Δεν βεβηλώνουν μόνο στο Φάληρο γλυπτά. Η Θεσσαλονίκη είναι μαθημένη.
Στο Παλαιό Φάληρο άγνωστοι βεβήλωσαν, ρίχνοντας από το βάθρο το γλυπτό Phylax. H Θεσσαλονίκη είναι μαθημένη σε βεβηλώσεις. Πέντε παραδείγματα των τελευταίων χρόνων.
Στο Παλαιό Φάληρο άγνωστοι βεβήλωσαν, ρίχνοντας από το βάθρο το γλυπτό Phylax. H Θεσσαλονίκη είναι μαθημένη σε βεβηλώσεις. Πέντε παραδείγματα των τελευταίων χρόνων.
Φεβρουάριος 2016
Στο βυθό βρέθηκε το αγαπημένο μας φεγγάρι που έπεσε θύμα βανδαλισμού λίγα 24ωρα πριν. Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί που χθες το βράδυ το έριξαν στη θάλασσα. Ίσως και τα ίδια πρόσωπα που προκάλεσαν την αρχική φθορά. Και που δεν τους έφτασε ο βανδαλισμός. Το ήθελαν στον πάτο. Ήθελαν να αποτελειώσουν. Αφού δεν το προστάτευσε και κανείς δυο μέρες τώρα. Αφέθηκε στην τύχη του.
Φεβρουάριος 2015
Στον κήπο των γλυπτών ένα από τα πιο όμορφα πρόσφατα τοποθετημένα γλυπτά είναι οι “Τρεις κύκλοι” του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Πριν 4 μέρες περίπου κάποιοι αφαίρεσαν τον μεγάλο κύκλο και τον πέταξαν κάνοντας κάποιες ζημιές.
Το έργο του διακεκριμένου γλύπτη, το πιο πρόσφατο απόκτημα, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο χώρο της νέας παραλίας, στον Κήπο των Γλυπτών, στο πλαίσιο συνεργασίας του κεντρικού δήμου με το ίδρυμα Γιώργου Ζογγολόπουλου. Πρόκειται για το υδροκίνητο γλυπτό «Τρεις Κύκλοι», και δεσπόζει στη νησίδα που σχεδιάστηκε μέσα στη λίμνη του 1 στρέμματος, που κατασκευάστηκε στον Κήπο των Γλυπτών. Οι «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου βρίσκονταν τοποθετημένοι στην κεντρική είσοδο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στην Αθήνα και έχουν κατασκευαστεί το 1978.
2012 Χειμώνας
Δυο φορές μέσα σε δέκα μέρες το 2012 άγνωστοι έριξαν το γλυπτό κάτω, αφήνοντας μόνο τα πόδια! Μπορεί στις ακτές του Καναδά τα Inukshuk να στέκονται δεκαετίες εδώ όμως η βαρβαρότητα δεν τα αφήνει ούτε μια μέρα. Υπάλληλοι του δήμου ανέλαβαν να το αποκαταστήσουν. Οι αποκαταστάσεις βέβαια έκτοτε ήταν πολλές. Όσες και οι βεβηλώσεις. Το γλυπτό αυτό βανδαλίστηκε τόσες φορές που ο πρόξενος του Καναδά απηύδησε και ζήτησε να απομακρυνθεί. Το προξενείο του Καναδά φυσικά είδε και από-είδε με τις διαρκείς βεβηλώσις του και έφτασε σε αυτή την απόφαση της αποκαθήλωσης. Η απόφαση επικυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο
Το γλυπτό Inukshuk που τοποθετήθηκε στο κέντρο του παρτεριού στη συμβολή των οδών Μακένζυ Κινγκ και Αγίας Σοφίας φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Γιώργος Παυλίδης. Ιnukshuk στη γλώσσα των ιθαγενών της φυλής Ιnuit του Καναδά, σημαίνει «με τη μορφή ανθρώπου». Οι Inuit είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι των αρκτικών περιοχών του Καναδά και κατασκεύαζαν αυτά τα πέτρινα ορόσημα κατά μήκος των βορείων ακτών του Καναδά για να εντοπίζουν τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι ταξιδιώτες της εποχής, τις περιοχές κυνηγιού και τους τόπους λατρείας. Ήταν κατασκευασμένα με ακατέργαστες πέτρες και παραδοσιακά δήλωναν ότι “κάποιος ήταν εδώ” δηλαδή ότι ο ταξιδιώτης βρίσκεται “στο σωστό μονοπάτι”. Tο μέγεθός τους διέφερε από γλυπτό σε γλυπτό. Η εικόνα ενός τέτοιου γλυπτού αποτέλεσε και το logo των Ολυμπιακών αγώνων που διεξήχθησαν στο Βανκούβερ το 2010.
Ιανουάριος 2013
Το γνωστό σε όλους και για τους περισσότερους παράξενο γλυπτό στην είσοδο της βόρειας πύλης της Έκθεσης, επί της Εγνατίας στην πλατεία Συντριβανίου, έχει τον τίτλο «COR-TEN». Κατασκευάστηκε το 1966 από το γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο και απεικονίζει αφαιρετικά την Νίκη της Σαμοθράκης.
Το υλικό κατασκευής είναι κράμα μετάλλου (Cor – Ten) που έφερε ο Ζογγολόπουλος από τη Γαλλία. Το ύψος του είναι 1700 εκ. ύψος ή 17 μέτρα (!) και τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1966. Είχε κερδίσει το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό για την διαμόρφωση της βόρειας πύλης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ αποτελούσε σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας κατά τη μεταπολεμική περίοδο.
Πριν πέντε χρόνια άγνωστοι το γέμισαν μουτζούρες…