Επικαιρότητα

Δημιουργήθηκε ο πρώτος ενημερωτικός οδηγός για την γυναικεία κακοποίηση

Από την κοινωνική ομάδα GEA – Δείτε τον οδηγό

Parallaxi
δημιουργήθηκε-ο-πρώτος-ενημερωτικός-909315
Parallaxi

Έναν ενημερωτικό οδηγό για την γυναικεία κακοποίηση έχει δημιουργήσει η ομάδα της GEA, προκειμένου να συμβάλει στην αναγνώριση των κακοποιητικών ενδείξεων αλλά και των συμπεριφορών.

Η GEA, (Gender Εquality Αssembly) που αποτελεί ένα social structured project, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει πως ο πρώτος ενημερωτικός Οδηγός αποσκοπεί να ενημερώσει και να αναδείξει ένα πολύ σοβαρό και συχνό κοινωνικό φαινόμενο, όπως δείχνουν και τα διεθνή στατιστικά, εκείνο της κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

Η GEA στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεών της, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα με έμφυλο πρόσημο ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2020 την εξειδικευμένη ομάδα «Γυναικεία Κακοποίηση: Μύθος ή Πραγματικότητα;», η οποία αποτελείται από νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κ.α..

screenshot-2022-10-24-at-18-59-47-1-1536x1086png-eikona-png-1536-1086-eikonostoikhia-se-klimaka-43.png

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ μια στις τρεις γυναίκες είναι θύμα ενδοοικογενειακής/ενδοσυντροφικής βίας ή βίας από άμεσο συγγενικό πρόσωπο. Τα περιστατικά ποικίλουν σε μορφή και ένταση, με αποκορύφωμα την αφαίρεση της ζωής των γυναικών. Ο φαύλος κύκλος της βίας αποτελεί ένα ακανθώδες φαινόμενο με σταθερά αυξητικές τάσεις στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα, όμως με τα στοιχειά της ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριο για τη Γυναικοκτονία (European Observatory on Femicide) μονάχα για το έτος του 2021, σημειώθηκαν συνολικά τριάντα γυναικοκτονίες στην ελληνική επικράτεια.

Το νομικό «οπλοστάσιο» είναι εξοπλισμένο από την Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης), τις ειδικές διατάξεις του Ν. 3500/2006 και Ν. 4604/2019 περί ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες ενσωματώνουν την διεθνή Σύμβαση. Όμως και πάλι, το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί εκσυγχρονισμό κι ενίσχυση, καθώς συχνά τα εκδικαζόμενα ασφαλιστικά μέτρα δεν τηρούνται από τους δράστες.

Ο πρώτος ενημερωτικός Οδηγός αποσκοπεί να ενημερώσει και να αναδείξει ένα πολύ σοβαρό και συχνό κοινωνικό φαινόμενο, όπως δείχνουν και τα διεθνή στατιστικά, εκείνο της κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών. Η κακοποίηση αποτελεί καθημερινό δεδομένο, εν έτη 2022, για πολλές γυναίκες σε πλαίσια στα οποία εργάζονται, δραστηριοποιούνται αλλά και διαμένουν. Οι μορφές τις κακοποίησης ποικίλουν από την πιο προφανή που είναι η σωματική βία ως και την πιο συχνή και ύπουλη θα λέγαμε εκείνης της συναισθηματικής/ψυχολογικής βίας. Η φυγή μιας γυναίκας από μια κακοποιητική σχέση δεν αποτελεί καθόλου μια εύκολη και προφανή διαδικασία, εναντία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έναν απαιτητικό Γολγοθά, που απαιτεί τον άμεσο συγχρονισμό και παρέμβαση όλων των μηχανισμών που εμπλέκονται.

Οι επιπτώσεις της κακοποίησης στην αποδέκτρια της, είναι πολλές και τις περισσότερες φορές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τον τερματισμό της καταχρηστικής αυτής σχέσης. Η αναγνώριση των κακοποιητικών ενδείξεων και συμπεριφορών, η αναγνώριση των συνεπειών στην ψυχολογία της επιζώσας, αλλά και η ενημέρωση γύρω από την βοήθεια που μπορεί να λάβει ένα θύμα κακοποίησης αναγράφονται στην πρώτη σειρά ενημερωτικών οδηγών της GEA που γενικό σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση αλλά και την άμεση ενημέρωση σε θέματα κακοποίησης και βίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα