Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Εκπληκτική ατμόσφαιρα με ρεκόρ ξένων συμμετοχών

Νέες αξέχαστες στιγμές, σε 14.000 δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη, χάρισε ο 17ος Διεθνής Μαραθώνιος.

Parallaxi
διεθνής-μαραθώνιος-μεγασ-αλεξανδροσ-1001925
Parallaxi

Νέες αξέχαστες στιγμές, σε 14.000 δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη, χάρισε ο 17ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, που μετέτρεψε το ηλιόλουστο πρωινό της Κυριακής 30 Απριλίου σε μία πολύπλευρη εμπειρία για όλη την οικογένεια, ανέδειξε τις σπουδαίες επιδόσεις των πρωταθλητών των δρόμων αντοχής και έστειλε ισχυρά μηνύματα κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιώνοντας απόλυτα τις προσδοκίες των συμμετεχόντων αλλά και τον τίτλο της μεγαλύτερης διοργάνωσης της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα.

Δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου, από 9χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι την 85χρονη Ευδοξία Δρακόλια στον Δρόμο 5.000μ. και τον 82χρονο Δημήτρη Αγγελιδάκη στον Δρόμο 10.000μ., καθώς και δρομείς με αναπηρίες, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης, πλημμυρίζοντας τους άδειους δρόμους της πρωτομαγιάτικης Θεσσαλονίκης!

Η παγκόσμια διάσταση του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» αποτυπώθηκε φέτος με πρωτοφανή τρόπο, μέσα από την παρουσία δρομέων από 70 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως η Νότιος Αφρική, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Χονγκ Κονγκ και το Περού! Πρόκειται για νέο, εκπληκτικό ρεκόρ ξένων συμμετοχών, που καταρρίπτει την προηγούμενη κορυφαία επίδοση των συμμετοχών από 63 χώρες στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2018!

Η πλήρης λίστα των χωρών που εκπροσωπήθηκαν φέτος είχε ως εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάμπια, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καμερούν, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μολδαβία, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουάντα, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Σομαλία, Σουαζιλάνδη, Σουηδία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα.

Στον Μαραθώνιο δρόμο θριάμβευσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, που συμμετείχε με την “Saucony Elite Running Team” και πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, σε χρόνο 2 ώρες 26:21, επαναλαμβάνοντας την αντίστοιχη επιτυχία που είχε σημειώσει στη διοργάνωση του 2013. Δεύτερος τερμάτισε ο Βέλγος Γιουσέφ Μπουισάν που έτρεξε με την ομάδα της “Sky Express” (2 ώρες 26:44), ενώ την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Χρήστος Λάμαρης του Σ.Μ.Ν. Λάρισας (2 ώρες 30:01).

«Βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η παρουσία του κόσμου. Οι αδερφές μου ήταν ανάμεσα στους θεατές και με εμψύχωσαν. Τα πήγα ακόμα καλύτερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα στο Μιλάνο, όπου είχα τρέξει σε Μαραθώνιο έπειτα από πεντέμισι χρόνια απουσίας», δήλωσε μετά την επικράτησή του ο Αντώνης Παπαδημητρίου.

Στον Μαραθώνιο των γυναικών, η Ματίνα Νούλα του ΓΣ Ηρακλής εντυπωσίασε και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 2 ώρες 51:48, που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ, με 2η τη Νατάσα Γαβριήλογλου της “OSB Endurance Team”, η οποία έκανε επίσης ατομικό ρεκόρ (2 ώρες 56:44), ενώ 3η τερμάτισε η Φωτεινή Νουρ Αμπντελσαλάμ Οικονόμου του ΓΑΣ Ιλισσός (3 ώρες 10:04).

«Είμαι ενθουσιασμένη, το ευχαριστήθηκα αρκετά και χαίρομαι για αυτό που κατάφερα, με δεδομένο είναι ο μόλις δεύτερος Μαραθώνιος που τρέχω. Στόχος μου είναι η προσωπική βελτίωση και θα δούμε μέχρι πού μπορώ να φτάσω. Αφιερώνω τη νίκη τον προπονητή μου Ιάσωνα Ιωαννίδη, που αποτελεί πρότυπο για εμάς επειδή είναι Μαραθωνοδρόμος και εκείνος, καθώς και στον σύλλογό μου τον Ηρακλή», τόνισε μετά τη νίκη της η Ματίνα Νούλα, η οποία στο ντεμπούτο της στο αγώνισμα είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του περασμένου Νοεμβρίου.

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε o Μάριος Αναγνώστου της “Saucony Elite Running Team” (30:00), μπροστά από τον Γιώργο Κύρτση της Πυγμής Ευόσμου (32:14) και τον Γιώργο Ιατρουδέλη (32:31).

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου της “Saucony Elite Running Team” (35:49), ενώ τη 2η θέση κατέκτησε η Γερμανίδα Μόνικα Ράους της “LG Region Landshut” (36:37) και την τριάδα συμπλήρωσε η Θεοδώρα Καρυάτη της “Stoikos Running Team” (37:23).

«Ήταν ένας όμορφος αγώνας. Επόμενος στόχος μου είναι να τα πάω καλά στο ευρωπαϊκό κύπελλο 10.000 μ., όπου θα επιδιώξω να πετύχω έναν χρόνο κάτω από τα 29 λεπτά», δήλωσε ο νικητής στην κατηγορία ανδρών Μάριος Αναγνώστου, ο οποίος πρόσθεσε άλλη μία επιτυχία στο ενεργητικό του, μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του πανελλήνιου τίτλου στην συγκεκριμένη απόσταση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. υπερίσχυσε ο Νέστορας Κολιός της “Saucony Elite Running Team” (14:57), με δεύτερο τον Παναγιώτη Παπακωνσταντίνου του ΑΣ Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς (15:15) και τρίτο τον Στέφανο Τζιερτζίδη του ΑΟ Δράμας (15:34).

Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Βασιλική Καλλιμογιάννη του ΓΣ Ηρακλής και της “Saucony Elite Running Team” (18:25), κερδίζοντας για δεύτερη διαδοχική χρονιά και ανεβαίνοντας στο βάθρο για τρίτη συνεχόμενη, ενώ στο βάθρο την ακολούθησαν η Αφροδίτη Κυρκοπούλου του ΦΣ Άργους Ορεστικού (18:46) και η Σπυριδούλα Θωμά της “Stoikos Running Team” (18:52).

Οι εκκινήσεις του δρόμου των 5.000μ. δόθηκαν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαδοχικά από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Νίκο Ζεϊμπέκη, τον Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρο Λεκάκη και την Πρόεδρο της Ο.Ε. και Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ παρούσα ήταν μαζί τους η Επίτιμη Πρόεδρος του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου, ο Γενικός Γραμματέας του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ και Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννης Ποδιώτης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής Φάνης Παπάς.

Για άλλη μια χρονιά, μάλιστα, θα αναδειχθούν ξεχωριστές τριάδες νικητών για κάθε ηλικιακή κατηγορία άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), ανά φύλο, σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος.

Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα διεξήχθη, με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Την εκκίνηση έδωσε ο Παναγιώτης Σκούρας, εκπρόσωπος των κατασκηνώσεων “Skouras Camp”.

Ο ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ τιμώντας τα μέλη και στελέχη του τα οποία δεν είναι πλέον κοντά μας αφιέρωσε τον φετινό Μαραθώνιο Δρόμο στον Νίκο Μαργαρόπουλο, τον Δρόμο των 10.000μ. στον Ιάκωβο Νικολή και τον Δρόμο των 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων καθώς και τις παράλληλές εκδηλώσεις του (παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, πρόγραμμα παραδοσιακών χορών και πρόγραμμα παιδαγωγικών παιχνιδιών) στον Ακύλα Κουκίδη. Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον θεσμό της οικογένειας με τα παιδιά να έχουν την τιμητική τους, μετατρέποντας τον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- bwin σε μια μεγάλη γιορτή για όλους.

Το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης περιλάμβανε, επίσης, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ, σε συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ). Μεγάλος νικητής με εξαιρετική επίδοση, ο αθλητής με τύφλωση Γιώργος Παρίσης με συνοδούς τον Γιάννη Νικολαΐδη και Κωνσταντίνο Παρόδο.

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν μέσα από την προσπάθεια τους οι Παραολυμπιονίκες Μάκης Καλαράς και Σε Τζον Φερνάντες, που έτρεξαν με χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο με την ομάδα της “Herbalife”, καθώς και ο Διογένης Τσώνης που ξεκίνησε τον παρα-αθλητισμό έπειτα από τροχαίο ατύχημα και έχοντας υποβληθεί σε συνολικά 19 χειρουργικές επεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, πολλοί άλλοι δρομείς αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο, όπως η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» του Βασίλη Γερογιάννη και Αχιλλέα Τσακιλτσίδη με επτά αμαξίδια και η “Never Give Up” του Θωμά Τάτσιου με τρία αμαξίδια, προσφέροντας στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, τη χαρά της συμμετοχής. Οι ομάδες συμμετείχαν και στους τρεις δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος. Στον Δρόμο των 5.000μ με την «Τρέξε Μαζί Μου» συμμετείχε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος μαζί με την κάτοχο του Πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου και θρύλο των δρόμων αντοχής Μαρία Πολύζου, συνόδευσαν το αναπηρικό αμαξίδιο της Μαριλένας. Παρών στον Μαραθώνιο δρόμο έδωσε και ο Νίκος Τσατσακλάς, ο 72χρονος δρομέας με προβλήματα όρασης με την συνοδό του Γεωργία Λαμπροπούλου. Όλους τους συμμετέχοντες με αναπηρίες υποδεχόταν στον τερματισμό ο Παραολυμπιονίκης και σύμβουλος της διοργάνωσης επί θεμάτων ΑΜΕΑ, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.

Επιπλέον, ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική υστέρηση και αυτισμό, ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στο σκι αντοχής και είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών, συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στον Δρόμο των 10.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας».

Στη φετινή διοργάνωση έλαβε μέρος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την συμμετοχή περιθαλπόμενων και ωφελούμενων των δομών, συνοδών, εργαζομένων και φίλων του φορέα, τονίζοντας τη σημασία της συμπερίληψης και την ανάγκη μιας κοινωνίας ανοικτής προς όλους.

Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 83 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης. Επιπλέον, χορηγοί της διοργάνωσης θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τους Φορείς της επιλογής τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης έγινε ανακύκλωση όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από τη διοργάνωση καθώς λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με στόχο να εξελιχθεί ο Μαραθώνιος σε μία αμιγώς «πράσινη» διοργάνωση.

Ξεχωριστή αξία είχε και η εντυπωσιακή παρουσία των 1.250 εθελοντών και των εθελοντικών φορέων, χωρίς την καθοριστική συμβολή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η επιτυχημένη τέλεση των αγώνων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση είχε κορυφωθεί το Σάββατο (29/04) με την Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία, που κάλυψε την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης διερχόμενη από 15 σταθμούς, συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και τον διάλογο μεταξύ των λαών.

Το ραντεβού ανανεώνεται πλέον για το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 και τον 11ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, που αναμένεται να χαρίσει ανάλογες στιγμές σε όλους!

*Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, World Athletics σε αγωνιστικές διαδρομές που φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζεται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα