Δήμος Θερμαϊκού: Οι εκλογές θα κρίνουν αν θα τσιμεντοποιηθεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας

Μετεκλογικά η δημοπράτηση για την παραχώρηση των 160 παραλιακών στρεμμάτων – Να παραμείνει πάρκο και χώρος πολιτισμού, ζητούν πολίτες της περιοχής 

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θερμαϊκού-οι-εκλογές-θα-κρίνουν-1059133
Φίλιππος Δεργιαδές

 Ο υπερτουρισμός και η τουριστική βιομηχανία δεν καταστρέφουν μόνο τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως τις ιστορικές μητροπόλεις και τα διάφορα διάσημα τουριστικά θέρετρα, αλλά στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης, «καταπίνουν» και το περιβάλλον, στερώντας από τις τοπικές κοινότητες πολύτιμους χώρους πράσινου, πολιτισμού και άθλησης.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και το περίφημο παραλιακό πάρκο του πρώην κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, στο δήμο Θερμαικού, που πρόκειται να βγει στο «σφυρί» της δημοπράτησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μία παραλιακή έκταση μοναδικής ομορφιάς, που εκτείνεται σε 160 στρέμματα, γεμάτη με 3000 μεγάλα και πολύχρονα δένδρα και παραλιακό μέτωπο 600 μέτρα, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα ακόμη τουριστικό θέρετρο, με τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και παραθεριστικές κατοικίες υψηλού κόστους.

Όπως γίνεται κατανοητό, πρόκειται για ένα οικόπεδο φιλέτο για το οποίο ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον τρεις εταιρίες. Να σημειωθεί ότι το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, καθώς πέρα από την άμεση πρόσβαση στον Θερμαϊκό, διαθέτει άνετη οδική πρόσβαση από τον άξονα Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας, επί του οποίου διαθέτει μέτωπο 320 μ. Απέχει δε μόλις 24 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 14 χλμ από το αεροδρόμιο Μακεδονία ενώ η απόσταση του από τις παραλίες της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, είναι 60 χλμ.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο υπάγεται το ακίνητο, έχει δρομολογήσει την πώληση του σε ιδιώτες και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται εντός του φθινοπώρου και σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές.

Να σημειωθεί πώς ήδη η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, έχει εγκρίνει τη «Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το επικαιροποιημένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) του κάμπινγκ». Επίσης στον οικείο δήμο Θερμαϊκού, το δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση της διοίκησης του δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, υπέρ των περιβαλλοντικών όρων, δίνοντας το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση του οικοπέδου και την ανέγερση «πεντάστερου» ξενοδοχείου και του τουριστικού χωριού με τις παραθεριστικές κατοικίες.

Το ζήτημα της «αξιοποίησης» του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αποτέλεσε θέμα τριβής και αντιπαραθέσεων το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της διοίκησης του δήμου Θερμαικού και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας κατοίκων που δημιούργησαν την Πρωτοβουλία Πολιτών, «Σώστε το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας».

Αναπόφευκτά το θέμα του Κάμπινγκ, «παίζει ψηλά» και στην προεκλογική ατζέντα και αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα που απασχολεί το δημόσιο προεκλογικό διάλογο, προκαλώντας αντεγκλήσεις μεταξύ υποψηφίων δημάρχων και παρατάξεων.

Η διοίκηση του δήμου και ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής, θεωρούν ότι η τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού οικοπέδου θα ωφελήσει, κυρίως, οικονομικά την περιοχή και θα την αναβαθμίσει τουριστικά. Θα προσφέρει θέσεις εργασίας και θα ανεβάσει την αξία των ακινήτων συνολικά της περιοχής ενώ ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου θα παραμείνει χώρος πρασίνου και θα παραχωρηθεί ώστε να κτιστεί μία σχολική μονάδα.

Στην προεκλογική του καμπάνια για το τουριστικό χωριό του Δήμου Θερμαϊκού, που θα γίνει στο πρώην κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ο δήμαρχος Θερμαικού αναφέρει πως «ο συνδυασμός με μεγάλη ξενοδοχεική μονάδα 5*, βιοκλιματικής ενέργειας, σχολείου, γηπέδου μπάσκετ, βόλεϋ, ποδοσφαίτου κ.α., διαδρόμους ποδηλατοκίνησης, χώρους εστίασης και αναψυχής, ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, μετατρέπουν την περιοχή σε θέρετρο υψηλών προδιαγραφών».

Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη, ο κύριος αντίπαλος του, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, θεωρεί πως αυτό που πρέπει να επιλεγεί για το οικόπεδο του κάμπινγκ, είναι η κοινωνική αξιοποίηση του χώρου, με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας, ανέγερση τριών σχολείων που έχει ανάγκη η περιοχή και απόλυτη προστασία του πράσινου και των 3000 δένδρων που αποτελούν τον πνεύμονα στην πυκνά δομημένη παραλιακή ζώνη του δήμου.

Αν δηλαδή αλλάξει διοίκηση ο δήμος Θερμαϊκού, πιθανά να αλλάξει και η στάση του δήμου στο θέμα της διαχείρισης του πρώην κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας ενώ υπάρχουν φωνές και σκέψεις για αναβίωση της λειτουργίας του κάμπινγκ αφού εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις του. Αυτό θα έσωζε το χώρο από την δόμηση θα διατηρούσε το πράσινο και τα δένδρα και θα πρόσφερε οικονομικές ανάσες στη περιοχή.

«Ο χώρος είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που δεν πρέπει να καταστραφεί. Εμείς το 2014 είχαμε σταματήσει τη δημοπράτηση του χώρου, όπου σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο προβλέπεται εκεί να χτιστούν τρία σχολεία. Τότε η παράταξη Τσαμασλή υπερέβαλε και ζητούσε ο δήμος να διεκδικήσει το χώρο. Το 2019 άλλαξε ρότα και τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης» τονίζει ο Γιάννης Μαυρομάτης και αναφέρει ότι «το σχέδιο που προωθείται τσιμεντοποιεί το χώρο και δίνει μόλις 2-3 στρέμματα στο δήμο για ένα μόλις σχολείο. Εμείς αν αναλάβουμε τη διοίκηση θα ανατρέψουμε αυτό το σχέδιο και καλούμε τον κόσμο σε μία ανοιχτή εκδήλωση στο κάμπινγκ στις 30 Σεπτεμβρίου».

Η Κανέλλα Σκολίδου, εκπαιδευτικός, από τους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην «ιδιωτικοποίηση» του πρώην κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, τονίζει πως σε μία εποχή μεγάλων περιβαλλοντικών, καταστροφών η σωτηρία ενός χώρου με χιλιάδες δένδρα είναι υποχρέωση όλων.

«Το καλοκαίρι αυτό χάσαμε χιλιάδες στρέμματα δάσους, όλοι μας είμαστε θυμωμένοι, λυπημένοι γιατί απλά τα δέντρα είναι ζωή. Το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας έχει χιλιάδες δέντρα, σαν ενεργοί πολίτες οφείλουμε διεκδικήσουμε τη σωτηρία τους», τονίζει και αναφέρει πως «η ύπαρξη και προστασία πράσινου και ελεύθερου χώρου είναι αναγκαία συνθήκη για όποιον Δήμαρχο φιλοδοξεί να συμβάλει στη δημιουργία μίας ανθρώπινης βιώσιμης πόλης. Παράλληλα όμως ο ελεύθερος χώρος εξυπηρετεί την αειφόρο ανάπτυξη μιας περιοχής, εφόσον την αναβαθμίζει περιβαλλοντικά».

«Όλη η περιοχή του Θερμαϊκού έχει γεμίζει από τσιμέντο και μας λείπουν οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου» τονίζει και αναφέρει ότι «το κάμπινγκ πρέπει να σωθεί και όχι να μετατραπεί σε ένα ακόμα τουριστικό οικιστικό θέρετρο με ξενοδοχεία και μπαγκαλόους».

Τι προβλέπεται να κτιστεί στο χώρο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) «Camping Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκη» στο συγκεκριμένο χώρο μπορούν ν αναπτυχτούν διάφορα τουριστικά projects μεταξύ των οποίων και ξενοδοχείο ύψους 18 μέτρων, σε μία περιοχή η οποία μάλιστα διακρίνεται για τη χαμηλή της δόμηση.

Ζώνη Ι: Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό

Η εν λόγω περιοχή υπολογίζεται σε 101.924,61 τ.μ. Αποτελεί το τμήμα της έκτασης του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στο βόρειο δυτικό όριο του ακινήτου. Στο τμήμα αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί το σύνολο της προτεινόμενης δόμησης, συμπεριλαμβανομένου και ενός σχολικού συγκροτήματος από τον Δήμο, σε χώρο που θα αποδοθεί για κοινωφελή χρήση από τον σχεδιασμό. Στο τμήμα της ζώνης νότια της επαρχιακής οδού, η οποία περιβάλει τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις αναμένεται να αναπτυχθούν στο σύνολό τους οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι του «παραθεριστικού – τουριστικού χωριού», οι οποίοι σε συνδυασμό με τις δασικές εκτάσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα σημαντικό περιαστικό πάρκο.

Στη Ζώνη Ι (Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό) προτείνεται να ισχύσουν οι κάτωθι ειδικές χρήσεις: παραθεριστική κατοικία, περίθαλψη, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, γυμναστήρια κ.λπ.), κέντρα αναζωογόνησης (spa), εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον εντός της ζώνης καθορίζεται χώρος με χρήση «Εκπαίδευση» για την ανέγερση Σχολικού Συγκροτήματος. Δεν επιτρέπονται τουριστικοί λιμένες (μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών), εγκαταστάσεις γκολφ και χώροι συνάθροισης κοινού.

Ζώνη ΙΙ: Τουρισμός – Αναψυχή

Αποτελεί έκταση συνολικού εμβαδού 37.053,74 τ.μ. και συνορεύει δυτικά με την πρώτη ζώνη, βόρεια με τη παραλία, νότια με τη Επ. οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας και ανατολικά με τοπική οδό. Στη Ζώνη ΙΙ (Τουρισμός – Αναψυχή) και προτείνεται να ισχύσουν οι κάτωθι ειδικές χρήσεις:

Τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κλπ.), ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κλπ.), τουριστικοί λιμένες, όπως μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, περίθαλψη, χώροι συνάθροισης κοινού, εστίαση.

Επίσης αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, στάθμευση (κτίρια – γήπεδα), εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων ελικοδρόμιο και κάθε άλλη συναφής χρήση, η οποία δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου. Δεν επιτρέπονται καζίνο.

Στη Ζώνη Ι – Παραθεριστικό -Τουριστικό Χωριό ορίζονται: • Συντελεστής Δόμησης ίσος με 0,2 • Επιτρεπόμενη κάλυψη στο 20% • Το ύψος καθορίζεται κατά ΝΟΚ

Στη Ζώνη ΙΙ – Τουρισμός – Αναψυχή ορίζονται: • Συντελεστής Δόμησης ίσος με 0,2 • Επιτρεπόμενη κάλυψη στο 50% • Το ύψος καθορίζεται κατά ΝΟΚ • Για τα ξενοδοχεία ορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 18 μέτρα.

  • Ζώνη Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος: Αποτελεί έκταση συνολικού εμβαδού 18.049,81 τ.μ. και περιλαμβάνεται εντός του νότιου τμήματος της περιοχής επέμβασης. Εντός της Ζώνης Προστασίας περιλαμβάνονται οι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εντάσσονται στην περιοχή επέμβασης και ορίζονται ως προστατευόμενες. Για τον λόγο αυτό, εντός της Ζώνης αυτής απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα