Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Διαδικτυακές δράσεις των Μουσείων της Θεσσαλονίκης

Έχοντας ως αφορμή τη σημερινή Διεθνή Μέρα Μουσείων.

Parallaxi
διεθνής-ημέρα-μουσείων-διαδικτυακές-597774
Parallaxi

“Χωρούν” όλα όσα ενέχουν οι στίχοι εμβληματικών σύγχρονων και μη ποιητών (του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γεωργίου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Κωστή Μοσκώφ, του Νίκου Καρούζου, του τραγικού Ευρυπίδη, της σύγχρονης Κικής Δημουλά, του Χιλιανού Πάμπλο Νερούντα) σ ένα ..αρχαίο αγγείο, σ΄ ένα άγαλμα, ένα πήλινο περιστέρι, σε μια μάσκα αρχαίου χρυσοφόρου πολεμιστή απ τη Μακεδονία;

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020,(η οποία φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή» ορίστηκε από το 1977 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων – ICOM ) το (κλειστό όπως και ολα τα μουσεία της χώρας λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού COVID-19) Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και οι φίλοι του, το…μπόρεσαν. Ψηφιακά.

“Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θέλοντας, ωστόσο, να κρατήσει επαφή με τους φίλους και επισκέπτες του, άνοιξε τα δικά του ψηφιακά παράθυρα επικοινωνίας με τους πολίτες που «μένουν σπίτι», σχεδιάζοντας μια σειρά διαδικτυακών δράσεων που συνδέουν το χθες με το σήμερα”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΑΜΘ.

Η ψηφιακή έκθεση “Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων” αποτελεί αναφορά στην τεχνική των καλλιγραμμάτων, που οι απαρχές της ανάγονται στην ελληνιστική εποχή, και προβάλλει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των αρχαιοτήτων αποδίδοντας τη μορφή τους μέσα από τη γραφή ποιημάτων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Η έκθεση παρουσιάζει τα εκατό και πλέον καλλιγράμματα που δημιούργησαν οι διαδικτυακοί επισκέπτες του μουσείου, μεταφέροντας ένα ποίημα ή μια ιστορία που οι ίδιοι επέλεξαν ή εμπνεύστηκαν στο σχήμα αρχαιοτήτων απ τις συλλογές του μουσείου. Η ψηφιακή έκθεση παρουσιάζει τα καλλιγράμματα που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα (από τις 21 Απριλίου 2020), ενώ το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται συνεχώς έως τις 31 Μαΐου 2020.

Εκατό και πλέον διαδικτυακοί επισκέπτες του μουσείου από την Ελλάδα και άλλες χώρες (Αγγλία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία,Τουρκία), ηλικίας από 5,5 έως 75 χρόνων, δημιούργησαν τα έργα τους σε σχήματα και με κείμενα της επιλογής τους. Όλα εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητά τους, την επιλογή των σχημάτων, τον τρόπο διάταξης του κειμένου για τη συγκρότηση του αντικειμένου ή της μορφής. Γράμματα διαφόρων μεγεθών, λέξεις σε ποικιλία γλωσσών «εποίησαν» -ρήμα που χρησιμοποιούσαν οι κεραμείς της αρχαιότητας- τα έργα τους φέρνοντας στον κόσμο του μουσείου, τα δικά τους κείμενα αλλά κυρίως τον λόγο σημαντικών δημιουργών της εγχώριας και παγκόσμιας λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της μουσικής.

Επίσης η ψηφιακή έκθεση “Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν” #amtholataidiamenoun παρουσιάζει εικόνες αρχαιοτήτων από τις συλλογές του μουσείου σε αντιπαραβολή με φωτογραφίες που τράβηξαν οι διαδικτυακοί επισκέπτες του και αποτυπώνουν σύγχρονα αντικείμενα της καθημερινής ζωής τους, τα οποία μοιάζουν (λίγο ή πολύ!) με τα αρχαία. Έτσι, μέσα από τα εκθέματα γίνεται αντιληπτό πως κάποια αντικείμενα μπορεί να άλλαξαν όνομα, υλικό, σχήμα ή χρήση στο πέρασμα των αιώνων, αλλά με κάποιον τρόπο παραμένουν ίδια και οικεία, εξυπηρετώντας σταθερές και αναλλοίωτες στον χρόνο ανάγκες!

Η ψηφιακή έκθεση τέλος “Διασκεδάζουμε παίζοντας”» #amthdiaskedazoume απευθύνεται σε παιδιά και παρουσιάζει τις χάρτινες πλαγγόνες (κούκλες) που οι μικρής ηλικίας διαδικτυακοί φίλοι και φίλες του μουσείου δημιούργησαν «μένοντας σπίτι», με έμπνευση μία αρχαία πήλινη πλαγγόνα από τη συλλογή του μουσείου.

Οι ψηφιακές εκθέσεις “αναπτύσσονται” στην ιστοσελίδα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (socialmedia) του μουσείου.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εξάλλου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, επιθυμώντας να διατηρήσει την επαφή του με το κοινό, όσο τα Μουσεία παραμένουν κλειστά, δημιούργησε τρεις παρουσιάσεις με τη μορφή βίντεο, μέσα από τις οποίες επιχειρείται η προσέγγιση του διαδικτυακού επισκέπτη του Μουσείου με τη μόνιμη έκθεση και τις συλλογές του. Οι παρουσιάσεις αυτές θα βρίσκονται αναρτημένες στο Facebook από τις 18 Μαΐου.

Επιπλέον στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσείου βρίσκεται αναρτημένο στα “Πολυμέσα – Βιντεοθήκη” πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ταινίες και βιντεοπροβολές περιοδικών εκθέσεων και συνεδρίων. Παράλληλα στις Εκδόσεις ο επισκέπτης μπορεί να κατεβάσει σε μορφή pdf σειρά ενημερωτικών εντύπων και εκδόσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που αφορούν σε περιοδικές εκθέσεις, συνέδρια και πολιτιστικές δράσεις του Μουσείου, όλα επιστημονικού – εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς και τα ετήσια ημερολόγια – λευκώματα του Μουσείου. Επίσης στα “Εκπαιδευτικά Πρόγραμματα” διατίθεται ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό με έντυπα για τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό.

Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Λευκού Πύργου φιλοξενείται επίσης το οπτικοακουστικό υλικό της μόνιμης πολυμεσικής έκθεσης του Μουσείου – Μνημείου, η οποία αφορά την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι τον 20ο αι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα