ΔΕΒΘ: Ο απολογισμός και η αναφορά στη ματαίωση εκδήλωσης του Ισραήλ

Η θέση του ΕΛΙΒΙΠ για την διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ - Η κύρια θεματική και η «κίνηση» στην Έκθεση

Parallaxi
δεβθ-ο-απολογισμός-και-η-αναφορά-στη-μα-1318883
Parallaxi

Χιλιάδες κόσμος να γεμίζει τους χώρους της έκθεσης ήδη από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, αναζητώντας στα βιβλία γνώση, συντροφιά, διασκέδαση, προβληματισμό και την εξήγηση του κόσμου ολόκληρου. Παιδιά και νέοι από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς να συμμετέχουν σε δράσεις και να δίνουν το δικό τους τόνο γεμίζοντάς μας ελπίδα. Εκατοντάδες εκδότες και χιλιάδες συμμετέχοντες να αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες στις εκδηλώσεις και στα περίπτερά τους. Γεμάτες αίθουσες εκδηλώσεων κάθε μέρα και ώρα της έκθεσης. Πληροφορίες και εμπειρίες που έφταναν απευθείας από τους δημιουργούς στο κοινό σε έναν δια ζώσης διάλογο. Όλοι γίναμε λίγο σοφότεροι και λίγο πιο αισιόδοξοι αυτό το τετραήμερο ανάμεσα στα βιβλία και στον κόσμο τους.

Η έκθεση φέτος είχε κύρια θεματική την Ανθρώπινη Δημιουργικότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη φιλοξενώντας ποικίλες απόψεις από την οπτική συγγραφέων, επαγγελματιών του βιβλίου, ακαδημαϊκών, εμπειρογνωμόνων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καθώς και αναγνωστών σε ένα τοπίο που εξελίσσεται διαρκώς και με μεγάλη ταχύτητα. Ψηφιακός εγγραμματισμός, νέοι και διαδίκτυο, εκπαίδευση, γυναίκα και φεμινισμός, όψεις της λογοτεχνίας, έρευνες, μετανάστευση, κάθε μορφής βία, πόλεμος, μεταφραστικά ζητήματα, νέοι ανερχόμενοι ποιητές και πεζογράφοι και με ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολύ σημαντικούς εκπροσώπους της τιμώμενης χώρας Ιταλίας που άγγιζε τους «κοντινούς ορίζοντες» των δύο χωρών, η φετινή έκθεση είχε τεράστια ποικιλομορφία και αποτέλεσε χώρο διαλόγου για όλες τις διαφορετικές απόψεις.

Φέτος η έκθεση έγινε πιο ορατή στην πόλη και τους ανθρώπους της, μια προσπάθεια που θα ενταθεί περισσότερο στο μέλλον: Με παρουσία από το αεροδρόμιο μέχρι το δημαρχείο και σε κεντρικά σημεία της πόλης, με συμμετοχικές δράσεις που έφταναν παντού μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη δική της λίστα τραγουδιών που εμπλουτίστηκε και από το κοινό και διατηρείται και με το πέρας της έκθεσης ή με διαδραστικά κουίζ. Με τη δράση ‘Το βιβλίο μου, βιβλίο σου’ οι επισκέπτες/ριες παροτρύνθηκαν να γίνουν δωρητές βιβλίων που συγκεντρώθηκαν στην έκθεση με τελικό αποδέκτη τη βιβλιοθήκη της ΧΑΝΘ. Για πρώτη φορά επίσης διεξήχθη έρευνα με ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για συμπλήρωση από κάθε ενδιαφερόμενο: επισκέπτες, συμμετέχοντες, εκδότες, επαγγελματίες, καθώς η διοργάνωση θέλει να ακούσει τη γνώμη του κοινού και των ανθρώπων του χώρου του βιβλίου, προκειμένου να βελτιωθεί ετοιμάζοντας ήδη την επόμενη διοργάνωση.

Στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης της έκθεσης με το κοινό, διεξήχθη πιλοτική εφαρμογή εγγραφών των επισκεπτών στην ψηφιακή πλατφόρμα της έκθεσης. Το κοινό ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτήν την δράση, την οποία επίσης στήριξαν οι εκδότες με την ευγενική παραχώρηση τίτλων τους, που κληρώθηκαν σε τυχερούς συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία. Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης συμμετείχαν και φοιτητές του τμήματος επικοινωνίας του ΑΠΘ, σε μια πρώτη συνεργασία με αυτό το τόσο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας που αποτελεί ταυτόχρονα και πολλαπλασιαστή της έκθεσης στους νέους.

Η έκθεση είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του ΕΛΙΒΙΠ που την προσεγγίζει ολιστικά και με διάθεση αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με πολιτιστικούς και άλλους φορείς της πόλης, με στόχο και τη μεγαλύτερη παρουσία τους στην έκθεση. Όπως άλλωστε φαίνεται και από πρόσφατη έρευνα που έχει αναρτηθεί στο site του Ιδρύματος, οι εκθέσεις βιβλίου έχουν μεγάλη επίδραση όχι μόνο στον εκδοτικό κλάδο, αλλά και στη γενικότερη πολιτιστική δραστηριότητα, στην οικονομία των πόλεων, στην επισκεψιμότητα και στην εικόνα τους, καθώς και στην πολιτιστική διπλωματία.

Στην ενότητα του επαγγελματικού προγράμματος διεξήχθη φέτος για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα fellowship που απευθύνεται σε επαγγελματίες του βιβλίου απ’ όλον τον κόσμο. Οι 30 καλεσμένοι του προγράμματος επιλέχθηκαν μέσα από 200 αιτήσεις. Τα σχόλια των συμμετεχόντων στο επαγγελματικό πρόγραμμα ήταν ιδιαιτέρως θετικά, ενώ το ΕΛΙΒΙΠ έχει ήδη προγραμματίσει επαφές με εκπροσώπους αντίστοιχων κέντρων βιβλίου της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, κ.ά, προκειμένου να συζητηθούν καλές πρακτικές και συνέργειες. Στόχος επίσης είναι να σχεδιαστούν έρευνες για την αξιολόγηση των δεδομένων σε μια προσέγγιση σχεδιασμού στρατηγικών βασισμένων σε στοιχεία.

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά επέστρεψε φέτος στο περίπτερο 13 με τα παιδιά να εντάσσονται και να αναμιγνύονται περισσότερο στην έκθεση και να της χαρίζουν αρκετή από την ενέργεια και τη ζωντάνια τους. Τις πρώτες δύο μέρες της έκθεσης περίπου 2.500 παιδιά από 57 σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών επισκέφθηκαν την ΔΕΒΘ, αλλά και χιλιάδες παιδιά και νέοι ήρθαν με τις παρέες και τις οικογένειές τους το τετραήμερο της έκθεσης.

Σχετικά με τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο της ΔΕΒΘ με αποτέλεσμα τη ματαίωση εκδήλωσης που είχε διοργανώσει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα με καλεσμένο τον κριτικό λογοτεχνίας Oded Wolkstein και με θέμα «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας»: Το ΕΛΙΒΙΠ καταδικάζει κάθε μορφή λογοκρισίας και δεν αποκλείει συγγραφείς, βιβλία, συζητήσεις, εκδότες και φορείς που διοργανώνουν εκδηλώσεις με περιεχόμενο εστιασμένο στη λογοτεχνία, στη γλώσσα και στον πολιτισμό.

Η θέση αρχής του ΕΛΙΒΙΠ είναι ότι οι διεθνείς εκθέσεις βιβλίου αποτελούν πλατφόρμες ελευθερίας, ανταλλαγής ιδεών και διαλόγου, καθώς και πολιτιστικές γέφυρες για τη δημοκρατία και την πολυφωνία.

Η έκθεση είναι τα βιβλία και οι άνθρωποί της. Το ΕΛΙΒΙΠ ευχαριστεί θερμά τόσο το κοινό κάθε ηλικίας που είχε αθρόα προσέλευση, όσο και τους 1000 ομιλητές, και φυσικά τους πάνω από 400 εκδότες, με τους οποίους η συνεργασία υπήρξε εξαιρετική και θα εντατικοποιηθεί στο μέλλον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα