Διεθνής προβολή για τη Θεσσαλονίκη

Διεθνής προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα.

Parallaxi
διεθνής-προβολή-για-τη-θεσσαλονίκη-205623
Parallaxi

Διεθνής προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων του ΥΜΑΘ

Στο Διεθνές Συνέδριο «Changing Cities ΙΙΙ» που γίνεται στη Σύρο στις 26-30 Ιουνίου 2017, θα παρουσιαστεί η επιστημονική εργασία του έργου του τμήματος του ΥΜΑΘ (των  αρχιτεκτόνων: Δρ. Μ. Βυζαντιάδου, Μ. Σελεβίστα, Σ. Κάρλα, Δ. Τσιγκάνου)  η οποία αφορά στο χαρακτηρισμό ως διατηρητέων 199 κτηρίων των αρχών του 20ου αιώνα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η επιστημονική εργασία με τίτλο ««Protection and heritage management of the historical centre of Thessaloniki, Greece: the designation of 199 buildings of the early 20th century», εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Μ. Σελεβίστα και Δρ. Μ. Βυζαντιάδου  του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης).

Η εργασία παρουσιάζει το έργο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων που έγινε με στόχο την προστασία της νεότερης ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης, κυρίως της εποχής του μεσοπολέμου. Περιγράφει τη διαδικασία χαρακτηρισμού των κτιρίων,  τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, και αναδεικνύει τη σημασία που έχει για τους πολίτες και την πόλη η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προτείνοντας τρόπους ώστε να είναι πιο αποτελεσματική. Στην εργασία ανιχνεύονται και προβάλλονται όχι μόνο οι προσόψεις αλλά και το εσωτερικό των κτηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου, όπου περιλαμβάνονται περίπου 450 συμμετοχές επιστημόνων από διάφορες χώρες, θέμα προστασίας της πολιτιστικής-αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 20ου αιώνα, θα παρουσιαστεί μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Κίνα.

Ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) στην προστασία διατηρητέων κτηρίων και παραδοσιακών οικισμών

Το  Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) επιδεικνύει ουσιαστική προσφορά στην προσπάθεια να προστατευτεί η αρχιτεκτονική και φυσική κληρονομιά της αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας και της Θράκης. Η αρμοδιότητα  αυτή του εκχωρήθηκε το 1986 από το τότε Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, για όλα τα θέματα παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων κτηρίων που αφορούν στους δεκαέξι (16) Νομούς της Μακεδονίας και Θράκης,  ένα χώρο πλούσιο σε παραδοσιακό αρχιτεκτονικό, φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, με πολλές ιδιαιτερότητες, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 3000 διατηρητέα κτήρια και 69 παραδοσιακούς οικισμούς.

Παραδείγματα προσπάθειας διάσωσης αξιόλογων κτηρίων ή οικισμών ή τμημάτων πόλεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας- Θράκης

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων (593) κτηρίων που βρίσκονται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων (108) κτηρίων στην πόλη της Γουμένισσας του Νομού Κιλκίς.

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων (70) κτηρίων, καθώς και η κοίτη και οι όχθες του ποταμού Αραπίτσα ως ζώνη ιδιαιτέρου κάλλους, στην πόλη της Νάουσας.

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων ογδόντα επτά (87) κτηρίων, στον ιστορικό τόπο «Λαδάδικα» της Θεσσαλονίκης

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων (132) κτηρίων που βρίσκονται στο Δήμο Βέροιας.

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων (55) κτηρίων στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας Σαμοθράκης.

Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων (199) κτηρίων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή αυτής

Προστασία του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης και χαρακτηρισμός ως διατηρητέων (285) κτηρίων αυτής.

Χαρακτηρισμός των παραδοσιακών οικισμών: Σωτήρας Θάσου, Άφυτου Χαλκιδικής, Αγ. Γερμανού Φλώρινας και παραδοσιακού συνόλου της Δημοτικής Ενότητας Συκεών του Ν. Θεσσαλονίκης

Διοργάνωση Έκθεση φωτογραφίας των 199 διατηρητέων κτηρίων από το ΥΜΑΘ

Το τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτηρίων σε συνέχεια της παρουσίασης του έργου του, θα διοργανώσει τους επόμενους μήνες έκθεση φωτογραφίας για τα «199 κτήρια στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής του» στους χώρους του διατηρητέου και ιστορικού κτηρίου του ΥΜΑΘ.

Η έκθεση θα προβάλλει το πλούσιο και αξιόλογο νεώτερο σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της αρχιτεκτονικής της πόλης της Θεσσαλονίκης και θα εγκαινιαστεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων των «Δημητρίων», έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς για την πόλη της Θεσσαλονίκης.  Η έκθεση θα συμπέσει  με  την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917, που κατέστρεψε ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του κέντρου της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα