Θεσσαλονίκη

Χρύσα Αράπογλου: Έστειλε μήνυμα νίκης από το κέντρο της Καλαμαριάς

Ραντεβού στις κάλπες που θα κρίνουν το μέλλον της Καλαμαριάς έδωσε χθες από την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση.

Parallaxi
χρύσα-αράπογλου-έστειλε-μήνυμα-νίκης-1065041
Parallaxi

Ραντεβού στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου που θα κρίνουν το μέλλον της Καλαμαριάς έδωσε χθες από την κεντρική προεκλογική εκδήλωση με την οποία έκλεισε έναν κύκλο που άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για τον δημαρχιακό θώκο της Καλαμαριάς η Χρύσα Αράπογλου.

Μιλώντας μπροστά σε εκατοντάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη», η κ. Αράπογλου παρουσίασε αρχικά τους 88 υποψήφιους συμβούλους, την ομάδα με την οποία διεκδικεί την ψήφο των πολιτών της Καλαμαριάς, επισημαίνοντας πόσο περήφανη είναι για τους ανθρώπους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό της. 

Στη συνέχεια η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς μίλησε για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των 56 σελίδων που έχει καταθέσει για την επόμενη πενταετία της πόλης, ένα πρόγραμμα που γίνεται για πρώτη φορά στην Καλαμαριά και για το οποίο εργάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς και οι ίδιοι οι δημότες, οι οποίοι συμμετείχαν στο κάλεσμα της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις μέσω ενός ερωτηματολογίου που τέθηκε στη διάθεσή τους.

«24 μεγάλες δράσεις για την Καλαμάρια»

Η υποψήφια δήμαρχος μίλησε ενώπιων των εκατοντάδων ανθρώπων που έδωσαν βροντερό παρών στην εκδήλωση στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, για τις 24 μεγάλες δράσεις που ετοιμάζει η «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» για την επόμενη ημέρα της πόλης.

Και αυτές είναι:

  1. Ενιαίο Σχέδιο για ολόκληρη την ακτή από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Σχολή Δικαστών. Περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, χρήσεις πολιτισμού, αθλητικών και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων. Κήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου και πολιτισμού, στο Κόδρα, που να περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση μέχρι τη θάλασσα. Αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων και στέγαση του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερή». Πράσινες αστικές αναπλάσεις από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Σχολή Δικαστών και μέσω της τάφρου μέχρι τον Φοίνικα, και συνέργειες με τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες της πόλης μας, για να αναδείξουμε την Καλαμαριά ως Πόλη Ευεξίας
  2. Διεκδίκηση του διατηρητέου υπερτοπικής σημασίας κτιρίου του Κυβερνείου και αξιοποίηση του ως χώρου πολιτισμού. Προσβάσιμο από ξηρά και θάλασσα, θα αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο, το οποίο μαζί με τα άλλα, δηλαδή τις εγκαταστάσεις της Α’ Προβλήτας και του Μεγάρου Μουσικής θα είναι οι στάσεις πολιτισμού στον κόλπο της Θεσσαλονίκης.
  3. Υποβολή αιτήματος ανακήρυξης διατηρητέων, των κτισμάτων στην πλαζ και λειτουργία μουσείου-μνημείου των Απολυμαντηρίων στις εγκαταστάσεις τους. Δημιουργία στην πόλη μας Μουσείου και Κέντρου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας που, εκτός από κέντρο ιστορικής και κοινωνικής έρευνας, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των απογόνων των προσφύγων.
  4. Προσφυγικές πλατείες, στις γειτονιές που έχτισαν οι πρόσφυγες και δημιουργία Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού για «των Ελλήνων τις Κοινότητες», που εκτός από κέντρο ιστορικής και κοινωνικής έρευνας μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς του απανταχού Απόδημου Ελληνισμού και ιδιαίτερα όσων έλκουν την καταγωγή τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, στο πρότυπο του Μουσείου Μετανάστευσης στη Νέα Υόρκη (Ellis Island).
  5. Άμεσα, μεταφορά στο Ρεμέτζο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου, με χώρους διαλέξεων, διαρκών εκθέσεων εικαστικής δημιουργίας, εμψυχωτικών δράσεων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία σύγχρονου καφέ – αναγνωστηρίου, την τοποθέτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εξυπηρέτηση των χρηστών. Η λειτουργία στον ίδιο χώρο, της έδρας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Καλαμαριάς θα μετατρέψει το εμβληματικό κτίριο «Ρεμέτζο» σε σημαντικό Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού.
  6. Πρότυπο Πρόγραμμα «Ζούμε την πόλη μας στις γειτονιές», με Σχέδια Γειτονιάς, πράσινες διαδρομές, εβδομάδες γειτονιάς και κεντρικές, πολιτιστικές λειτουργίες του Δήμου, στις συνοικίες της Περιφέρειας.
  7. Ανοικτά σχολεία με πράσινες αυλές και βιοκλιματική αναβάθμιση, με ταυτόχρονη υποστήριξη των αναγκών, με τη δημιουργία ειδικού γραφείου στον Δήμο. Προώθηση του πολιτισμού στα σχολεία. Ανανέωση – αναβάθμιση του «Φεστιβάλ Παιδείας», Ημέρες Δημοκρατίας, Φεστιβάλ Γκράφιτι, Εβδομάδα Ρομποτικής.
  8.  Ένταξη της Καλαμαριάς στο Δίκτυο «Πόλεις που Μαθαίνουν» (learning cities), με πολίτες ευαίσθητους σε θέματα περιβάλλοντος, εκπαιδευμένους στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης, πρόθυμους να συμμετέχουν και να διεκδικούν το καλύτερο για την πόλη τους. Ανάπτυξη μεγάλου δικτύου εθελοντών.
  9. Υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη νεολαία. Διεκδίκηση του τίτλου της Εθνικής Πρωτεύουσας Νέων για την Καλαμαριά και υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης κοινωνικής κατοικίας για νέους.
  10. Ενίσχυση ερασιτεχνικών νεανικών σχημάτων και διάθεση πεζοδρόμων (και δρόμων) της πόλης μας σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες σε μουσικούς, συγκροτήματα και καλλιτεχνικά σχήματα (παντομίμα, θέατρο δρόμου κτλ.). Θεσμοθέτηση του ετήσιου φεστιβάλ νεολαίας Good side festival για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας των νέων
  11. «Η Καλαμαριά στο οικοσύστημα της Καινοτομίας» με τη λειτουργία δομής ενθάρρυνσης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, παράλληλα με τη λειτουργία αυτοτελούς γραφείου νέων στον Δήμο.
  12. Σχέδιο για την επίδραση της λειτουργίας του Μετρό στην οικονομία της πόλης. Με εκτίμηση ευκαιριών και κινδύνων από τη λειτουργία του για την οικονομία της στο κέντρο αλλά και στους σημαντικούς οδικούς και εμπορικούς άξονες. 
  13. Αναβάθμιση, ανανέωση και επαναφορά θεσμών που έχαιραν τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερης πανελλήνιας και διεθνούς προβολής, όπως το «Πεδίο Δράσης Κόδρα», οι «Μέρες θεάτρου», οι «Συναντήσεις Θεσσαλονικέων συνθετών» και η «Παραθινούπολη». Ειδικά για το «Παρα θιν αλός» αναβάθμιση του θεσμού, με την αξιοποίηση της θάλασσας της Καλαμαριάς από το Καραμπουρνάκι και το Κόδρα μέχρι την Μίκρα, για εκδηλώσεις κύρους σε Μουσική, Θέατρο, Χορό, Εικαστικά, Κινηματογράφο, Μόδα. Καθιέρωση στην πλαζ, κοντά στον χώρο των Απολυμαντηρίων Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ. Διοργάνωση κάθε δύο χρόνια Συμπόσιο Γλυπτικής. Βήμα και κίνητρα στους Καλαμαριώτες καλλιτέχνες με τη δημιουργία χώρων συνεύρεσης – δημιουργίας (αίθουσες πρόβες εκθέσεις κ.α.) και την ενίσχυση της πρωτογενούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Ενίσχυση της δράσης των σημαντικών πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου
  14. Αναβάθμιση και συντήρηση όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, για τα σωματεία και την δυνατότητας άσκησης των δημοτών μας, προβολή της θάλασσας της πόλης μας και ενίσχυση των ναυταθλητικών δράσεων. 
  15. Εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη πενταετία (κοινωνικό παντοπωλείο, δημοτικό ιατρείο, κοινωνικό κομμωτήριο), καταγραφή όλων των συμπολιτών μας που χρήζουν υποστήριξης, λειτουργία γραμμής στήριξης πολιτών. Διεύρυνση των πολιτικών για την 3η ηλικία, επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ στον Φοίνικα και εμπλουτισμός των δράσεων του συνόλου των ΚΑΠΗ του Δήμου.
  16. Κατάθεση ολοκληρωμένη πρότασης για την προσβασιμότητα, τα δικαιώματα των ΑμεΑ και όλων των πεζών στον δημόσιο χώρο. Λειτουργία γραφείου ΑμεΑ, αποκατάσταση του συνόλου των πεζοδρομίων και των δρόμων, κατασκευή οδηγού τυφλών , τοποθέτηση ειδικής σήμανσης για την προειδοποίηση των ΑΜΕΑ για κάθε λογής εμπόδιο, διευθέτηση της τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια για να μη γίνεται μετ’ εμποδίων η μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, γονέων με καροτσάκια και ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια. Εφαρμογή προγράμματος ευαισθητοποίησης και τη νομοθεσία, κάνοντας προσβάσιμους όλους του δημόσιους χώρους του Δήμου
  17. Στόχος η Καλαμαριά της αλληλεγγύης και της συμπεριληπτικότητας. Δημιουργία Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων της Καλαμαριάς και τριμηνιαίο σχέδιο δράσεων.
  18.  Η Καλαμαριά θα γίνει πόλη καθαρή και με οικολογική συνείδηση. Συστηματική εργασία για την επίτευξη των εθνικών στόχων για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του 55% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων το 2025 και κατά 60% το 2030.
  19.  Στόχος μία πράσινη Καλαμαριά. Αποκλεισμός κάθε προσπάθειας ανοικοδόμησης δημόσιου χώρου που δεν αποσκοπεί σε δομή απολύτως αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο, δημιουργία μικρής κλίμακας διάσπαρτων πράσινων ελεύθερων χώρων με «πάρκα τσέπης» (pocketparks) για την αναψυχή των πολιτών και τη βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης. Ενθάρρυνση των πολιτών να «υιοθετήσουν» ένα μικρό δέντρο στα πεζοδρόμια της γειτονιάς τους, να φυτέψουν θάμνους και φυτά στις αυλές, τις πρασιές και τα μπαλκόνια τους και συμβολή στη δημιουργία «πράσινων ταρατσών».
  20. Καλαμαριά προσβάσιμη σε όλους. Ιδιαίτερη βαρύτητα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σύνταξη σχετικής μελέτης για τη θεσμοθέτηση δημοτικής συγκοινωνίας, πρωτοβουλία για την αστική θαλάσσια συγκοινωνία, σχεδιασμός και δημιουργία στις συνοικίες της Καλαμαριάς, δίκτυο πεζοδρόμων, ικανοποιητικού πλάτους πεζοδρομίων και λωρίδων κίνησης ποδηλάτων, που επιτρέπουν την ασφαλή και άνετη πρόσβαση προς τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές, την πλατεία και την τοπική αγορά.
  21. Εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια αλλά και στον δημόσιο χώρο με βιοκλιματική αναβάθμιση δημοτικών ανοιχτών χώρων, πράσινα δώματα σε δημοτικά κτίρια, πράσινες αστικές γειτονιές.
  22. Φροντίδα και καταγραφή των αδέσποτων ζώων στην Καλαμαριά και άμεση λειτουργία τριών πάρκων σκύλων. 
  23. Σύσταση του θεσμού «Συμβούλιο της Κοινωνίας των Πολιτών» ως σταθερού συνομιλητή του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διοίκησης. Στόχος η συμμετοχική διοίκηση και και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός.
  24. Επαναξιολόγηση και αναθεώρηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης μας και ελαχιστοποίηση της τρωτότητάς της.

7 κίτρινες κάρτες στον Δαρδαμανέλη

Η κ. Αράπογλου εξαπέλυσε από το βήμα σκληρή κριτική και στον νυν δήμαρχο Καλαμαριάς, μένοντας ιδιαίτερα στο πρώτο και κυρίαρχο θέμα, τον αντιδημοκρατικό και αντεργατικό τρόπο που ασκεί διοίκηση ο κ. Δαρδαμανέλης. 

Έτσι, του έβγαλε «7 κίτρινες κάρτες», κατηγορώντας τον και για τα άδεια ταμεία στο δήμο, ένα θέμα που έχει αναδειχτεί τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο μετά το αίτημα του κ. Δαρδαμανέλη προς το κράτος για τη λήψη προκαταβολής ύψους 850.000 ευρώ, γεγονός που θα υποθηκεύσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Οι «κίτρινες κάρτες» είναι:

Απαξίωση θεσμικών οργάνων- Έκπτωση Δημοκρατίας

Αντιδημοκρατική-αντεργατική συμπεριφορά

Ανερυθρίαστη οικειοποίηση έργων της προηγούμενης διοίκησης (και όχι μόνο)

Αδυναμία συνετής διαχείρισης – Συνεχείς αναμορφώσεις προϋπολογισμού – απευθείας αναθέσεις

Ψεύδη και παραπλανήσεις και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Δήμαρχος «κατόπιν ενεργειών μου» – που πηγαίνει την Καλαμαριά ολοταχώς πίσω στην δεκαετία του ‘60 , χωρίς σχέδια, χωρίς φακέλους διεκδίκηση και τεκμηρίωσης

Αλαζονεία και τοξικότητας στο προεκλογικό κλίμα

Ραντεβού νίκης 

Κλείνοντας την ομιλία της και λίγο πριν δώσει τη σκυτάλη στο συγκρότημα Grikanta που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στη μουσική και τα τραγούδια των Γκρεκάνων της Κάτω Ιταλίας, η κ. Αράπογλου ζήτησε τη στήριξη των πολιτών στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου.

«Ζητάμε τη στήριξη σας. Και θέλουμε τις μέρες αυτές που απομένουν, να διαδώσετε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για το καλύτερο. Η Καλαμάρια να γυρίσει σελίδα και να πάει ψηλά».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα