Θεσσαλονίκη

Δεκαπενταύγουστος: Όλη η Β. Ελλάδα ένα μεγάλο πανηγύρι – Πού μπορείτε να πάτε

Ιερές ακολουθίες, ξέφρενα γλέντια και αναβίωση εθίμων σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς, Κοζάνη, Βέρμιο

Ιωάννα Μπαντή
δεκαπενταύγουστος-όλη-η-β-ελλάδα-ένα-μ-1056169
Ιωάννα Μπαντή

Δεκαπενταύγουστος χωρίς πανηγύρι, δεν γίνεται. Η ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου εορτάζεται από όλη την Χριστιανοσύνη με ευλάβεια και συγκίνηση από τη μία πλευρά και με ξέφρενα γλέντια από την άλλη.

Η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, και πολλές ακόμα περιοχές της Β. Ελλάδας τιμούν το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Μεγάλο διήμερο πανηγύρι – Ξεχωριστός Δεκαπενταύγουστος στο Φοίνικα

Ένα ξεχωριστό πανηγύρι, το οποίο έχει κερδίσει τη δική του, διακριτή θέση, στις καρδιές των κατοίκων της Καλαμαριάς, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, είναι αυτό του Δεκαπενταύγουστου στον Φοίνικα.

Το πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου στον Φοίνικα, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Κατοίκων Φοίνικα, είναι ένας θεσμός που παρά τη… μεγάλη φυγή προς τις παραλίες, παραμένει ζωντανός, γεμάτος παλμό.

Η φετινή διοργάνωση, στρέφει το βλέμμα στο μέλλον, τα παιδιά και δίνει έμφαση σε δράσεις ψυχαγωγίας και γνώσης. Συγκεκριμένα, την προπαραμονή της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας (13/8), οι μικροί θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν, να παίξουν τσουβαλοδρομίες και αυγοδρομίες, και να παρακολουθήσουν βιωματικές δράσεις εμπνευσμένες από τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας από την Ομάδα «Παίζοντας σε παραδοσιακά Μονοπάτια», αλλά και να κατασκευάσουν ρομπότ – αθλητές, που θα αγωνιστούν στους «δικούς μας» Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ομάδα Robot Set Go.

Στις 14/8, παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συντροφιά στο μεγάλο γλέντι που θα στηθεί, θα κρατήσουν στους επισκέπτες οι «Καφαντάρδες», οι οποίοι απαρτίζονται από τους: Στάθη Παρασκευόπουλο στα κρουστά, Γιάννη Γαλίτη στο κλαρίνο, Νατάσα Τσακηρίδου στο τραγούδι, Νίκο Μπόζογλου στο ακορντεόν και Τριαντάφυλλο Κωνσταντινίδη στη γκάιντα και καβάλ. Θα χορέψουν τα χορευτικά τμήματα του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Φοίνικα.

Και φυσικά, από το πανηγύρι του Φοίνικα δε θα λείψει η παράδοση. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους από τους πάγκους των μικροπωλητών και φυσικά να γευθούν σουβλάκια, λουκουμάδες και όλα όσα θυμίζουν ελληνικό πανηγύρι του καλοκαιριού.

Ιερός Ναός Παναγούδας (Γενεσίου της Θεοτόκου) – Γοργοϋπήκοος, Θεσσαλονίκη

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Καλαμαριά

Ιερός Ναός Αγία Κυράννα, Ταξιάρχες, Θεσσαλονίκη

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Σίνδος

Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής , Πετρωτό, Θεσσαλονίκη

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Νέα Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκη

Μεγάλη Παναγιά – Χαλκιδική

Κάθε χρόνο, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, πλήθος κόσμου σπεύδει στο χωριό της Χαλκιδικής, με σκοπό να αποτίνει φόρο τιμής στη Μεγαλόχαρη.

Η Μεγάλη Παναγιά ή Ρεβενίκια, είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Χαλκιδικής, το οποίο, μάλιστα, το 1821, είχε καταστραφεί από τους Τούρκους. Μετά το 1860, άρχισε να γίνεται αρκετά γνωστό, λόγω της οργάνωσης του προσκυνήματος της Παναγιάς, με μια παράδοση να αναφέρει, πως μιας κάτοικος του χωριού, έπειτα από όνειρο, έσκαψε και βρήκε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στο σημείο που οικοδομήθηκε το 1863, ο ναός της Παρθένου.

Προσκυνητές από όλη τη Χαλκιδική και τη Βόρειο Ελλάδα, μαζεύονται στο χωριό από αρχές του μήνα, στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς γύρω από το χώρο του προσκυνήματος, παραμένοντας μέχρι τη μεγάλη εορτή του 15 Αύγουστου.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Σάρτη, Χαλκιδική

Η Κοίμησης της Θεοτόκου, γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς και στη Σάρτη. Μετά τη μεγάλη καταστροφή και το διωγμό, οι κάτοικοι της περιοχής έφεραν την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς από την Αφισιά της Μ. Ασίας, προσέχοντάς την ως κειμήλιο που θα ευλογούσε τη νέα τους πατρίδα.

Εδώ και πολλά χρόνια η Σάρτη αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς και προσκυνητές, με τη θαυματουργή εικόνα να ασπάζονται οι χριστιανοί, προσδοκώντας ένα θαύμα στη ζωή τους. Ωστόσο, για να βάλει ένα τέλος στη εκκοσμίκευση των μυστηρίων και στην παρεκτροπή των επισκεπτών, ο μακαριστός Μητροπολίτης Κασσανδρείας Συνέσιος , αποφάσισε να μην βγει ξανά η εικόνα της Παναγίας από το προσκυνητάρι. Βέβαια, αυτό δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στη θέληση των πιστών να προσκυνούν και συνεχίσουν να θεωρούν την Μεγαλόχαρη, ως σωτήρα και προστάτιδά τους.

Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου-Παραλίας Διονυσίου, Χαλκιδική

Ιερός Ναός Οσίου Αυξεντίου, Κάτω Σταυρός, Χαλκιδική

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου-Πορταριά, Χαλκιδική

Κάθε Αύγουστο,  ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πορταριά, υποδέχεται πλήθος κόσμου, προκειμένου να τιμήσουν την εικόνα της Θεομήτωρ, στον ιερό ναό όπου φυλάσσεται. «Η εικόνα της Παναγίας χρονολογείται γύρω στα 1840 και στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν η ελπίδα και καταφυγή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που μέχρι και σήμερα τιμούν την Θεοτόκο και προστρέχουν στη χάρη της» λέει ο εφημέριος της .

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Λάκκωμα, Χαλκιδική

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέων Συλλάτων , Χαλκιδική

Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά, Βέρμιο, Ημαθία

Παναγία Σουμελά!

Δυο λέξεις που συμβολίζουν και εκφράζουν σύμπαντα τον Ποντιακό Ελληνισμό, που σηματοδοτούν την μαρτυρική του πορεία στο χωροχρόνο εδώ και δεκαεφτά, περίπου, αιώνες, που επισημαίνουν εμφατικά το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον του, που ενσαρκώνουν την πίστη και τα οράματά του, που αποτελούν την καταφυγή και την ελπίδα του, την ψυχή της ψυχής του, το είναι του. Τον Ποντιακό Ελληνισμό, που του στερήθηκε το δικαίωμα να κατοικεί στην Ιστορική του Πατρίδα, όπου εκεί στα παράλια του Ευξείνου Πόντου ανέπτυξε για τρείς χιλιάδες χρόνια έναν σημαντικότατο πολιτισμό.

Οι λέξεις Παναγία Σουμελά επισημαίνουν εμβληματικά όλη τη χριστιανική ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, το κλέος του και τις χαρές του, τα ηρωικά κατορθώματα των Ακριτών και την Αυτοκρατορία των Μεγαλοκομνηνών της Τραπεζούντας, τους θρύλους, τα τραγούδια και τους λεβέντικους χορούς του, το πνεύμα του και την καρδιά του.

Πέρα από τις ιερές ακολουθίες των ημερών, παραδοσιακά υπάρχει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος

Πανηγύρια-Εκδηλώσεις

Πεντάλοφος, Θεσσαλονίκη

Ιερισσός, Χαλκιδική

Άρνισσα, Έδεσσα

Πεδινό, Κιλκίς

Θολός , Σέρρες

Σιάτιστα, Κοζάνη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα