Θεσσαλονίκη

Δήμος Καλαμαριάς: Νέα δήμαρχος η Χρύσα Αράπογλου

Παίρνει τα ηνία από τον Γ. Δαρδαμανέλη

Parallaxi
δήμος-καλαμαριάς-νέα-δήμαρχος-η-χρύσα-949202
Parallaxi

Αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο Καλαμαριάς με την Χρύσα Αράπογλου να παίρνει το δημαρχιακό θώκο από τον Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα η Χρύσα Αράπογλου συγκεντρώνει 57%.

Αντίθετα, ο κ. Δαρδαμανέλης μένει στο 43%.

Ποια είναι η Χρύσα Αράπογλου

Η Χρύσα Αράπογλου γεννήθηκε και ζει στην Αρετσού της Καλαμαριάς. Ο παππούς της, Κωνσταντίνος Αράπογλου με τη γιαγιά της την Χρυσή και με όσα από τα παιδιά τους επέζησαν από την μικρασιατική καταστροφή, ήρθαν, όπως και άλλοι αρετσιανοί, από το Ρύσιο της Προποντίδας και ίδρυσαν το «Ρύσιον των Αλιέων», τη σημερινή Αρετσού. Τα παιδικά της καλοκαίρια τα έζησε, «μ αγιόκλημα και γιασεμιά», στην παραλία , όπου λειτουργούσε ο θερινός κινηματογράφος του πατέρα μου «Ακταίον», τριγυρνώντας ανάμεσα στα ιστορικά εξοχικά κέντρα της Αρετσούς.

Στα 21 της χρόνια, η Χρύσα Αράπογλου εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς με τον συνδυασμό του Θρασύβουλου Λαζαρίδη, ενώ στα 26 της διετέλεσε αντιδήμαρχος Καλαμαριάς για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας.

Η ίδια συμμετείχε στην οργάνωση πολιτιστικών θεσμών υπερτοπικής σημασίας, όπως η «Συνάντηση θεσσαλονικέων συνθετών» και «Παρά θιν αλός», ενώ διετέλεσε μέλος του πρώτου Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού. Πρότεινε μάλιστα και από τότε λειτουργεί στην πλαζ, ο κινηματογράφος «Αύρα».

Η Χρύσα Αράπογλου ήταν παρούσα στις μεγάλες διεκδικήσεις παραχώρησης της πλαζ και του Ρεμέτζο, αλλά και στις μαραθώνιες συνεδριάσεις για τη δέσμευση οικοπέδων για κοινωφελείς σκοπούς, που μέχρι και σήμερα υποστηρίζουν, σε έναν σημαντικό βαθμό, την ανάγκη δημόσιων χώρων στις γειτονιές της πόλης μας. Ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμμετείχε στο ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, συμμετέχοντας ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Τριτοετής και τεταρτοετής, εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής της.

Σε μια στροφή της ζωής της και ενώ ξεκίνησε εργασία μεταπτυχιακού, η Χρύσα Αράπογλου συμμετείχε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, που άλλαξε ολόκληρη την επαγγελματική της πορεία. Από τότε και μέχρι σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά , ενώ, από το 1993, είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης..

Παρουσίασε εκπομπές καθημερινές και εβδομαδιαίες στην ΕΡΤ3, στον 958fm,στον 102fm, στο Ράδιο Παρατηρητής, στον Α103 ( «ΝΟΣΤΟΣ» η πρώτη δορυφορική τηλεοπτική εκπομπή για τη Διασπορά, «Έτσι απλά και φιλικά» η πρώτη ζωντανή καθημερινή εκπομπή στην ΕΡΤ, «Ειδήσεις και η Ανατολή», «Των Ελλήνων οι Κοινότητες», «Παίδες Ελλήνων», «Επτά τραγούδια θα σου πω», «Οι λέξεις είναι θηλυκές, γεννάνε κι άλλες λέξεις»).

Η Χρύσα Αράπογλου είχε την ευθύνη της δημοσιογραφικής έρευνας και της παρουσίασης πολλών ντοκιμαντέρ για την Ιστορία της Ελληνικής Διασποράς (στις ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, πρώην ΕΣΣΔ, Ευρώπη, Αυστραλία, Αίγυπτος), με βάση πάντα τις προσωπικές μαρτυρίες. Για δύο χρόνια παρουσίασε στην ΕΡΤ3 εβδομαδιαία εκπομπή για τη γυναίκα με τίτλο «Γυναίκες σε κίνηση» και το 2013 επιμελήθηκε και παρουσίασε το ντοκιμαντέρ για την Ιστορία της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης «Μούσαις χάρισι θύε». Δίδαξε πολιτιστικό ρεπορτάζ σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ. Μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, αρθρογραφούσε, κάθε Κυριακή, στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη σελίδα με τον μόνιμο τίτλο «Πρόσω ολοταχώς»

Το 1994 εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος στην πρώτη αιρετή Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού στην Θεσσαλονίκη και επανεκλέχθηκε το 1998. Διετέλεσε αντινομάρχης Πολιτισμού και Τουριστικής Προβολής και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Από τις δράσεις εκείνης της εποχής, ξεχωρίζε την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, την μεγάλη προσπάθεια λειτουργίας Κέντρων Ελληνικής Παιδείας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου ζουν Έλληνες, την ενίσχυση σχολείων όπου διδάσκονται τα ελληνικά αλλά και αρχαιολογικών ανασκαφών σε αρχαίες ελληνικές αποικίες, τη διάσωση Αρχείων που μαρτυρούν την παρουσία των Ελλήνων, Αρχείων που σήμερα βρίσκονται στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών.

Βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ από το 2000 έως το 2012, συμμετείχε σε Επιτροπές, όπως Ελληνισμού της Διασποράς, Δημόσιας Διοίκησης, Μετανάστευσης, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το 2006 διεκδίκησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της Παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια».

Τα τελευταία χρόνια, η Χρύσα Αράπογλου επέστρεψε στην άλλη της μεγάλη αγάπη, τη Βιολογία, περιπλανώμενη ερευνητικά σε σύγχρονα θέματα της κοινωνικής διάστασης της Βιοτεχνολογίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Βιοηθικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα