Διαγωνισμός για την απομάκρυνση 5 τόνων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από κτίριο στη Σταυρούπολη
Διαγωνισμός πρόκειται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Διαγωνισμός για την απομάκρυνση πέντε τόνων εγκαταλελειμμένων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται σε κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, πρόκειται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού, ενώ το έργο, ύψους 300.000 ευρώ, προβλέπει την συλλογή, συσκευασία, σήμανση, μεταφορά και τελική διάθεση των φυτοφαρμάκων.
Υπενθυμίζεται, ότι τα εν λόγω φυτοφάρμακα, που αγοράστηκαν πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, βρίσκονται τα τελευταία 13 χρόνια σε κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκε στον πρώην Εθνικό Οργανισμό Καπνού και παραχωρήθηκε το 2005 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Τα φυτοφάρμακα ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού και δεν καταστράφηκαν, όπως προβλεπόταν.
Από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας έγιναν ενέργειες για την απόσυρσή τους από την εταιρεία που τα εισάγει ώστε να μην καταβληθεί το κόστος της διαχείρισης αποβλήτων, κάτι που δεν ευοδώθηκε. Το 2002 με την εκκαθάριση του Οργανισμού Καπνού έγινε μια καταγραφή. Ακολούθησε νέα καταγραφή το 2012 και διαγωνιστική διαδικασία το 2015 κατά την οποία ελήφθησαν προσφορές. Αργότερα προέκυψαν νέες χαμηλότερες προσφορές, οι οποίες όμως δεν ήταν τελικές, καθώς χρειαζόταν έγκριση και από ναυτιλιακή εταιρεία που επρόκειτο να μεταφέρει τα φυτοφάρμακα στο εξωτερικό για διάλυση.
Όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, στόχος της διαδικασίας που προωθείται πλέον είναι η απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων από το κτίριο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίπτωση των τοξικών φυτοφαρμάκων του εργοστασίου της ΔΙΑΝΑ στη Σταυρούπολη που, όπως είπε, μεταφέρθηκαν πριν από χρόνια για διάλυση στο εξωτερικό και εκτίμησε ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην προκειμένη περίπτωση.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Γιάννης Ανδρίτσος, από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” και ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη “Συμμετέχω”, έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στη διαδικασία. Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από την “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, χαρακτήρισε ευαίσθητο και δύσκολο το θέμα, επισήμανε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στο κτίριο για τη λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας και πρότεινε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να αποστείλουν έγγραφο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι η διάδοχη αρχή του πρώην Οργανισμού Καπνού, ώστε, ως συνυπέθυνο, να αναλάβει μέρος του κόστους απομάκρυνσης των φυτοφαρμάκων. “Προφανώς υπάρχει ευθύνη της Περιφέρειας αλλά υπάρχει και συνευθύνη του υπουργείου” πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ