ΔΕΘ: Μέσα στο 2026 οι εργασίες για την ανάπλαση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ
Η τοποθέτηση του υφυπουργού, Νίκου Ταγαρά
Μέσα στο 2026 εκτιμάται ότι θα αρχίσουν οι εργασίες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσου Ηλιόπουλου.
Ο χώρος της ΔΕΘ είναι από τους ελάχιστους μεγάλους ελεύθερους χώρους που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του πρασίνου στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος και υπενθύμισε ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, τόσο το αρχικό όσο και το αναθεωρημένο, ήδη από το 1985 προέβλεπε τη μεταφορά της ΔΕΘ και τη δημιουργία Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.
Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στο ιστορικό του προγραμματισμού υλοποίησης Μητροπολιτικού Πάρκου.
Όπως είπε, το 2012, η HELEXPO-ΔΕΘ εκπόνησε μια ειδική μελέτη για το αν είναι πιο καλή η λύση της μεταφοράς της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στη Σίνδο ή η ανάπλαση της έκθεσης στην υπάρχουσα θέση. Η μελέτη ανέδειξε ότι η καλύτερη λύση είναι η ανάπλαση στην υπάρχουσα θέση. Ακολούθησε η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το 2020 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της HELEXPO-ΔΕΘ για τη δημιουργία αστικού πάρκου όπου το 50% τουλάχιστον θα είναι πράσινο. Το 2021 έγινε η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προετοιμάστηκε το Προεδρικό Διάταγμα ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το 2022 ολοκληρώθηκε η προμελέτη του έργου. “Έκτοτε, η διαδικασία ήταν η χρηματοδότηση του έργου, για να κατασκευαστεί το έργο με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Σήμερα δε που μιλάμε, είναι σε εξέλιξη αυτός ο διαγωνισμός, με εκτιμώμενο χρόνο μέχρι τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί και το 2026 να ξεκινήσουν οι εργασίες”, είπε ο κ. Ταγαράς για να σημειώσει: “Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να είναι η τελευταία κίνηση για να ξεκινήσει και να κατασκευαστεί το έργο.Φτάσαμε στην πηγή να πιούμε νερό, να ξαναγυρίσουμε πάλι πίσω; Σέβομαι τον προβληματισμό σας και το λέω ειλικρινά, αλλά πόσα πράγματα έχουμε χάσει που τα φτάσαμε στο τέλος, μέχρι την πηγή και γυρίσαμε πάλι από την αρχή και πάνε και έρχονται και δεν γίνεται τίποτα”.
Είμαι της θέσης, επέμεινε ο κ. Ταγαράς, μακάρι και πιο γρήγορα από ό,τι εξελίσσεται να γίνει το έργο, να αποδοθεί στην πόλη, όπως και πολλά άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και να αλλάξει επιτέλους όψη η πόλη, να αρχίσει να απολαμβάνει αυτά που δικαιούται και που επιβάλλεται και για λόγους προστασίας των χώρων που αναδεικνύονται, αλλά και για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθρώπινης πόλης, περιβαλλοντικά ισορροπημένης που να τις απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για απουσία σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση. Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εις βάρος της Ελλάδας για την ποιότητα του αέρα στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφονται περίπου 1.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη.
«Θεωρείτε ότι έχουμε την πολυτέλεια να σχεδιάζουμε τις πόλεις μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την κλιματική κρίση;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και υπογράμμισε την ανάγκη για ριζικό επανασχεδιασμό του πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
«Η ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη, είναι απλά οικόπεδα για real estate»., είπε ο κ. Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και κατήγγειλε ότι προβλέπεται οικοδομική κάλυψη άνω των 100.000 τετραγωνικών μέτρων, με πέντε κτίρια τα οποία το καθένα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από το Παλαί ντε Σπορ και ένα 16ώροφο ξενοδοχείο. Η ανάπλαση προβλέπει, όπως τόνισε, μόλις 1.500 νέα δέντρα, σε αντίθεση με τα 4.000 που υποσχόταν αρχικά ο Δήμος, ενώ δεν εξασφαλίζεται κανένα σχέδιο ουσιαστικής μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς επισήμανε πως στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν μόλις 1.5 τμ πράσινο ανά κάτοικο όταν το όριο του ΠΟΥ είναι τα 9. «Εσείς αυτό το βαφτίζετε πάρκο. Εμείς αυτό το λέμε καταστροφή της πόλης», τόνισε.
«Δεν αγνοούμε την κλιματική κρίση. Υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη σε οποιαδήποτε μελέτη», απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπογράμμισε: “Σέβομαι το θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Αλλά θέλω να σας πω ότι τουλάχιστον όση κοινωνική ευαισθησία έχετε εσείς, έχουμε και εμείς, και όταν πάμε να σχεδιάσουμε, σχεδιάζουμε για το περιβάλλον και για την κοινωνία. Δεν σχεδιάζουμε για μένα ή για σας. Σχεδιάζουμε για το κοινωνικό σύνολο, προστατεύοντας και διατηρώντας και με κανόνες και με μέτρα. Επαναλαμβάνω, εγώ εύχομαι να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το έργο. Όταν έχουν εξελιχθεί τόσα πολλά πράγματα και έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό, είναι κρίμα να ξαναγυρίσουμε πάλι δεκαπέντε χρόνια πίσω”.