Ο crafter από τη Θεσσαλονίκη που μετατρέπει μπουκάλια σε τέλεια φωτιστικά!
Ο Ξενοφών έχει αφιερωθεί στο crafting μπουκαλιών.
Λέξεις: Μιχαήλ Παπαβασιλείου (φοιτητής Δημοσιογραφίας, κάνει την πρακτική του άσκηση στο Parallaxi Magazine)
To crafting ή στην ελληνική διάλεκτο τεχνουργία, μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στον 19ο αιώνα, όπου καλλιτέχνες της εποχής άρχισαν να απορρίπτουν προϊόντα μαζικής παραγωγής και να προτιμούν πιο ιδιαίτερα κομμάτια, ξεκινώντας από την Αγγλία της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ουσιαστικά το crafting, έχει να κάνει με μία στάση – φιλοσοφία ζωής, προτιμώντας τις περισσότερες φορές τη χρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών και τη δημιουργία χειροποίητων έργων.
Ο Ξενοφών Πλαδής, είναι ένας crafter από τη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτης της Woo.Pi.Crafts, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το crafting μπουκαλιών.
«Η ενασχόληση μου με το crafting άρχισε περίπου πριν από δυο χρόνια όταν δημιούργησα ένα μπουκάλι ανθοδοχείο για να βάλει η κοπέλα μου κάποια λουλούδια επειδή δεν είχαμε πού να τα βάλουμε. Ήταν κάτι πολύ απλό, άλλα με έβαλε να σκεφτώ και να αναζητήσω διάφορες άλλες μετατροπές και κατασκευές. Μετά από λίγες ημέρες είχα φτιάξει το πρώτο μου φωτιστικό. Ήταν θέμα χρόνου να αρχίσω να φτιάχνω διάφορα φωτιστικά και να πειραματίζομαι σε διαφορετικές κατασκευές», λέει στην Parallaxi.
Ο βιοπορισμός από το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ιδιαίτερα δύσκολος, όπως τονίζει ο Ξενοφών, με αποτέλεσμα να ασκεί επαγγελματικά και την άλλη μεγάλη του αγάπη, την πληροφορική, ως τεχνικός δικτύων για να βγάζει τα προς το ζην. Αν και το ξεκίνημά του ήταν τυχαίο, ήταν κάτι που το «είχε» από μικρός. «Από πολύ μικρός μου άρεσε να κατασκευάζω πράγματα. Επίσης, έχω την μανία να θέλω να φτιάχνω τα έπιπλα για το σπίτι μου και οποιαδήποτε άλλη δουλειά μπορώ να κάνω μόνος μου. Οι κατασκευές γενικότερα είναι κάτι που με χαλαρώνει και με κάνουν να νιώθω δημιουργικός. Βέβαια, είχα και πολλές αποτυχίες, αλλά ποτέ δεν τα παρατούσα μέχρι να βρω τον τρόπο να το κάνω σωστά».
Το crafting είναι κάτι που το αναπτύσσεις μόνο σου, έτσι κι ο Ξενοφών ανέπτυξε τις ικανότητες του μέσα από βίντεο στο YouTube ή κάποιων σεμιναρίων στο διαδίκτυο. Είναι αυτοδίδακτος και τους αρέσουν οι δυσκολίες που ανακαλύπτει κατά την διάρκεια του #craftαρίσματος.
Η συγκεκριμένη τέχνη, είναι μία από τις πολλές που δεν είναι ευρέως γνωστές στην Ελλάδα, οπότε οι δυσκολίες είναι ακόμη περισσότερες. «Κάθε αρχή και δύσκολη λένε, ιδίως για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Από άποψη χώρου αρχικά, δεν έβρισκα κάποιο χώρο για την κατασκευή τους, που να είναι και οικονομικός, γιατί μιλάμε και για χόμπι και δεν ήξερα και τι ανταπόκριση θα έχει στον κόσμο. Επίσης, δεν έβρισκα και κάποια υλικά που χρειαζόμουν στην αγορά. Κάποια που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα τα έπαιρνα από εξωτερικό, οκ, αλλά κάποια που υπάρχουν εδώ επέλεγα να τα πάρω από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες και γι’ αυτό κάποιες φορές υπήρχε έλλειψη στην αγορά και έπρεπε να περιμένω αρκετά». Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρει κατάλληλο χώρο για το crafting και δουλεύει είτε στο σπίτι του είτε στο Λιτόχωρο, εκεί όπου εκμεταλλεύεται το γκαράζ της οικίας του.
Η δημιουργία των συγκεκριμένων φωτιστικών γίνεται με υλικά όπως: ξύλο, υδραυλικούς σωλήνες, χαλκοσωλήνες και φυσικά μπουκάλια. Μελλοντικά στοχεύει να ενσωματώσει και επιπρόσθετα υλικά στα δημιουργήματά του. «Η επιλογή των μπουκαλιών εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις. Κυρίως τα μπουκάλια που χρησιμοποιώ τα βρίσκω από μαγαζιά και φίλους. Υπάρχουν μπουκάλια που είναι πιο εντυπωσιακά και πιο σπάνια και σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Για μένα το κριτήριο επιλογής είναι να μπορώ να φανταστώ κάτι καινούργιο και ιδιαίτερο. Προσπαθώ να αναδείξω το μπουκάλι αλλά ταυτόχρονα να του δώσω και την ταυτότητα και το στυλ μου».
Ωστόσο, οι λεγόμενες «εργατοώρες» είναι αρκετές και πάντα ανάλογα με το φωτιστικό που θα επιλεχθεί από τον πελάτη. Ουσιαστικά, η δυσκολία σε αυτό το είδος crafting είναι η διάτρηση του μπουκαλιού που είναι αργή και εμπεριέχει τον κίνδυνο να σπάσει το μπουκάλι. Σαφώς υπάρχουν και τα πιο σύνθετα φωτιστικά, όπως αυτά με τους σωλήνες που χρειάζονται μέρες, διότι θέλουν παραπάνω δουλειά, λόγω και του προσεκτικού βαψίματος που χρειάζονται.
«Η υποστήριξη από τον κόσμο για την ώρα είναι μεγάλη. Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς και είναι αρκετά νέο το εγχείρημά μου, χωρίς να έχει διαφημιστεί όπως πρέπει, βλέπω μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ενθουσιασμός και τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον τα φωτιστικά. Τα θεωρούν μοναδικά και διαφορετικά από όσα έχουν δει. Κυρίως, αρέσουν στους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους. Νομίζω κιόλας πιο πολύ σε αυτούς. Εκτιμάνε πιο πολύ το χειροποίητο προϊόν και τον κόπο που έχεις καταβάλει», επισημαίνει.
Ο Ξενοφών Πλαδής πιστεύει ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούσε ν’ ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με το crafting μπουκαλιών, είναι κάτι που τον «γεμίζει» σαν άνθρωπο. Μεγάλο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα έπαιξε και το ενδιαφέρον από τον περίγυρό του, που με τον ενθουσιασμό τους προς τη δουλειά του, τον έκαναν ν’ ασχοληθεί ακόμη παραπάνω με τα φωτιστικά.
Τέλος, μελλοντικά γνωρίζει ήδη τι θέλει να κάνει και πώς θα πραγματοποιήσει έναν έναν τους στόχους του. «Μελλοντικά θέλω ν’ ανοίξω κάποιο φυσικό κατάστημα και γιατί όχι, να γίνει το κύριο επάγγελμά μου και ν’ ασχολούμαι αποκλειστικά με το crafting. Αυτήν την στιγμή βέβαια στα σχέδια μου είναι δημιουργήσω ένα εργαστήρι καθαρά για την παραγωγή τον φωτιστικών και τον υπόλοιπων κατασκευών που θέλω να φτιάχνω. Επιπλέον, αυτό τον καιρό ετοιμάζω καινούργια σχέδια στα φωτιστικά και λίγο διαφορετικά από αυτά που έχω κάνει μέχρι τώρα. Ελπίζω να πετύχουν… Σκέφτομαι και θα ήθελα να ασχοληθώ με κάποια μικροέπιπλα όπως τραπεζάκια για τηλεόραση, γραφεία και ράφια».
*Μπορείτε να βρείτε την Woo.Pi.Crafts μέσω των social media του Ξενοφώντα Πλαδή, στο Facebook και στο Instagram για την ώρα. Επίσης, προετοιμάζει το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας του στην διαδικτυακή πλατφόρμα του etsy.