Featured

Διαβεβαιώσεις από Cisco για το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη

Η θέση της εταιρείας σχετικά με το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που λειτουργεία στα παλιά Σφαγεία

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
διαβεβαιώσεις-από-cisco-για-το-κέντρο-ψηφι-705507
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Διαβεβαιώσεις σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco που λειτουργεί στα παλαιά Σφαγεία στη Θεσσαλονίκη δίνει ο Senior Account Manager Δημοσίου Τομέα της εταιρείας και συντονιστής του Κέντρου, κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, έπειτα από το δημοσίευμα της The Wall Street Journal στις 28/12 σύμφωνα με το οποίο η Cisco υπαναχωρεί από τα πρότζεκτ των «έξυπνων πόλεων».

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον κ. Λαμπρογεώργο ο οποίος ανέφερε σχετικά:

«Η Cisco ανακοίνωσε το σταμάτημα ενός συγκεκριμένου προϊόντος. Πρόκειται για μία πλατφόρμα έξυπνων πόλεων. Η Cisco δε φεύγει από την αγορά των έξυπνων πόλεων. Όταν χτίζεις μία λύση για έξυπνες πόλεις χρησιμοποιείς πάρα πολλά υλικά. Χρησιμοποιείς δίκτυα, εξοπλισμό ασφάλειας, ασύρματα δίκτυα κ.α. Όλα αυτά τα προϊόντα η Cisco συνεχίζει να τα πουλάει και να τα δείχνει στους πελάτες της.

Η Cisco έχει φτιάξει ένα μεγάλο οικοσύστημα μαζί με άλλους συνεργάτες και μέσα από αυτό ολοκληρώνονται οι λύσεις για τις έξυπνες πόλεις.

Ήδη στο Κέντρο Καινοτομίας έχουμε υλοποιήσει λύσεις έξυπνων πόλεων και είναι προς επίδειξη. Ήδη έχουν πάει αρκετοί δήμαρχοι και έχουν δει αυτές τις λύσεις.

Η Cisco και για την Ελλάδα και για το εξωτερικό συνεχίζει να βρίσκεται σε αυτή την αγορά. Όσον αφορά την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Αντ. Τρίτσης» και τη χρηματοδότηση έργων έξυπνων πόλεων, έχουμε έρθει σε επαφή με πολλούς δήμους δείχνοντας τις λύσεις και ελπίζουμε οι πόλεις αυτές να προχωρήσουν σε υλοποιήσεις έξυπνων πόλεων που θα είναι από εμάς. Έχουμε κερδίσει και πολλά παραγωγικά έργα στην Ελλάδα.

Μένουμε στην αγορά. Μένουμε στις έξυπνες πόλεις. Σταματήσαμε ένα προϊόν από τα πολλά που χρησιμοποιούνται στις λύσεις των έξυπνων πόλεων και έχουμε ήδη συμφωνήσει να το αντικαταστήσουμε με προϊόν συνεργάτη.

Η επένδυση που έχουμε κάνει στη Θεσσαλονίκη έχει σκοπό την ανάπτυξη της καινοτομίας. Οι λύσεις έξυπνων πόλεων που δείχνουμε στο κέντρο είναι το 1/20 των δράσεων που γίνονται μέσα στο Κέντρο. Το Κέντρο αυτή τη στιγμή ολοκλήρωσε τις εκπαιδεύσεις. Κάναμε μαθήματα ρομποτικής κ.α και ξεκινάει νέος κύκλος εκπαιδεύσεων. Έχουν γίνει πολλές επισκέψεις από δήμους, πελάτες, ιδιώτες, υπουργούς, πρέσβεις, πρόξενους. Έχουν έρθει ιδιωτικές εταιρείες. Έχουν δει το κέντρο. Εάν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχε ξεκινήσει και η παραγωγή της πανδημίας.

Έχουμε τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, αγροτικά, cyber security, safe cities, αισθητήρες πάρκινγκ, υδρόμετρα, αυτόματους μετρητές αερίου, κ.α. Δεν έχει σταματήσει τίποτα.

Δεν έχει καμία απολύτως σχέση το ότι δε συνεχίζεται ένα προϊόν της Cisco με τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Πολύ σύντομα, ελπίζω τις επόμενες 15 μέρες θα υπάρχουν και ανακοινώσεις για το πλάνο που έχουμε προγραμματίσει, γιατί παρά την πανδημία συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό το πρότζεκτ.

Πριν από 15-20 ήμερες η Cisco ανακοίνωσε ένα δεύτερο Κέντρο Καινοτομίας που αφορά τη ναυτιλία και θα γίνει συνεργασία με την ONEX στη Σύρο. Η Cisco επενδύει στην καινοτομία δεν φεύγει από αυτήν».

Τι λέει για το θέμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Τη δική του απάντηση δίνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το χώρο πολιτισμού των παλαιών Σφαγείων που έχει παραδοθεί στη Cisco με σκοπό την μετατροπή του σε χώρο καινοτομίας μέσω μίας επένδυσης που θα έφτανε τα 10 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι τα στοιχεία που δίνει σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη δημοσιότητα, οι δημοτικοί σύμβουλοι τα ζητάνε από το φθινόπωρο από την διοίκηση να τα προσκομίσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε άτυπη ενημέρωση του:

Με αφορμή δημοσίευμα που προοικονομεί ναυάγια και αποτυχίες για την προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης να μετασχηματίσει την πόλη σε ψηφιακή κατεύθυνση επισημαίνουμε τα εξής:

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού σε συνεργασία με τη Cisco, που στεγάζεται στα «Σφαγεία», υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Εγκαινίασε την ουσιαστική λειτουργία του τον Ιούνιο του 2020.

Η επίσημη τελετή εγκαινίων, που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Η στρατηγική συνεργασία του Δήμου με τη Cisco οδήγησε στη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού κι όχι ενός απλού κέντρου καινοτομίας, καθώς βασίζεται στα πιο σύγχρονα πρότυπα παγκοσμίως.

Δύο είναι οι πυλώνες λειτουργίας το Κέντρου μέχρι σήμερα:

Α. Η στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Β. Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στον πρώτο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν περιορίζεται στην επίδειξη και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας. Έχει στο επίκεντρό του τις συνέργειες με τοπικούς φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιχειρήσεις που αναδεικνύουν το ανθρώπινο δυναμικό και θα ενισχύουν το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. To εγχείρημα αυτό υποστηρίζεται σταθερά από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που συμμετέχουν στο Μνημόνιο Συνεργασίας.

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού έχει ήδη επισκεφθεί πληθώρα στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βασικό στόχο τη συνεργασία και την απόκτηση τεχνογνωσίας για την ψηφιακή μετάβαση. Οι συνέργειες έχουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων με άμεση και ευρεία εφαρμογή, απαντώντας στις σύγχρονες προκλήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, μάλιστα, έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τη δημιουργία European Digital Innovation Hub με βάση σχετική πρόσκληση. Η πρόταση αυτή έχει περάσει επιτυχώς το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ του Κέντρου έχει εγκρίνει και θα προχωρήσει στην άμεση σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και με επενδυτικούς οργανισμούς (funds) στον χώρο της καινοτομίας για τη χρηματοδότηση startups επιχειρήσεων, εξέλιξη για την οποία θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο πυλώνα, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο κύκλοι δωρεάν μαθημάτων ρομποτικής για μαθητές καθώς και αντίστοιχων μαθημάτων CCNA. Το νέο πρόγραμμα μαθημάτων και εκπαίδευσης για τη φετινή χρονιά έχει καταρτιστεί και θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης ή με τηλε-εκπαίδευση αναλόγως των περιορισμών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την εκπαίδευση και προσαρμογή τους στις αναδυόμενες ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ναυάγια και αποτυχίες του Δήμου Θεσσαλονίκης ορισμένοι είναι ικανοί να βυθίσουν όλα τα πλοία της πόλης. Μέλημά τους η στασιμότητα, πολιτική τους πρακτική η μιζέρια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα