Θεσσαλονίκη

Δήμος Θερμαϊκού: Μόνο μέσα στη θάλασσα δεν στήσανε τραπέζια

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στις παραλίες του δήμου – Τραπεζοκαθίσματα σχεδόν «εν πλω» - Τι αναφέρει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεόδωρος Τζέκος.   

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θερμαϊκού-μόνο-μέσα-στη-θάλασσα-1073443
Φίλιππος Δεργιαδές

Η καταπάτηση του αιγιαλού τελικά στην Ελλάδα, είναι μία κακή συνήθεια και πρακτική που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ανοχή της πολιτείας και στην προκειμένη περίπτωση στο δήμο Θερμαικού, όπου οι μαγαζάτορες έχουν το ελεύθερο να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

Παρά τον ντόρο, αλλά και την κατακραυγή για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις παραλίες της χώρας, αυτό που συμβαίνει στη παραλία των Νέων Επιβατών, αλλά και λίγο η πολύ, σε όλες τις παραλίες του δήμου, όχι μόνο προκαλεί αλλά και εγείρει πολλά ερωτήματα για το ρόλο της διοίκησης του δήμου, των λιμενικών αρχών και της αστυνομίας, όπως και της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου.

Τα τραπεζοκαθίσματα σε μερικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ταβέρνες και καφετέριες, βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και καταλαμβάνουν σχεδόν όλη την αμμουδιά.

Σε μερικά μαγαζιά υπάρχει απλά ένας διάδρομος, ούτε ενός μέτρου, μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και θαλασσινού νερού, όπου μετά βίας μπορεί να κινηθεί ο σερβιτόρος του καταστήματος για να εξυπηρετήσει τους πελάτες.

Η εικόνα είναι σαφώς ειδυλλιακή και σαγηνευτική. Ποιος δεν θα ήθελε να απολαύσει ένα γεύμα δίπλα στη θάλασσα με θέα τον σαγηνευτικό Θερμαικό κόλπο και να αγναντεύει τη Θεσσαλονίκη; Μάλλον κανείς. Ωστόσο η σχετική νομοθεσία είναι απόλυτα απαγορευτική γι αυτό που συμβαίνει στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού, που να σημειωθεί πλήττεται από την διάβρωση της άμμου, με αποτέλεσμα η ακτή, η αμμουδιά, μέχρι εκεί που ξεκινά ο πεζόδρομος να μη ξεπερνά μερικά μέτρα.

Βάσει του νόμου δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα τραπεζοκάθισμα σε κάποια σημεία στις παραλίες των Νέων Επιβατών και της Περαίας. Ωστόσο όχι μόνο υπάρχουν, αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί σε διπλή σειρά ή έχουν τοποθετηθεί και σταθερές κατασκευές δίπλα στο κύμα.

Προφανώς στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις από το δήμο καθώς φαινομενικά και αντικειμενικά αυτό είναι αδύνατο.

Τι ισχύει με τη χρήση αιγιαλού και παραλίας

Η βασική πρόβλεψη του νόμου αφορά την ελεύθερη χρήση της παραλίας από όλους και γι αυτό το περιοριστικό μέτρο επιβάλει να παραμένει ακάλυπτος ένας διάδρομος πλάτους 5 μέτρων (διατάξεις των άρθρων 13 και 15 του ν. 2971/2001), προκειμένου να διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία και πρόσβαση. Στην προκείμενη περίπτωση αντικειμενικά είναι αδύνατο, καθώς το πλάτος της αμμουδιάς είναι σαφώς κάτω από 5 μέτρα.

Επίσης, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία του αιγιαλού και της παραλίας και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών και απαγορεύονται ζαρντινίερες, δάπεδα, περιφράγματα ξύλινα και μεγάλες τέντες πακτωμένες με μπετόν δηλαδή σταθερές. Ωστόσο επιτρέπεται η χρήση τραπεζιών και καθισμάτων ή ξαπλώστρων αν υπάρχει χώρος στην παραλία.

Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει ότι «δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των πέντε (5) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν σε ισχύ άδειες λειτουργίας επιχείρησης και μέχρι τη λήξη τους» ενώ “σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του”.

Ποιος είναι αρμόδιος να ελέγχει και αν χρειαστεί να επιβάλει πρόστιμα στους καταστηματάρχες; Σε πρώτο βαθμό οι Δήμοι υποχρεούνται, όταν διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες. Επίσης και οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, έχουν υποχρέωση, αν διαπιστώνουν καταπατήσεις, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες για τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Θ. Τζέκος: Πρέπει να γίνονται έλεγχοι αλλά να αντιμετωπιστεί και η διάβρωση

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, τονίζει πως η παραλιακή ζώνη από την σκάλα των Νέων Επιβατών μέχρι την Περαία, λόγω της διάβρωσης έχει στενέψει πολύ, αλλά εκ των πραγμάτων και βάσει νόμου θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι από το δήμο και να τηρείται ο σχετικός νόμος για τα τραπεζοκαθίσματα.

«Δυστυχώς το φαινόμενο της διάβρωσης είναι έντονο και η θάλασσα έχει «φάει» την παραλία. Οι καταστηματάρχες επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην παραλία, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αλλά και οι πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την παραλία να κολυμπήσουν ή να περπατήσουν, έχουν ελεύθερο το δικαίωμα. Όμως υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους τηρούμε», τονίζει και αναφέρει ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, με μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης.

«Χρειάζεται συνεχή έλεγχος σε όλες τις παραλίες του δήμου, π.χ και στον Ποταμό. Ο δήμος παραχωρεί συγκεκριμένους χώρους και πρέπει να γίνεται έλεγχος, αν ο επαγγελματίας χρησιμοποιεί το χώρο που του έχει παραχωρηθεί», τονίζει ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού και αναφέρει ότι η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η διάβρωση της παραλιακής ζώνης.

«Εδώ και χρόνια μας απασχολεί το θέμα της διάβρωσης και πρέπει να δούμε αν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, αλλά και σχετικές μελέτες. Νομίζω ότι υπάρχει μία μελέτη που προκρίνει τη λύση που έχει εφαρμοστεί στη Νικήτη με κρηπιδώματα και αμμοκράτες. Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς έχει γεμίσει άμμο η σκάλα στους Νέους Επιβάτες. Το θέμα είναι ότι αυτή μελέτη πρέπει να προχωρήσει και να μη μένουμε στα λόγια», τονίζει και αναφέρει ότι λόγω της διάβρωσης στο τέλος σε ένα τουριστικό δήμο δεν θα υπάρχει παραλία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα