ΔΕΘ: Επιστροφή στην κανονικότητα με Detrop Boutique και Artozyma
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι αρτοποιοί για την πορεία των τιμών των αλεύρων
Με το «νόστιμο» εκθεσιακό δίδυμο «Detrop Boutique» και «Artozyma», το οποίο προσελκύει στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες εκθέτες του κλάδου των τροφίμων και ποτών από την Ελλάδα και 23 χώρες, δίδεται το σύνθημα της επαναφοράς σε κανονική λειτουργία των κλαδικών εκθέσεων της ΔΕΘ-Helexpo AE.
Οι συγκεκριμένες δύο εκθέσεις ήταν οι τελευταίες που είχαν πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, προτού τα lockdown λόγω πανδημίας αφήσουν το αποτύπωμά τους στην εκθεσιακή αγορά.
Oι Detrop Boutique και Artozyma, που θα πραγματοποιηθούν στις 2-4 Απριλίου, συγκεντρώνουν περίπου 350 άμεσους και έμμεσους εκθέτες στα περίπτερα 15, 12 και 13, ενώ θα τις επισκεφτούν πάνω από 120 εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers), όπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Διευκρίνισε δε, ότι οι εμπορικοί επισκέπτες είναι, μεταξύ άλλων, εισαγωγείς με εμπειρία στην προώθηση και πώληση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και διανομείς που προμηθεύουν μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ανέφερε πως η Artozyma θα αναδείξει επιχειρήσεις προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και συσκευασίας και εξοπλισμού, ενώ η Detrop Boutique θα φέρει στο προσκήνιο τις νέες διατροφικές τάσεις. Ο ίδιος εξέφρασε και τις ευχαριστίες του στον τιμώμενο δήμο του Πύργου Ηλείας και τον δήμαρχό του, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, κάνοντας λόγο για μια βαθιά υποσχόμενη συνεργασία.
Ο τελευταίος, μάλιστα, αναφέρθηκε στην Ηλεία ως «Καλιφόρνια της Ελλάδας», ενώ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, ξεχωρίζοντας το λάδι, το κρασί, τη σταφίδα, τις ελιές, τα τυροκομικά, τα εσπεριοειδή, τη ντομάτα, τα κηπευτικά και το κρέας. Ο κ.Αντωνακόπουλος δήλωσε πως μεγάλες ποσότητες των προϊόντων της Ηλείας εξάγονται στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Αγγλία, η Αμερική, η Αυστραλία.
Η εκπροσώπηση των ελληνικών προϊόντων είναι ικανοποιητική, καθώς επτά Περιφέρειες της χώρας και πιο συγκεκριμένα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Βόρειου Αγαίου, ο δήμος Γορτυνίας καθώς και ο δήμος Πύργου Ηλείας, ο οποίος αποτελεί και τον τιμώμενο δήμο της διοργάνωσης, το Επιμελητήριο Λάρισας και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα δώσουν το παρών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών για την πορεία των τιμών των αλεύρων, που αυξήθηκαν κατά 70% μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος,εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος σχετικά με την ανοδική πορεία των τιμών στα σιτηρά. Με αφορμή την αναταραχή των τελευταίων ημερών στον χώρο της αρτοποιίας εξαιτίας της ακρίβειας, ο κ.Μούσιος μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που διανύει ο κλάδος, ωστόσο δήλωσε πως δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αγορά, καθώς υπάρχει επάρκεια αλεύρων τουλάχιστον για ένα δίμηνο.
Κατά τον κ.Μούσιο, η άνοδος στις τιμές των σιτηρών και των αλεύρων, είχε ξεκινήσει πριν από τη ρωσική εισβολή και συγκεκριμένα από προηγούμενο Μάρτιο. Τότε άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα η ενεργειακή κρίση, η οποία αύξησε τις τιμές των προϊόντων κατά το 20%, μια αύξηση, όμως που πέρασε χωρίς επίπτωση στους καταναλωτές.
Ωστόσο, ο πόλεμος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών. Χαρακτηριστικά, «μία ημέρα πριν από τον πόλεμο, η τιμή των μαλακών σιτηρών ήταν 284 ευρώ/τόνο και μέσα σε μια εβδομαδα έφτασε στα 450 ευρώ» σημείωσε ο κ.Μούσιος υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας, κατά κύριο λόγο, εισάγει σιτηρά. Πιο συγκεκριμένα, το 20% των εισαγόμενων σιτηρών προέρχεται από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το υπόλοιπο από τις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Γαλλία και Γερμανία.
«Για το επόμενο διάστημα θεωρώ πως δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Παρά την αύξηση της τιμής των αλεύρων κατά 70%, οι τιμές στο ψωμί αυξήθηκαν ελάχιστα. Είχαμε και τη σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης, που επιδότησε το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Το ποσοστό που καλύπτεται φτάνει στο 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης και ιδίως αν έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο, δεν θα έχουμε άλλες αυξήσεις (στις τιμές του ψωμιού)» σημείωσε και πρόσθεσε πως ο κλάδος αναμένει και τη μείωση του ΦΠΑ (στο ψωμί) από το 13% στο 6%.
Ο κ.Μούσιος γνωστοποίησε, τέλος, ότι βάσει έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που θα παρουσιαστεί επισήμως τις επόμενες μέρες, η βιομηχανική αρτοποιία κρατάει σταθερό τον τζίρο των καταστημάτων της, που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης, καθησυχαστικό στοιχείο αποτελεί η ανοδική τάση στις θέσεις εργασίας.
Η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, από την άλλη, ανέφερε πω το ψωμί και τα αρτοποιήματα βρέθηκαν μόλις στην 19η θέση της λίστας των προιόντων και υπηρεσιών, που απασχολούν τους καταναλωτές επειδή έχουν ακριβύνει.
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το πέμπτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού, το οποίο είναι αφιερωμένο στη νέα γενιά, απευθυνόμενος σε σπουδαστές που έχουν επαγγελματικό όραμα στο κλάδο. Επιπλέον, η εθνική ομάδα αρτοποιίας, η οποία διακρίθηκε το 2020, θα είναι υπεύθυνη για μια σειρά από σεμινάρια που θα παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κύριος Αλέξης Τσαξιρλής, γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, αναφέροντας πως η ουσιαστική επανακίνηση των εκθέσεων ξεκινάει από αύριο 02/04 και την έκθεση ARTOZYMA – DETROPBOUTIQUE. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως το εκθεσιακό κέντρο αποκτά ξανά τη ζωντάνια του, αφού οι προηγούμενες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Φθινόπωρο του 2021 ήταν υβριδικές ως προς την επισκεψιμότητά τους.