ConfEx Park: Η πρόταση για την ανάπλαση της ΔΕΘ που κέρδισε το τρίτο βραβείο
Η parallaxi παρουσιάζει την πρόταση της ομάδας UNStudio.
Η Parallaxi παρουσιάζει την πρόταση ConfEx Park που κέρδισε το τρίτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ανάπλασης της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τις συνεχιζόμενες στρατηγικές πρασίνου των πόλεων σε όλο τον κόσμο, το Δάσος Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, ή TI3F, προτείνει ένα αστικό δάσος στην καρδιά της ελληνικής πόλης. Στο σημείο όπου ο αστικός ιστός στενεύει και το προαστιακό δάσος της πόλης πλησιάζει τον Θερμαϊκό Κόλπο, το νέο ConfEx Park οραματίζεται ως ένα μέρος που θα είναι κάτι περισσότερο από ένα αστικό πάρκο.
Φιλοδοξώντας να γίνει ένα πρότυπο καινοτόμου αστικής ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο συμβιωτική σχέση μεταξύ των πόλεων και του πλανήτη, το ConfEx πρόκειται να γίνει ο νέος δημόσιος προορισμός της Θεσσαλονίκης, ένα δάσος που δεν θα παρέχει μόνο χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας, αλλά θα είναι επίσης ένας τόπος εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Σε συνδυασμό με ένα υπερσύγχρονο Εκθεσιακό, Συνεδριακό και Επιχειρηματικό Κέντρο, το TI3F παρέχει αστική καινοτομία με τη δύναμη του 3, έναν ευφυή, περιεκτικό και εμβληματικό νέο προορισμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα Βαλκάνια και όχι μόνο.
Καινοτομία με τη δύναμη του 3: Ευφυές, περιεκτικό, εικονικό
Φιλοδοξώντας να καταστεί το TI3F ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς στην Ευρώπη και τον κόσμο για τον εκθεσιακό τουρισμό, η αποτελεσματικότητα, η λειτουργικότητα και η βελτιστοποίηση αποτελούν τις κύριες παραμέτρους του σχεδιασμού για το ConfEx Park. Η πρότασή διερευνά τις δυνατότητες βελτίωσης της σχέσης του νέου εκθεσιακού κέντρου με την υπόλοιπη πόλη, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις των μεγάλων χώρων και των υπηρεσιών της εξυπηρέτησης.
Με ένα πολλαπλό φάσμα διαφορετικών χώρων που προσφέρουν πλήρη δημόσια προσβασιμότητα, καθώς και ευελιξία και ανθρώπινη δέσμευση, ο σχεδιασμός δεν είναι μόνο σε θέση να προσφέρει στην κοινότητα, αλλά και στο περιβάλλον. Με πλούσιους χώρους πρασίνου και μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιωσιμότητας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η συμμετοχικότητα επεκτείνεται και αγκαλιάζει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζωικά και φυτικά είδη και τον πλανήτη.
Επίσης, το νέο πάρκο ConfEx μελετήθηκε ως το μελλοντικό σημείο αναφοράς της πόλης για την αριστεία, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να προτείνει ένα πράσινο ορόσημο, το οποίο θα αφηγείται την ιστορία της ανθεκτικότητας και θα μεταδίδει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις αυτού του νέου χώρου πρασίνου.
Η πόλη των στρωμάτων
Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετατροπής ενός τεράστιου προγράμματος σε έναν χώρο ανθρώπινης κλίμακας, η πρότασή εξετάζει το DNA της Θεσσαλονίκης, ως μια πόλη με πλούσια ιστορία, ένα χωνευτήρι πολιτισμών στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και στρωμάτων γης και πολύτιμων λίθων. Όλα αυτά είναι ορατά στον αστικό ιστό, με τα μνημεία και τα θραύσματα των αρχαιοτήτων να μετατρέπουν μια βόλτα στην πόλη σε εμπειρία ανακάλυψης.
Ο σχεδιασμός σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο αγκαλιάζει αυτή την πολυεπίπεδη δομή της πόλης προσθέτοντας ένα ακόμη, ένα στρώμα φύσης και οικολογίας. Μεταφρασμένο τυπικά σε ένα πυκνό δάσος με στέγες δέντρων, με το στρώμα της φύσης να αποτελεί μια πράσινη βάση. Ταυτόχρονα, τα νέα κτίρια του Εκθεσιακού, Συνεδριακού και Επιχειρηματικού Κέντρου αποτελούν ένα άλλο είδος βάσης, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ένα στέγαστρο από πράσινες και προσβάσιμες στο κοινό στέγες, καθώς και μια σειρά μικρότερων κτιρίων με δημόσιο προορισμό.
Συγχώνευση κτιρίων & δάσους
Τα βάθρα και τα κτίρια αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους για το ConfEx Park, ενισχύοντας την ιδέα των “πολύτιμων λίθων στο δάσος”. Η πρόταση σχεδιασμού συνδυάζει τις βάσεις των νέων κτιρίων με το κατώτερο επίπεδο του δάσους, ενώ τα κτίρια εμφανίζονται ως ξεχωριστοί όγκοι στο ανώτερο επίπεδο. Για να επιτευχθεί αυτή η εναρμόνιση με το περιβάλλον, οι βάσεις κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, ενώ η κάθετη διάσταση διερευνάται για να συγχρονιστεί με τους κορμούς των δέντρων.
Τρία βασικά υλικά χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της πρόσοψης της βάσης: πρώτον, διαφανές γυαλί στα σημεία όπου το κτίριο “αναπνέει” και οι άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν, δεύτερον, κυματοειδείς πλάκες και τρίτον, ομίχλη, ανακλαστικό γυαλί που ενισχύει την παρουσία του δάσους. Στην κορυφή της βάσης, στέγαστρα με καμπύλες στις άκρες, θολώνουν ακόμη περισσότερο τους μεγάλους όγκους με το πράσινο, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες προοπτικές των κτιρίων και παιχνιδιάρικες αλληλεπιδράσεις με τα δέντρα. Κάθε κτίριο έχει ένα ξεχωριστό σχήμα, δημιουργώντας φυσικό τρόπο προσανατολισμού στον χώρο.
Μια σειρά από μικρότερους προορισμούς και περιοχές δραστηριοτήτων, όπως είναι το εστιατόριο TI3F, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άσκησης, οι χώροι συνάντησης και μονοπάτια περιπάτου, απευθύνονται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, προσφέροντας τη δυνατότητα για μια μοναδική εμπειρία αναψυχής μέσα στην πλούσια βλάστηση. Το νέο Δάσος θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου και έτσι ο χώρος θα αλλάξει, προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία στους κατοίκους της πόλης. Θα γίνεται όλο και πιο όμορφο με την πάροδο του χρόνου, αποτελώντας κληρονομιά και επένδυση για τις μελλοντικές γενιές.
Η βιωσιμότητα ως υπηρεσία προς την πόλη
Η ανάπλαση της περιοχής του ConfexPark στη Θεσσαλονίκη παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη βελτίωση των βιώσιμων επιδόσεων με τον αναθεωρημένο σχεδιασμό. Όχι μόνο του ίδιου του χώρου, αλλά και των γύρω γειτονιών και της πόλης στο σύνολό της, χωρίς να θίγεται η ιστορική δομή του κτιρίου.
Για το λόγο αυτό, η στρατηγική για μια ολιστική και συστημική προσέγγιση βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Το τοπίο, η κοινότητα και τα κτίρια. Καθένας από αυτούς τους πυλώνες υποδιαιρείται και πάλι σε διαφορετικές υποκατηγορίες υπηρεσιών που βοηθούν την πόλη να διαχειριστεί τις αστικές πλημμύρες και την ξηρασία, να μειώσει τη θερμική καταπόνηση στον αστικό ιστό και να χρησιμεύσει ως αστικό καταφύγιο.
Ομάδα UNStudio Ben van Berkel με τους Μαριάνθη Τατάρη και Kristoph Nowak, Πάνο Χατζητσακίρη, Μαρία Ζαφειριάδου, Γιώργο Σιώκα, Jose Sanmartin Gonzalez, Heather Black, Giulia Carravieri, Patrick Noome, Stijn Toonen, Tugay Tombas, Le Chang
Σύμβουλοι Σχεδιασμός τοπίου: OKRA Τοπικός αρχιτέκτονας: Schema 4 Δομή: Knippers Helbig Τοπική δομή: Concept Βιωσιμότητα: Except Τοπικός σύμβουλος αστικού σχεδιασμού: Δημήτριος Ραΐδης
Οπτικοποιήσεις Moare
Φυσικό μοντέλο UNStudio
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ