Η δική μου Θεσσαλονίκη.
Είμαι η Μίνα Φιλιοπούλου και η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της ζωής μου.
Λέξεις και εικόνες: Μίνα Φιλιοπούλου
Να συστηθώ…
Είμαι η Μίνα Φιλιοπούλου και η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της ζωής μου. Σ’ αυτήν μεγάλωσα και σπούδασα, σ’ αυτήν έκανα τις φιλίες μου, σ’ αυτήν ζω και εργάζομαι, σ’ αυτήν έφτιαξα αργότερα οικογένεια με τον συνάδελφό μου Σάκη Χατζηλία, σ’ αυτήν μεγαλώνει ο γιος μου και οι φίλοι του. Ξέρω κάθε γωνιά της. Τελειώνοντας το 36ο Δημοτικό Σχολείο επί της οδού Αγίας Σοφίας, φοίτησα στο ιστορικό 15ο Γυμνάσιο –Λύκειο της Καρόλου Ντηλ.
Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και ασκώ μάχιμη δικηγορία με εξειδίκευση στο οικογενειακό δίκαιο. Ασχολούμαι κυρίως με υποθέσεις προστασίας ανηλίκων από την κακοποίηση και παραμέληση, με τον παιδικό και εφηβικό εκφοβισμό, με την ενδοοοικογενειακή βία, με τους θεσμούς της αναδοχής και υιοθεσίας, με τις νέες μορφές γονεϊκότητας και με την προστασία κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Οι γειτονιές της ζωής μου…
είναι πολλές. Η πορεία της ζωής μου με συνέδεσε με διάφορες γειτονιές της πόλης. Στο επίκεντρο πάντα βρισκόταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο άξονας από την οδό Κασσάνδρου μέχρι την παραλία και από το Α.Π.Θ. μέχρι την Παναγία Φανερωμένη. Στη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής μετακομίσαμε στην ανατολική πλευρά της πόλης και η καθημερινότητά μου περιλάμβανε πλέον και τη Σοφούλη, τη Βασιλίσσης Όλγας, τη Νέα Παραλία, τη Δελφών, τη Νέα Εγνατία. Τα επαγγελματικά μου βήματα με έφεραν στην περιοχή του Δικαστικού Μεγάρου, κοντά στο Βαρδάρη, όπου στεγάζεται το δικηγορικό γραφείο μας.
Η δική μου Θεσσαλονίκη με πέντε λέξεις…
ζωντάνια, οικογένεια, φίλοι, ιστορία προοπτικές.
Η καθημερινή μου «περιπέτεια» στην πόλη συνήθως ξεκινά…
με τη μετάβασή μου από το σπίτι στην περιοχή των Δικαστηρίων. Έχω τη μόνιμη αγωνία τι θα συναντήσω στην πορεία μου, η οποία γίνεται μετ’ εμποδίων, κυρίως λόγω της άναρχης στάθμευσης .
Η εικόνα που αντικρίζω όταν επιτέλους φτάσω δεν είναι γοητευτική. Η δυτική και παλαιότερη πύλη της πόλης, πληγωμένη και από τα έργα του μετρό, έχει εμφανή σημάδια εγκατάλειψης και υποβάθμισης.
Την πρώτη καλημέρα, μόλις μπω στο κτίριο που στεγάζεται το γραφείο, μου τη χαρίζει ο «άστεγός μας», που εδώ και χρόνια έχει βρει καταφύγιο και υποστήριξη στην οικοδομή μας.
Στη Θεσσαλονίκη κινούμαι συνήθως…
με τα πόδια, εκτός από τη μετάβασή μου από το σπίτι στο γραφείο και το αντίστροφο που γίνεται με Ι.Χ., γιατί η κατάσταση με τον Ο.Α.Σ.Θ. δεν εξυπηρετεί τους ρυθμούς της ημέρας μου και την απαιτούμενη ευελιξία μου.
Οι τρεις μεγάλες πληγές της Θεσσαλονίκης είναι…
η έλλειψη καθαριότητας, ο εχθρικός και συχνά απροσπέλαστος δημόσιος χώρος και οι ζώνες υποβάθμισης σε διάφορα σημεία της.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη διοίκηση…
δεν είναι μία. Είναι μία ολόκληρη δέσμη προβλημάτων που αφορά κυρίως σ’ αυτό που γενικά θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως «πολιτισμό της καθημερινότητας» στην πόλη μας.
Καλός Δήμαρχος είναι…
αυτός που γνωρίζει τα προβλήματα και τολμά να κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις για τη λύση τους.
Πιστεύω ότι ο Νίκος Ταχιάος είναι ο κατάλληλος δήμαρχος…
για τη Θεσσαλονίκη των σύγχρονων αναπτυξιακών προκλήσεων και των μεγάλων ευκαιριών. Έχει γνώση, εμπειρία, αποφασιστικότητα και σχέδιο.
Τα παιδιά μας θέλω να μεγαλώσουν…
σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη, με ασφαλή, όμορφη και πλούσια σε πολιτιστικά ερεθίσματα καθημερινότητα, η οποία θα προσφέρει εργασιακές ευκαιρίες και προοπτική στους νέους της.
Μίνα Φιλιοπούλου – Δικηγόρος
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ του Νίκου Ταχιάου.