Featured

Δέκα χρόνια πριν φωτίσαμε τα σκοτάδια της Εμπράρ!

Ένα από τα πιο μαγικά πράγματα που έγιναν ποτέ σε αυτή την πόλη!

Parallaxi
δέκα-χρόνια-πριν-φωτίσαμε-τα-σκοτάδια-545712
Parallaxi

Δέκα χρόνια πριν, η parallaxi γιόρταζε τα 20 χρόνια της με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Καλοκαίρι του 2010 το Θεσσαλονίκη Αλλιώς ξεκινούσε και μεις αποφασίσαμε, παρέα με τους Beforelight, την πιο ταλαντούχα ομάδα φωτισμού στη χώρα, να ξορκίσουμε τα σκοτάδια του μοναδικού ιδιωτικού δρόμου της πόλης.

Ο μικρός δρόμος στα Άνω Λαδάδικα, που τιμά τη μνήμη του ανθρώπου που χάρισε στη Θεσσαλονίκη την  κοσμοπολίτικη όψη της μετά την  πυρκαγιά του 1917 δεν χαράχτηκε ποτέ από καμία υπηρεσία της πολιτείας  και του δήμου και δεν προβλέφθηκε  σε κανένα σχέδιο πόλης. Τι έγινε; Με το πέρασμα του χρόνου και τη δύναμη της συνήθειας, το μικρό ιδιόκτητο πέρασμα που προοριζόταν να στεγάσει μια εμπορική στοά «βαφτίστηκε» οδός Εμπράρ!

Αν κάνετε σήμερα μια βόλτα στο μικρό δρόμο θα παρατηρήσετε εύκολα ότι τα δύο κτίρια που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, γεγονός  καθόλου τυχαίο αφού αποτελούν τμήματα  του ίδιου κτιρίου. Ο ενιαίος κτιριακός όγκος φαίνεται καθαρά στο σχέδιο πόλεως του 1928 που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς στο 13ο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με τη σφραγίδα του τότε υπουργού επί της Συγκοινωνίας, Ιωάννη Μεταξά.

Η οδός Εμπράρ στις 5 Ιουνίου του 2010 Εμείς οι Beforelight, φροντίζαμε τα φωτιστικά των κατοίκων για τη μεγάλη τους μέρα. Το στενάκι της οδού Εμπράρ, με τα δίδυμα κτίρια του, που στέκουν σαν καθρέφτης το ένα απέναντι στο άλλο, μεταμορφώθηκε σε αστικό σαλόνι, όπου έλαβε χώρα ένα φαντασμαγορικό σουαρέ. Χορευτές μιας άλλης εποχής και παραδοσιακές μουσικές αναμείχτηκαν με τους θεατές, κάτω από το λαμπερό ταβάνι των φωτιστικών.

Το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής που χρονολογείται από το 1928, δείχνει το ενιαίο το κτίριο που περιβάλλεται από τις οδούς Ολυμπίου Διαμαντή, Βίκτωρος Ουγκό, Βεροίας και Λέοντος Σοφού. Πρόσθετες είναι οι διαγραμμίσεις που τοποθετήθηκαν ενδεικτικά για να δείξουν τις οδούς Ερνέστου Εμπράρ και Ηρώδου. Από τότε και σύμφωνα με πληροφορίες το κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά και αργότερα, στα μέσα του ’50 άρχισε η ανέγερση του με σκοπό τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Εμπορικής Αγοράς», σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο που θεώρησε η πολεοδομία της Θεσσαλονίκης το 1955. Η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε λίγο αργότερα προέβλεπε την ανέγερση ισογείου και ενός ορόφου με σκεπαστή στοά προφανώς για τη μεταφορά εμπορευμάτων και τη διέλευση των καταναλωτών.

Τον Ιούνιο του 2010 στο πλαίσιο της πρώτης δράσης του Θεσσαλονίκη Αλλιώς της parallaxi, αποφασίσαμε να ρίξουμε φως στο σκοτάδι του δρόμου. Μαζί με τους Beforlight οργανώσαμε τη δράση Το φωτιστικό σου Αλλιώς, ζητώντας από κατοίκους της πόλης να φέρουν τα παλιά φωτιστικά τους.

Αυτό που δημιουργήθηκε τότε ήταν πρωτόγνωρο και άνοιξε το δρόμο και σε άλλες φωτιστικές εγκαταστάσεις που ακολούθησαν στην Ελλάδα.

Το παράδειγμα της Εμπράρ ακολούθησε δυο αργότερα πριν η Αθήνα στην Πιτάκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα