Δήμος Καλαμαριάς : 6 μήνες μετά – Τα προβλήματα και ποιες λύσεις προτείνονται
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς συνέταξε αναλυτική επιστολή εξετάζοντας τη διοίκηση του Δήμου τους τελευταίους 6 μήνες.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς συνέταξε αναλυτική επιστολή εξετάζοντας τη διοίκηση του Δήμου τους τελευταίους 6 μήνες. Με νέο Δήμαρχο στο τιμόνι, η Κίνηση ζητά εκπόνηση πολιτικού και προγραμματικού σχεδιασμού τετραετίας του Δήμου, με στόχο να διορθωθούν όλες οι παθογένειες, αδυναμίες και παραλείψεις του παρελθόντος.
Αναλυτικά η επιστολή:
Δήμος Καλαμαριάς : 6 μήνες μετά
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Καλαμαριά έχουμε ένα νέο δημοτικό συμβούλιο και μια νέα δημοτική αρχή.
Μετά από 6 μήνες άσκησης της διοίκησης του δήμου είναι χρήσιμο να αναφερθούμε στη νέα μορφή διοίκησης και στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με τη νέα του μορφή.
Η αιτία αυτής της αναφοράς μας βρίσκεται στα αυτονόητα ερωτήματα των δημοτών:
1.Επιλύονται προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη;
- Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών;
3.Ποια είναι η εξέλιξη επίλυσης των κύριων προβλημάτων της Καλαμαριάς;
4.Τί ακριβώς συμβαίνει με τη λειτουργία του Δήμου Καλαμαριάς;
Η νέα διοίκηση παρουσιάζεται να προσπαθεί, να διαχειριστεί την προηγούμενη κατάσταση του δήμου, όπως την κληρονόμησε, χωρίς όραμα και προγραμματισμό, με εμφανή την απειρία του επιτελικού στελεχικού της δυναμικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους έξι αντιδημάρχους, οι πέντε δεν προϋπήρξαν ούτε ως δημοτικοί σύμβουλοι καθώς εκλέγονται για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο καθώς επίσης ότι η νέα γενική γραμματέας του δήμου δεν είχε ποτέ στο παρελθόν την οποιαδήποτε σχέση με τα προβλήματα της Καλαμαριάς.
Στην παραπάνω αδυναμία της διοίκησης έρχεται να προστεθεί και η μειοψηφική εκπροσώπηση της σημερινής διοίκησης στο δημοτικό συμβούλιο (ήτοι μόλις 10 σύμβουλοι στους 41).
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι η πορεία του δήμου για τα επόμενα χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, δεν μπορεί παρά να είναι διαχειριστική μιας δεδομένης προϋπάρχουσας κατάστασης. Ούτε λόγος βέβαια για αναμόρφωση του δήμου, νέο ξεκίνημα (restart), ισότιμη ένταξη του δήμου μας σε ευρύτερους σχεδιασμούς του πολεοδομικού συγκροτήματος, πρωταγωνιστικό ρόλο σε απορρόφηση κονδυλίων, υλοποίηση έργων πνοής και αναβάθμισης της Καλαμαριάς.
Ενδεικτικά σημειώνουμε:
Α. Για την καθημερινότητα του πολίτη
- Την αδυναμία του δήμου να επιλύσει προβλήματα της σχολικής στέγης στην αρχή της σχολικής χρονιάς με το απαράδεκτο φαινόμενο να λειτουργούν σχολεία με παράνομες αίθουσες ενώ σε άλλα να υπάρχουν κενά.
- Το πρόβλημα της καθαριότητας, το οποίο κόστισε τη δημαρχία στην προηγούμενη διοίκηση, να εξακολουθεί οξυμένο, με καθυστερήσεις στην αποκομιδή, στο πλύσιμο κάδων, στην καθαριότητα των δρόμων και όλων των δημόσιων χώρων περιφερειακά, αλλά ακόμη και στο κέντρο της Καλαμαριάς.
- Την άσχημη κατάσταση στο οδικό δίκτυο με κατεστραμμένο το οδόστρωμα του 80% των δρόμων
- Την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών λόγω των κακών αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ).
- Την αδυναμία σχεδιασμού νέων έργων, καθώς και εναλλακτικών προτάσεων για έργα υποδομής (καθαριότητα, πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμοι κτλ.).
- Την αδυναμία λειτουργίας δημοτικής αστυνομίας αλλά και συγκοινωνίας που αποτελούν βασικό αίτημα των κατοίκων.
Β. Για τα μεγάλα προβλήματα της Καλαμαριάς, τα οποία επηρεάζουν και τη ζωή των πολιτών, σημειώνουμε ενδεικτικά:
- Τη διαφαινόμενη απώλεια του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή Ν. Κρήνης.
- Τη μη ενεργή παρέμβαση του δήμου στις διεργασίες για την πώληση της μαρίνας Αρετσούς.
- Τη μη παρέμβαση του δήμου στο θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης, με συνέπεια την καθυστέρηση λειτουργίας του μετρό και επιπτώσεις στην λειτουργία της επέκτασής του στην Καλαμαριά.
- Την αδράνεια στο θέμα της διεκδίκησης της παραλιακής ζώνης, γεγονός καίριο για την ανάπτυξη της Καλαμαριάς.
- Την αδράνεια στην ανανέωση του χρησιδανείου για τη νόμιμη λειτουργία των χώρων χρήσης της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΕΚ.
- Την ανυπαρξία οποιασδήποτε αναφοράς, αλλά και τρόπων διεκδίκησης, για τους χώρους τόσο στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, όσο και της περιοχής των πρώην Καπναποθηκών της Καλαμαριάς, οι οποίοι αποτελούν σημαντικά σημεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Γ. Για την Επιτροπή Διαβούλευσης και τη συμμετοχή των πολιτών
Θεωρούμε αναγκαίο να αναφερθούμε στο θέμα της συγκρότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης και στη μη σύννομη διαδικασία που ακολουθήθηκε, γιατί έχει άμεση σχέση με τη συμμετοχή των πολιτών της Καλαμαριάς στην έκφραση γνώμης επί του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και του προγράμματος δράσης του Δήμου. (Ν.4555/2018)
Παραθέτουμε επιγραμματικά το ιστορικό:
Πρόσκληση του Δημάρχου Καλαμαριάς για συμμετοχή των φορέων και των πολιτών στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης από 26/11/2019 έως 29-11-2019, δηλαδή μόλις τρεις μέρες προθεσμία. (Σχετική ανακοίνωση εδώ).
Στις 3/12/2019 συγκροτήθηκε η επιτροπή διαβούλευσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στις 4/12/2019 προσκλήθηκαν τα μέλη της επιτροπής για να συνεδριάσουν την επομένη, στις 5/12/2019, μόλις σε μία μέρα από τη συγκρότησή της, για να ασχοληθούν με τα παρακάτω θέματα:
α. κατάθεση προτάσεων και διατύπωση γνώμης σχετικά με τη σύνταξη του Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2020 και
β. κατάθεση προτάσεων και διατύπωση γνώμης σχετικά με τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2020.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το νόμο: «Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση» (σχετική νομοθεσία εδώ).
Οι παρεκτροπές της Δημοτικής Αρχής
Ατόπημα 1ο: Έναν τουλάχιστον μήνα πριν από τη συγκρότηση της επιτροπής, ο δήμαρχος οφείλει να δημοσιεύσει υποχρεωτικά με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου πρόσκληση προς τους δημότες για εγγραφή στον ειδικό κατάλογο, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Ν.4555/2018.
Ατόπημα 2ο: Δεν συγκλήθηκε δημοτικό συμβούλιο για το παραπάνω θέμα όπως θα έπρεπε, αλλά προφανώς έγιναν συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Ατόπημα 3ο: Δεν ενημερώθηκαν όσοι υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής για την τύχη της αίτηση τους, πλην όσων συμπεριλήφθησαν στην Επιτροπή.
Ατόπημα 4ο: Η συγκρότηση της Επιτροπής έγινε με ενδοπαραταξιακές συνεννοήσεις αποκλείοντας τοιουτοτρόπως πολίτες που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις προτάσεις των παρατάξεων.
Ατόπημα 5ο: Δεν έγινε κλήρωση, μεταξύ των εγγεγραμμένων σε ειδικό κατάλογο που τηρείται στο Δήμο.
Η παραπάνω παράτυπη διαδικασία θεωρούμε ότι αφ’ ενός ακυρώνει την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης και αφ’ ετέρου αναδεικνύει την απαξίωση του θεσμού, δυστυχώς και εμφανώς, από το σύνολο των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς.
Δ. Για την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου Καλαμαριάς
- Δεν παρουσιάζεται καμία αναπτυξιακή ή και εναλλακτική πρόταση για έργα υποδομής τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ανταποδοτικά τέλη και όχι να αναμένουν τις όποιες επιχορηγήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση.
- Καμία αναπτυξιακή πρόταση δεν αναφέρεται στο τεχνικό πρόγραμμα και επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Δήμου.
Στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ανακυκλούμενα έργα, τα οποία εκτελέσθηκαν ή εκτελούνται.
- Η έκθεση των ορκωτών λογιστών για τα πεπραγμένα του Δήμου, δεν δίνει ελπίδες για ανάπτυξη και πρόοδο των οικονομικών μεγεθών του Δήμου.
Την τελευταία δεκαετία δεν έγινε εφικτό να απογραφούν τα ακίνητα του Δήμου (η ίδια παρατήρηση γίνεται από τους ορκωτούς λογιστές επί δέκα έτη), ώστε να γίνει πρόβλεψη κόστους των απαλλοτριώσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οριστικοποιηθεί το ύψος των λογαριασμών Κεφαλαίου του Δήμου.
- Η διαγραφή όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Δήμου, βεβαιωμένων οφειλών, λόγω αμέλειας της Διοίκησης να εισπραχθούν, ύψους περίπου 5.500.000,00 €, αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για το μέλλον των οικονομικών του Δήμου.
- Εξακολουθεί να μην υφίσταται έλεγχος στις προσλήψεις, (ιδιαιτέρως σε θέσεις συμβούλων), στην αύξηση των εξόδων της Διοίκησης, στα πεπραγμένα του Δήμου, καθώς και στις απευθείας αναθέσεις έργων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Καταλήγουμε στο γεγονός ότι στο Δήμο της Καλαμαριάς δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον, το οποίο κανείς από τους σημερινούς δημοτικούς άρχοντες δεν έχει την εμπειρία να το διαχειριστεί, καθώς επίσης ότι η εμφανής υιοθέτηση, στην καθημερινότητα του Δήμου, της λογικής «βλέποντας και κάνοντας» κατά περίπτωση, είναι καταστροφική και δημιουργεί μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Επίσης κανείς από τη σημερινή ηγεσία του Δήμου δεν ενδιαφέρεται, ώστε να αποδοθούν, έστω και σήμερα, οι όποιες πολιτικές ευθύνες για την υφιστάμενη διαχρονική μή λειτουργική κατάσταση στο Δήμο.
Η πρότασή μας είναι απλή και συνοψίζεται στο εξής:
Είναι απαραίτητη η εκπόνηση του πολιτικού και προγραμματικού σχεδιασμού τετραετίας του Δήμου, με στόχο να διορθωθούν όλες οι παθογένειες, αδυναμίες και παραλείψεις του παρελθόντος.
Οφείλουμε, δυστυχώς, να επισημάνουμε ότι από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις δεν διαφαίνεται κάτι σχετικό στον ορίζοντα και αυτό είναι πράγματι λυπηρό.
Οι δημοτικές παρατάξεις:
«Πρωτοβουλία για την Καλαμαριά »
«Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς»