Debate 10 υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης

Κοινωνική πολιτική, εθελοντισμός, δικαιώματα, πράσινο μεταξύ των θεμάτων

Parallaxi
debate-10-υποψηφίων-δημάρχων-θεσσαλονίκης-399165
Parallaxi
Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Τις απόψεις τους για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, δικαιωμάτων, ποιότητας ζωής, μεταξύ αυτών, πτυχές τους όπως, ο εθελοντισμός και η κοινωνία των πολιτών, η νεολαία, η φροντίδα για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, ο δημόσιος χώρος, η βιώσιμη κινητικότητα και η προσβασιμότητα, τοποθετήθηκαν δέκα υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, σε αντιπαράθεση (debate) που διοργάνωσε το απόγευμα το «Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης» στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν (αλφαβητικά) οι: Σπύρος Βούγιας (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (Υψίπολις), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Ναι στη Θεσσαλονίκη), Μάκης Κυριζίδης (Θεσσαλονίκη Θετικά), Πέτρος Λεκάκης (Θεσσαλονίκη Πρώτη), Θανάσης Μαρίνης (Η πόλη ανάποδα), Ιωάννης Νασιούλας (Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη), Κατερίνα Νοτοπούλου (Προχωράμε μαζί), Γιώργος Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη), Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολογία – Αλληλεγγύη). Άλλοι υποψήφιοι, παρότι προσκλήθηκαν, δεν προσήλθαν, ενημερώνοντας για την απουσία τους, τους διοργανωτές.

Ο κ. Βούγιας αναφέρθηκε στο παρελθόν του στα κοινά, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν ενάντια στο μπάζωμα της παλιάς παραλίας και υπέρ της ανάδειξης της Ροτόντας. Τόνισε, για τη φυγή των νέων από την πόλη ότι «οι περισσότεροι από τη νέα γενιά, μετακόμισαν και δουλεύουν στην Αθήνα, ή στο εξωτερικό» και πρόσθεσε: «Αν δε μπορούμε να τα φέρουμε πίσω τουλάχιστον να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή». Σημείωσε, την επιτυχημένη διεκδίκηση της «Θεσσαλονίκης Πρωτεύουσας Νεολαίας» ως θεσμό και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες. Για τις ευπαθείς ομάδες είπε ότι «ο δήμος πρέπει να στοχεύσει ξεχωριστά σε κάθε κοινωνική κατηγορία» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις ευπαθείς ομάδες τους πρόσφυγες, κτλ. Αναφέρθηκε, επίσης, στα σχολεία και στα σπίτια όπου μορφώνονται οι άστεγοι και στο σπίτι για τις κακοποιημένες γυναίκες.«Κανείς δε μπορεί να κοιμάται ήσυχος σε μια πόλη με τόσο μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις» είπε ο κ. Βούγιας. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμά του βασίζεται σε «δύο άξονες», «την ανάκτηση του ελεύθερου χώρου για πράσινο» και «τη δίκαιη αναδιανομή του ελεύθερου αστικού οδικού δικτύου υπέρ των ευάλωτων χρηστών, ποδηλάτων». Για το θέμα των ναρκωτικών και των πολιτικών απεξάρτησης, τάχθηκε υπέρ της μεθόδου υποκατάστασης με μεθαδόνη και της εποπτευόμενης χρήσης, αλλά «σε οργανωμένες, προστατευόμενες δομές για να σωθεί η ζωή ανθρώπων». Για τους ΑΜΕΑ τόνισε ότι πρέπει να διευκολύνεται η κίνηση των ανθρώπων στην πόλη και η δυνατότητα του ΟΑΣΘ να παραλαμβάνει άτομα με αναπηρία.

«Έχει σημασία να αναγνωρίσετε, ποιοι είναι εδώ και ποιοί επιλέγουν άλλου είδους πολιτεύεσθαι» ξεκίνησε την τοποθέτηση του, ο επικεφαλής της «Υψίπολης» Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για διαδικασίες επιμόρφωσης» είπε για τη νεολαία και πρόσθεσε : «Η νεολαία είναι ο σύμμαχος μας για να κατακτήσουμε την εξωστρέφεια». Για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τόνισε ότι αυτές υφίστανται και υπάρχουν και μια οργανωμένη πόλη πρέπει να τους υποστηρίξει να τους ενσωματώσει. «Αυτό σημαίνει διευκόλυνση και ίσες ευκαιρίες στην εργασία στην απασχόληση» είπε ο κ. Ζαρωτιάδης και αφού αναφέρθηκε στην προοπτική για το 2023 η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει τη διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας των Προσφύγων» συνέχισε: «Η Θεσσαλονίκη, ήταν, είναι, θα είναι η οικουμενική πρωτεύουσα του προοδευτικού, του ανοιχτού ελληνισμού». Ο κ. Ζαρωτιάδης υπογράμμισε, ότι απαιτείται περισσότερο πράσινο, χώρος συλλογικής δράσης ανάδρασης, παιδικές χαρές. «Να αναρωτηθείτε γιατί έχουμε αντιδράσει στο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της ΔΕΘ. Γιατί, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τους χώρους, για να είναι οι πολίτες μέσα, χώρους συλλογικής δράσης και παρουσίας. Η πόλη είναι υπερβολικά δομημένη» είπε ο κ. Ζαρωτιάδης. «Ως δήμαρχος δε θα είμαι με όλη την Κοινωνία των Πολιτών, θα είμαι με την Κοινωνία των Πολιτών με προοδευτικό δημοκρατικό πρόσημο». Τάχθηκε, υπέρ της αποποινικοποίησης, αλλά και της ενίσχυσης των δομών που προωθούν την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.«Ταυτόχρονα, προβληματίζομαι για τον κίνδυνο οι εποπτευόμενοι χώροι να καταλήξουν γκέτο» είπε. Για τα ΑΜΕΑ είπε: «Δεν υπάρχουν ολικές λύσεις, το ζήτημα των ανθρώπων με ιδιαίτερες απαιτήσεις, ικανότητες θέλει παρεμβάσεις και χρηματοδότηση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μέρος αστικού σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας. Η ενημέρωση και η παιδεία των πολιτών είναι πολύ σημαντική».

Ο επικεφαλής του «Ναι στη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε, ότι η νεολαία πρέπει να έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, και σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει πολύ θετικό έργο στον δήμο τα τελευταία χρόνια. «Σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε και να το επεκτείνουμε σε όλη την πόλη» είπε ο κ. Ζέρβας. Για τους πρόσφυγες ανέφερε το πρόγραμμα React για τα θετικά στοιχεία του, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Για την ποιότητα ζωής στην πόλη τόνισε ότι οι χώροι πρασίνου είναι λίγοι, αλλά είναι επίσης λίγοι και οι ελεύθεροι χώροι κάτι που περιορίζει το εύρος μελλοντικών παρεμβάσεων. «Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να έχουμε καλή ποιότητα πρασίνου, όπου υπάρχει, να κάνουμε ότι μπορούμε μέσω της ανάπλασης της ΔΕΘ, να γίνει εκεί ένα πάρκο πρασίνου και μέσω της επίλυσης του κυκλοφοριακού να έχουμε καλύτερη ποιότητα ελεύθερου χώρου». Τόνισε, ότι ο δήμος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της πόλης, ο δήμαρχος πρέπει να φροντίσει και για τον τρόπο με τον οποίο οι πόροι του διατίθενται ώστε να ευνοούν και τη δραστηριότητα μέσα στην πόλη και την τόνωση της εργασίας. Για τα ναρκωτικά, πρόσθεσε ότι πίσω τους κρύβεται ένα μεγάλο πλέγμα παραβατικότητας. «Πολλές περιοχές κοντεύουν να γίνουν άβατο: Ροτόντα , Πανεπιστήμιο, κ.α. άρα, είμαι πολύ έντονα κατά του να δημιουργηθούν τέτοιοι θύλακες» είπε ο κ. Ζέρβας.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού (Θεσσαλονίκη Θετικά) Μάκης Κυριζίδης τόνισε ότι ο ρόλος του δήμου την επόμενη μέρα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση και ο συντονισμός δράσεων για να επιτελεστεί το απαραίτητο έργο. «Πρέπει να επισημάνω ότι πρέπει να συνδέσουμε τον δήμο Θεσσαλονίκης με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς ακόμη υπάρχει ένα τείχος ανάμεσα τους» είπε ο κ. Κυριζίδης. Υπογράμμισε ότι πρέπει να πιέσει ο δήμος να συνεχιστεί το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες. Σημείωσε, ότι πρέπει «να αναδιοργανώσουμε τα δημοτικά τέλη», ώστε να μην υπάρχει διακύμανση στην τιμή από περιοχή σε περιοχή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τόνισε, ότι καμία πόλη δεν προοδεύει ως βρώμικη και σκοτεινή και ο δήμος πρέπει να κάνει μια πόλη όμορφη, φιλόξενη , να προσελκύσει επενδύσεις, κ.α. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας είπε ότι «αν ήμουν δήμαρχος και έπαιρνα αυτό το νομοσχέδιο θα γελούσα, δεν έχει καμία σχέση με τη Θεσσαλονίκη». «Πρέπει να επουλώσουμε όλες αυτές τις πληγές και να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Κυριζίδης.

Ο επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Πρώτη» Πέτρος Λεκάκης ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη «η δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων» για να εξακριβωθεί ποιες είναι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τον δήμο. «Κάποια στιγμή πρέπει να φτιαχτεί και στην πόλη μας ένα Κέντρο Νεολαίας» είπε ο κ. Λεκάκης. Τόνισε ότι επιβάλλεται η στενότερη συνεργασία του δήμου με τα πανεπιστήμια και με τα ΤΕΙ. Πρόσθεσε, ότι εκτιμά ότι το react θα συνεχιστεί κανονικά σε συνεννόηση με το υπουργείο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για την Κοινωνία των Πολιτών, επεσήμανε ότι προέχει η οργάνωση του δήμου, ώστε οι εθελοντές να λειτουργούν συμπληρωματικά προς αυτόν. Για την ανεργία τόνισε ότι, στο Κέντρο Νεολαίας, που προτείνει θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκπαιδεύονται και να παίρνουν πιστοποίηση από φορείς, σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, με ενίσχυση του γραφείου Εργασίας του δήμου ώστε να δικτυώνονται καλύτερα οι νέοι. «Είναι χώρος που βοηθάει ο εποπτευόμενος χώρος» είπε για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Τόνισε, τέλος, ότι χρειάζεται μια συνολική πολιτική, ένας σχεδιασμός που πρέπει να κάνει προσβάσιμη την πόλη σε όλους τους ανθρώπους, μέσα στην πόλη και πολύ δε περισσότερο για τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», Θανάσης Μαρίνης υποστήριξε ότι «στη βάση της κοινωνίας υπάρχει βάση για προσφορά» και ανέφερε, τα κινήματα για το νερό, το κίνημα ενάντια στον χρυσό, τη ΒΙΟΜΕ, κτλ. σημειώνοντας ότι «ο δήμος μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις δράσεις, πολιτικά, οργανωτικά», κ.α. Πρόσθεσε, ότι θα μπορούσε η νεολαία να έχει άμεση επαφή με τον δήμο, μέσα από κοινές δράσεις, με συμμετοχή σε έρευνες, σε μελέτες. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν στέκια νεολαίας, να φτιαχτούν χώροι τέχνης, κ.τ.λ. Για τους πρόσφυγες είπε ότι «το δικαίωμα στη στέγη είναι πανανθρώπινο ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, καταγωγής». Για τα μέτρα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων τόνισε ότι «ακόμη και ένας άνθρωπος να μπορεί να γλυτώσει από τον θάνατο είναι σημαντικό, προφανώς είμαστε ενάντια στην καταστολή». Μάλιστα, ανέφερε ότι «συνεταιρισμοί πρώην χρηστών» θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποιες τέτοιες υπηρεσίες του δήμου και να εφαρμόσουν αυτά τα μοντέλα.

Για την κοινωνική οικονομία και τον εθελοντισμό μίλησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη» Ιωάννης Νασιούλας, υπογραμμίζοντας και την αρνητική πτυχή διακίνησης ανεξέλεγκτου και «μαύρου» χρήματος σε ορισμένες εθελοντικές οργανώσεις. «Ως το 2023 οφείλουμε να υλοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» είπε ο κ. Νασιούλας, αναφερόμενος σε κίνητρα που πρέπει να δοθούν για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, για την ίδρυση Κοινωνικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης, που θα παρέχει μικροδάνεια κ.α. «Διαφωνώ, κάθετα, με πολιτικές ωραιοποίησης των ναρκωτικών» είπε ο κ. Νασιούλας, τασσόμενος ενάντια στη διάκριση ανάμεσα σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά και βάλλοντας κατά της διοίκησης του δήμου για την κατά καιρούς στάση της. «Η πολιτική κατά των ναρκωτικών πρέπει να είναι στιβαρή, κρατική πολιτική, που να πατάσσει τη διακίνηση ναρκωτικών» είπε ο κ. Νασιούλας. Πρόσθεσε ότι ούτε με την Αριστερά, ούτε με τη λαϊκή Δεξιά, δεν κατορθώθηκε να γίνει μια σωστή κοινωνική πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες. Ο κ. Νασιούλας πρόσθεσε ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. «ΟΑΣΘ για τους ΑΜΕΑ δε θα γίνει ποτέ» είπε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Προχωράμε μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε για τον εθελοντισμό, ότι αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι «η έννοια της συμμετοχής». Τόνισε ότι ένας δήμος «έχει τα εργαλεία, με τον Κλεισθένη» για να ενισχυθεί η συμμετοχή του πολίτη, η συνδιαμόρφωση των πολιτικών. «Το δύσκολο της υπόθεσης είναι πώς, οι πολίτες θα αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους, του περιβάλλοντος, της ζωής τους και αυτό θα είναι ο δήμος του 2020» ανέφερε η κ. Νοτοπούλου. Τόνισε, ότι ενθαρρύνει και πρέπει να υιοθετηθεί μια στεγαστική πολιτική, ώστε να αξιοποιήσει ο δήμος το στεγαστικό του απόθεμα για να το διαθέσει σε κοινωφελείς δράσεις. «Οι νέοι θα πρέπει να επιμείνουν, να συμμετάσχουν, να τους αφήσουμε να σχεδιάσουν οι ίδιοι» είπε η κ. Νοτοπούλου. Τόνισε, για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ότι ήδη έγιναν ενέργειες υπέρ του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται και σε τοπικό επίπεδο. «Ένα κρίσιμο ερώτημα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε δήμος, είναι πώς τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είναι έτοιμος να τα αξιοποιήσει και να προχωρήσει» είπε η κ. Νοτοπούλου. Για τους πρόσφυγες υπογράμμισε ότι θα πρέπει και από τον δήμο να υπάρχει σχεδιασμός υποδοχής και πολιτικές ενσωμάτωσης για το διάστημα που θα παραμείνουν, ώστε να «προσφέρει τη στήριξη, την πληροφόρηση των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας και έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη». Για τους ελεύθερους χώρους είπε ότι έχουν ήδη αποδοθεί ήδη στις τοπικές κοινωνίες το στρατόπεδο Παύλου Μελά και το στρατόπεδο Κόδρα και αναφέρθηκε στην προοπτική διασύνδεσης των ελεύθερων χώρων στο αστικό τοπίο. Για την ανεργία, είπε ότι ήδη ένα βήμα έγινε με τα μέτρα ενθάρρυνσης της απασχόλησης και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Βρισκόμαστε, όμως, μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουμε πάρα πολύ πίσω» προειδοποίησε και τόνισε ότι και ο δήμος μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης: «Το ζήτημα είναι να ζωντανέψουμε τις γειτονιές» είπε η κ. Νοτοπούλου. «Η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να βρει πολλές μορφές έκφρασης. Πρέπει με απόλυτο σεβασμό να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες τους» συνέχισε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Πέρα από τον χώρο, σε οργανώσεις και φορείς πρέπει να δώσουμε πρόσβαση σε όλα τα δημόσια αγαθά στους πολίτες. Αυτό είναι το πρώτο μέλημα και η πρώτη προτεραιότητα». Για τις πολιτικές απεξάρτησης, ελεγχόμενης διάθεσης, είπε ότι αυτές είναι καλό να διαμορφώνονται, αφού ληφθούν υπόψη το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το ΤΕΕ, για το πώς και που ορίζονται αυτοί οι χώροι και υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει πάνω από όλα η πόλη να είναι προσβάσιμη σε όλους και ιδιαίτερα στα ΑΜΕΑ. «Να φτιάξουμε μια πόλη εύκολη μια πόλη προσβάσιμη, ένα σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και προτεραιοποιήσης» ανέφερε η κ. Νοτοπούλου.

Για τον εθελοντισμό ο επικεφαλής του «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο κοινωνικό κέντρο, όπως το «Σπίτι του Εθελοντή» και ότι ο δήμος μπορεί να κινητοποιήσει τις εθελοντικές οργανώσεις σε δράσεις, όπως για παράδειγμα μια δεντροφύτευση στο δάσος, μια αναβάθμιση του πρασίνου. Αναφέρθηκε, στο δημογραφικό έλλειμμα της πόλης και πρόσθεσε ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα υποστήριξης των μητέρων, των νέων ζευγαριών. Πρόσθεσε, ότι μπορούν να γίνουν ομάδες αθλητισμού, στούντιο, ενώ πρέπει να ιδρυθεί ένα «ινστιτούτο τοπικής καινοτομίας» και να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του brain drain. «Τα κριτήρια του react είναι για μας προβληματικά» είπε για τους πρόσφυγες ο κ. Ρακκάς και ανέπτυξε τις θέσεις της παράταξης του. Για τους ελεύθερους χώρους τόνισε ότι θα πρέπει «να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή πρακτική και νοοτροπία, που τα τραπεζοκαθίσματα ήταν εποχική δραστηριότητα, ας οριοθετούνται με παρτέρια, με ευθύνη του ιδιοκτήτη να τα συντηρεί». Πρόσθεσε ότι το ζήτημα για την εξασφάλιση πρόσθετων ελεύθερων χώρων στο κέντρο δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τη ΔΕΘ, αλλά «είναι και η ανατολική περιφερειακή τάφρος που μπορεί να γίνει μια πράσινη λεωφόρος». «Είμαστε υπέρ των ινστιτούτων απεξάρτησης, θα υποστηρίξουμε κοινότητες απεξάρτησης, δεν είμαι υπέρ των χώρων εποπτευόμενης χρήσης» πρόσθεσε ο κ Ρακκάς.

«Παλιά μιλούσαμε για τις κοινωνικές οργανώσεις το κοινωνικό κίνημα. Αυτό που θα προτιμούσα είναι η ιδιότητα του ενεργού πολίτη» είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε ιδιοτελείς προσπάθειες και αδιαφανείς πολιτικές. Είναι σαφές ότι πολλά μπορούν να γίνουν με κεντρική πρωτοβουλία, διακόσια τριάντα κτίρια σε άσχημη κατάσταση, μπορούν να αξιοποιηθούν για δράσεις» είπε ο κ. Τρεμόπουλος. Πρόσθεσε, ότι ο δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του μπορεί να κάνει δράσεις που μέσα στην κρίση θα ανακουφίζουν τους πολίτες και την πόλη. «Διαμόρφωση, συνδιαμόρφωση, τοπικά σχέδια βιωσιμότητας» είπε ο κ. Τρεμόπουλος. Για το θέμα των προσφύγων τόνισε ότι μπορεί να είναι θέμα κεντρικής πολιτικής, αλλά και ο δήμος πρέπει να έχει σχεδιασμό και ετοιμότητα. «Έχουμε καταθέσει τρεις σελίδες για την ομαλή ένταξη των προσφύγων και όχι αφομοίωση τους, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα γυρίσουν σπίτια τους» είπε ο κ. Τρεμόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η παράταξη του πρωτοστάτησε σε αλληλεγγύη στη φάση της έξαρσης του προβλήματος. «Φτάσαμε να δίνουμε 4.500 μερίδες ζεστού φαγητού …». Ιδιαίτερα, για τους ελεύθερους χώρους τόνισε ότι «για μας οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη των επιχειρηματιών» και μίλησε για δημόσιους χώρους πρασίνου, για μετεγκατάσταση και αντικατάσταση του χώρου της ΔΕΘ με χώρους πρασίνου και σύνδεση τους με το περιαστικό δάσος. Επεσήμανε, ότι μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι από την ΕΤΕΠ, όπως επίσης για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, με μια σοβαρή σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Κανείς χρήστης στη φυλακή, επιστημονική γνώση και όχι δαιμονολογία» είπε για τις πολιτικές απεξάρτησης και πρόσθεσε: «Αλλά το να στρέφεται κανείς ενάντια στους ανθρώπους που μέσα σε αυτή την κατάσταση καταφεύγουν σε προσωπικές ψευδαισθήσεις είναι εγκληματικό». «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή εξάρτησης» είπε ο κ. Τρεμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα