πλατεία Ναβαρίνου, βρίσκουμε το Χαμιντιέ, ένα μεζεδοπωλείο που σερβίρει αστική κουζίνα της πόλης, πιάτα με θαλασσινά και μερικά πιάτα ημέρας, ανάλογα με τα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα. Δύο βήματα πιο κάτω, στο Μπακάλικον, θα βρούμε ένα σωρό πιάτα αλλά και την τηγανιά, η φήμη της οποίας είναι μυθική.
Στο κέντρο
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το κέντρο, υπάρχει και η Ζεύξιδος, προορισμός με φίλους που δεν την αλλάζουν με τίποτα άλλο. Στο πιο νέο δε γίνεται Meat the Balls, δοκιμάζουμε κεφτέδες, στην πιο updated εκδοχή τους, με διάφορους τρόπους και με πολλά συνοδευτικά. Προσωπική επιλογή, οι κλασικοί κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας και πατάτες τηγανητές, όποιος τολμάει ζητάει και την extra καυτερή σάλτσα. Για καφέδες, ποτά ή και τα δύο μαζί, οι παρέες μοιράζονται στο Urban, το Spirto, το Coco Cafeina, το Slag και την Πάστα Φλώρα, είναι φορές που δύσκολα διακρίνει κανείς τα όρια -αυτό είναι κάτι που δεν έχει σημασία τέτοιες μέρες έτσι κι αλλιώς. Τις μέρες αυτές όλο και κάποιος αυτοσχέδιος μπουφές θα στηθεί σε κάποιο σημείο του δρόμου που φτάνει μέχρι το Local στην Π.Π. Γερμανού, το σημείο που όλοι συναντιούνται για τις ευχές των ημερών και τα τελευταία νέα. Get Lucky! Στην Ικτίνου, απέναντι από το σχολείο βρίσκεται ένα από πιο τυχερά πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Οπωσδήποτε για το Πρωτοχρονιάτικο. Η Παλαιών Πατρών Γερμανού είναι από τους πιο αγαπημένους μας δρόμους. Εκεί θα χαζέψεις τα μαγαζιά μέχρι το ύψος της Παύλου Μελά. Θα μπεις οπωσδήποτε στο εορταστικό περιβάλλον του P22 για ένα ξεχωριστό γεύμα -μικρό ή μεγάλο- που ανακατεύει την Ελληνική και Ιταλική γευστική κουλτούρα. Αν η όρεξη σου τραβάει τσίπουρα και λιλιπούτεια πιάτα σε τιμές ασυναγώνιστες θα διασχίσεις την Παύλου Μελά και στο νούμερο 19 της Γερμανού θα μπεις στο Αψέντι, το ορίζεις και σαν το ελληνικό αντίστοιχο των ισπανικών τάπας.
Ώρα για πάρτι
Γιατί να περιμένεις το βράδυ όταν το party μπορεί να ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι. Αν κάποιος στην παρέα θέλει το γλυκό του ενώ ο άλλος θέλει ένα cocktail, δε χρειάζεται να χαλάτε τις καρδιές σας -το Candy Bar στην Αγ. Θεοδώρας είναι η καλύτερη επιλογή. Extra like γιατί έχει και κούνιες. Στρίβοντας στην Καρόλου Ντηλ, το πιο διάσημο μπάρμπεκιου της πόλης γίνεται πάντα Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα στο μικρό Stretto σε μεγάλα κέφια. Ο Θερμαϊκός δε χρειάζεται, ιδιαίτερες συστάσεις και αυτό είναι το bar το οποίο έχει μεγαλώσει γενεές ντόπιων, φοιτητών και περαστικών. Από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ η διασκέδαση εδώ είναι εγγυημένη. Για καφέδες και ποτά μια που είσαι παραλία πήγαινε και στο Καφέ 35 και προχωρώντας πάνω στη Νίκης με κατεύθυνση τον Λευκό Πύργο κατέβα μερικά σκαλιά για να βρεθείς σε ένα από τα πιο παλιά μπαρ της πόλης. Στο On the road θα το πιεις το σφηνάκι σου ό,τι ώρα νάναι. Αν πάλι βρεθείτε στην περιοχή της Βαλαωρίτου, το Ladoze είναι προορισμός. Ιδανικό για όσους θέλουν να συναντήσουν τους πάντες χωρίς να πρέπει να μετακινηθούν, άνετο και φυσικά με την αχτύπητη pizza Poselli, απέναντι, ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα κομμάτι πίτσα αργά το απόγευμα;
Τα νέα αγαπημένα
Κάθε εποχή υπάρχουν οι χώροι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά. Ένας συνδυασμός στοιχείων είναι αυτός που κάνει τη διαφορά και τους βάζει από την αρχή και με ευκολία στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Το *be, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Excelsior είναι είναι από αυτά. Casual φαγητό με αναφορές στο street food, νόστιμο, φρέσκο και γεμάτο ζωντάνια, εδώ θα βρείτε cocktails, xmas parties, το πιο νόστιμο κατά πολλούς burger της πόλης και φυσικά ένα πολύ δυνατό brunch, το οποίο σερβίρεται καθημερινά και ενισχυμένο λόγω εορτών. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε το Loco Bus, ένα λεωφορείο που έχει παρκάρει στην καρδιά ενός εστιατορίου και για τις μέρες αυτές επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ψυχή του μαγαζιού ο ιδιοκτήτης του El Burrito στην Χρυσοστόμου Σμύρνης, το πιο «χρωματιστό» εστιατόριο της πόλης που χρόνια τώρα μας έχει εθίσει στην μεξικάνικη κουζίνα. Στη στρατηγού Καλάρη, το Canteen σερβίρει φρέσκους χυμούς και pancakes από νωρίς το πρωί ενώ το βράδυ σερβίρονται οι κλασικοί λαχανοντολμάδες γιατί αλλιώς δεν είναι γιορτές. Ούτε 100 μέτρα πιο μακριά, ένα καινούργιο γευστικό στέκι σε αγκαλιάζει με τη ζεστή του ατμόσφαιρα με το που περνάς το κατώφλι. Στον Κήπο του Θερμαϊκού θα αισθανθείς σα να κάνεις Χριστούγεννα στο σπίτι των παππούδων σου. Και στο τραπέζι όλα τα παραδοσιακά: σαλάτες μοναδικές, κρεατικά και ψάρια για καλοφαγάδες. Όλα φτιαγμένα από επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Οι άλλες επιλογές
Για εσάς που θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή. Στο Da Leonardo στην Πυλαία, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων μπορείτε να γιορτάσετε με τον ιταλικό τρόπο, αρκεί να φροντίσετε για την κράτηση σας από νωρίς. Κουζίνα των ακτών της Μεσογείου με θέα στον ομορφότερο κήπο της πόλης και τη φροντίδα του οικοδεσπότη Πάνου Σταμούλη, το .ES στη Φράγκων είναι ένα από τα πιο κινηματογραφικά σημεία της πόλης και μία σίγουρη επιλογή για την περίσταση. Αν φτάσετε μέχρι τα Λαδάδικα, στη Μάντολα θα κάτσετε οπωσδήποτε είτε για μεσημέρι είτε για βράδυ. Ο αέρας εκεί μοσχοβολάει τσίπουρο, ψαρομεζέδες, αμέτρητες ελληνικές παραδοσιακές κεφαλλονίτικες λιχουδιές κι απίθανες γαστρονομικές εκπλήξεις. Ιταλική κουζίνα δοκιμάζουμε και στο Navona, στο Makedonia Palace ενώ δίπλα, στο εστιατόριο Thymare το γεμάτο θάλασσα, μυρωδιές και γεύσεις της πατρίδας μας μενού και η άψογη τεχνική του Γιώργου Παπαδόπουλου με θέα το Θερμαϊκό θα κάνουν το βράδυ της Παραμονής αξέχαστο. Εξ επί τούτου θα πάτε στο Massaya στην περιοχή της Μπότσαρη. Υπάρχει και εορταστική συριακή κουζίνα και μόνο η Μαριάμ μπορεί να σας την σερβίρει στην πόλη. Κάθε μέρα όλη μέρα.
Fine Dinning Out
Η πόλη αγαπά τα εστιατόρια που φέρουν τη σφραγίδα των ανθρώπων που τα διαχειρίζονται και αυτός είναι ο λόγος που τα κλασικά εστιατόρια της πόλης δεν σερβίρουν μία κουζίνα που ακολουθεί πιστά τα παγκόσμια trends αλλά μία κουζίνα «ανθρώπινη» και φαγητό μαγειρεμένο με την καρδιά. Το B, στην αυλή του Βυζαντινού μουσείου έχει την υπογραφή της οικοδέσποινας Χρύσας Κονιόρδου η οποία έχει φροντίσει τα πάντα για το μενού που θα σερβίρει την παραμονή των Χριστουγέννων. Η Έλενα και ο Νίκος Τζούμας στο Anassa στη Σοφούλη, κέρδισαν την αγάπη μας για το νόστιμο φαγητό, τη μεγάλη κάβα και φυσικά αυτή την οικεία αίσθηση που γεμίζει το χώρο και που αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στο χώρο. Το χριστουγεννιάτικο μενού τους έχει μερικά από τα πιο αγαπημένα μας για την εποχή πιάτα, σούπα και φυσικά το μιλφέιγ με ψητά μήλα για το τέλος.
Τα ξενοδοχεία της πόλης, φορούν τα καλά τους και μας υποδέχονται και φέτος. Στη δυτική είσοδο της πόλης, στο Grand Hotel Palace το δείπνο σερβίρεται σε μεγάλο μπουφέ ενώ στο Fred & Ginger του Les Lazaristes το εορταστικό δείπνο θα σερβιριστεί με θέα τον υπέροχα φωτισμένο κήπο.
To MET, απέναντι από λιμάνι και σε μία περιοχή με μαγική θέα στη θάλασσα, ετοιμάζει ένα εορταστικό δείπνο για όλους ενώ θα πρέπει να φροντίσετε έγκαιρα για να κρατήσετε μία θέση στο brunch των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Tην παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το ξενοδοχείο Excelsior μας υποδέχεται σε ένα pop up εστιατόριο στο πολυτελές Mezanine -σε ένα δείπνο με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Στην επόμενη γωνία της πλατείας Αριστοτέλους το εστιατόριο Ορίζοντες στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Electra Palace, προσφέρει μία θέα που κόβει την ανάσα και ένα φαγητό που θα μείνει στη μνήμη. Φοβερή θέα στη θάλασσα και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Daios, με το high end μενού να εμπνέεται από την κουζίνα της Μεσογείου. Στο Makedonia Palace η θάλασσα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής ενώ πολυτελή υλικά, ανατρεπτικά συνδυασμένα δημιουργούν ένα μοναδικό μενού που θα σερβιριστεί την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στην έξοδο της πόλης προς το αεροδρόμιο, το Hyatt Regency δημιουργεί μία ατμόσφαιρα παραμυθιού και ένα μενού στο εστιατόριο Ambrosia με την ποιότητα που εδώ και τόσα χρόνια αγαπήσαμε.
Ώρα για γλυκό
Τα ζαχαροπλαστεία της πόλης έχουν την τιμητική τους τις μέρες αυτές. Οι ανεπανάληπτες θεματικές βιτρίνες στο Sugar Angel στη Λασσάνη, τα καλικαντζαράκια στη Sugarela, η κλασική και η σοκολατένια βασιλόπιτα του Κωνσταντινίδη, τα αφράτα τσουρέκια με το κάστανο και τη λευκή σοκολάτα στον Τερκενλή, τα παραδοσιακά μελομακάρονα αλλά και εκείνα με τη λευκή σοκολάτα και τη λεβάντα στο Ble και τα νέα #prettyeclair με σου από τσουρέκι και κρέμα ταχίνι και λευκή σοκολάτα στον Χατζηφωτίου και στο Estrella αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα τη χρονιά αυτή. Να είστε έτοιμοι γιατί αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι τα καλύτερα της ζωής μας.