Δήμος Θεσσαλονίκης: Αύξηση στα καθίσματα, αλλά όχι στα τραπέζια της εστίασης

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης αλλά και αλλαγές στην κανονιστική ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-αύξηση-στα-καθίσμ-751299
Φίλιππος Δεργιαδές

Λύση που θα επιτρέπει την αύξηση των καθισμάτων, αλλά όχι των τραπεζιών, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξετάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των επαγγελματιών του χώρου, την ώρα που άλλοι δήμοι όπως ο δήμος Πατρέων, εισηγούνται στην κυβέρνηση την επέκταση των μέτρων covid, μέχρι το τέλος του 2023.

Να θυμίσουμε ότι κατά την πανδημία είχαν ληφθεί μέτρα για τους χώρους της εστίασης, σύμφωνα με τα οποία, τα καταστήματα μπορούσαν να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα τους, μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης, προκειμένου να μειωθεί η μεταδοτικότητα των ιών.

Τα μέτρα είχαν παραταθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023, αλλά αρκετοί καταστηματάρχες δεν περιόρισαν το χώρο που είχαν καταλάβει λόγω covid, αναπτύσσοντας μάλιστα. σε μερικές περιπτώσεις. περισσότερα τραπεζοκαθίσματα από όσα είχαν δικαίωμα.

Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αλλά απασχολεί πανελλαδικά, όλο το χώρο της εστίασης και ως γεγονός συζητήθηκε και στη Βουλή, με την κυβέρνηση να επιμένει στην οριζόντια άρση των μέτρων.

Ωστόσο οι επαγγελματίες της εστίασης θεωρούν ότι η πανδημία, μαζί με την οικονομική κρίση που προηγήθηκε αλλά και την ενεργειακή κρίση που εμφανίστηκε τελευταία, έχουν εξουθενώσει τον κλάδο και ζήτησαν παράταση των μέτρων, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, καθώς πλέον πολλοί πελάτες των καταστημάτων έχουν συνηθίσει τους εξωτερικούς χώρους, ιδίως στη Νότια Ελλάδα.

Μάλιστα ο δήμος των Πατρών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και εγγράφως ζήτησε από την κυβέρνηση να επιτραπεί στους επαγγελματίες της εστίασης να διατηρήσουν τα τραπεζοκαθίσματα τους στους χώρους που είχαν παραχωρηθεί, βάσει των μέτρων covid, μέχρι το τέλος του 2023.

Κάνουμε συστάσεις, προσπαθούμε να βρούμε λύση

Πρόσφατα στο δήμο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών Σωκράτη Δημητριάδη με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και επιχειρηματιών από τον χώρο της εστίασης, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, o αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, ο νόμος είναι σαφής και από τις 15 Ιανουαρίου έπρεπε τα τραπεζοκαθίσματα να αποσυρθούν από τον επιπλέον χώρο που είχε παραχωρηθεί στα καταστήματα.

«Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες, αλλά πρέπει να υπάρξει και μία ευταξία, η οποία πρέπει να διαφυλαχτεί και από τους επαγγελματίες. Το βασικό για μας είναι ο κόσμος και οι πολίτες, που πρέπει να έχουν πρόσβαση και να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στο δημόσιο χώρο, αλλά κατανοούμε και τις ανάγκες των επαγγελματιών. Ήδη ξεκινήσαμε και κάνουμε συστάσεις για να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα, που είναι στους επιπλέον χώρους που είχαν αποδοθεί λόγω covid», τονίζει και προσθέτει πως ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα μέτρο που δεν θα καλύπτει την αύξηση του 50% που έδιναν τα μέτρα covid, αλλά θα πλησιάζει αρκετά το 25% που ζήτησαν εναλλακτικά οι επαγγελματίες.

Όπως εξηγεί «αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση του αριθμού των καθισμάτων αλλά όχι των τραπεζιών. Δηλαδή αυξάνοντας το χώρο που ενοικιάζει ένα κατάστημα από το δήμο, μπορεί να έχει επιπλέον καθίσματα. Δηλαδή αν ένα κατάστημα λόγω κανονιστικής καταλαμβάνει 10 τ.μ. και μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται 3τμ από κάποιο είδος αστικού εξοπλισμού όπως καφάο ή δενδροδόχο, τον προσμετράμε και αντί να έχει 7 τμ. δια 0,7, που είναι ο συντελεστής, άρα δέκα καθίσματα, θα έχει 10 τμ δια 0,7 άρα θα έχει 13 καθίσματα».

Σημειώνει επίσης, ότι «αυτό δεν θα συμβεί σε όλα τα καταστήματα, διότι δεν υπάρχει παντού κάποιος αστικός εξοπλισμός, αλλά είναι ένα μέτρο που θα μπορέσει να αυξήσει τα καθίσματα, αλλά δεν αλλάζει ο τρόπος ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων. Δηλαδή στην συγκεκριμένη επιφάνεια που δικαιούται κάθε κατάστημα, θα αναπτυχτούν και τα επιπλέον καθίσματα. Δηλαδή θα είναι λίγο πιο συμπυκνωμένα».

Απαντώντας δε στην παρατήρηση, ότι πρόκειται για ένα εισπρακτικό μέτρο που θα ευνοήσει τον δήμο, επισημαίνει ότι «το μέτρο το εφαρμόζει όποιος καταστηματάρχης θέλει και δεν είναι υποχρεωτικό. Αν νομίζουν ότι δεν τους συμφέρει ή το βλέπουν ως εισπρακτικό μέτρο από το δήμο μπορούν να μη το εφαρμόσουν».

«Είναι μερικό μέτρο, δεν λύνει τα προβλήματα»

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες της εστίασης, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο που προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, μπορεί μερικώς να δώσει κάποιες ανάσες σε μερικά μαγαζιά, αλλά δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά τον κλάδο.

Μάλιστα η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλείων και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, είχε ζητήσει την ατελή χρήση των κοινόχρηστων χώρων μέχρι τέλος 2023.

“Με την παρούσα καταθέτουμε αίτημα παράτασης ατελούς χρήσης των κοινόχρηστων χώρων (Ν. 4611/2019) μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για την επέκταση της παραχώρησης από τους δήμους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για ολόκληρο το έτος 2023.

Οι λόγοι που οδηγούν στην κατάθεση αυτού του αιτήματος είναι η οικονομική δυσπραγία, στην οποία βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια οι επιχειρήσεις μας, η οποία έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη λόγω της δυσβάστακτης επιβάρυνσης από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και των πρωτοφανών πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των πρώτων υλών» τονίζεται στην επιστολή που που υπογράφουν ο πρόεδρος Γιάννης Φιλοκώστας Γιάννης και ο γεν. γραμματέας Μιχάλης Επιτροπίδης.

«Υπήρξαν και βουλευτές οι οποίοι μας συνέστησαν να στείλουμε την επιστολή. Αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα ενώ οι επαγγελματίες περίμεναν θετική απάντηση και γι’ αυτό βρέθηκαν απροετοίμαστοι» αναφέρει στην Parallaxi ο πρόεδρος της ΕΕΨΚΜ Γιάννης Φιλοκώστας, και σημειώνει πως «ζητήσαμε και από το δήμο Θεσσαλονίκης μία παράταση 2 εβδομάδων για να μαζέψουμε τα τραπεζοκαθίσματα . Εύχομαι κάποιες κλήσεις που δόθηκαν να μετατραπούν σε απλές συστάσεις και όχι σε πρόστιμα».

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των καθισμάτων, σχολιάζει πως ενδεχομένως να προσφέρει μικρές ανάσες σε κάποιους επαγγελματίες, αλλά τα προβλήματα της εστίασης είναι συγκεκριμένα και συνδέονται κυρίως με το ενεργειακό και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες. «Αν δεν έχει λεφτά ο κόσμος να βγει έξω, η εστίαση δεν δουλεύει», τονίζει και αναφέρει ότι ακόμα και σε προνομιακές περιοχές όπως η παραλιακή ζώνη της πόλης υπάρχουν κλειστά μαγαζιά.

«Αυτό δεν το έχουμε ξαναζήσει, δηλαδή να έχει η λεωφόρος Νίκης, διψήφιο αριθμό με κλειστά μαγαζιά», σημειώνει και αναφέρει πως σε πολλές συνοικίες πολλά καταστήματα κλείνουν λόγω του ενεργειακού, αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης.

Όπως τόνισε και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καρασσαβίδης, το μέτρο με την αύξηση των καθισμάτων δεν θα προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στους επαγγελματίες της εστίασης. «Το μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι η παράταση των μέτρων, όπως εισηγήθηκε ο δήμος της Πάτρας, που δεν θα επιβάλει πρόστιμα» τονίζει και αναφέρει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί απλά να «διαχειριστεί» την κατάσταση.

Πρέπει να αλλάξει η κανονιστική

Ανάλογους προβληματισμούς εκφράζουν και άλλοι επαγγελματίες, που θεωρούν ότι τα ημίμετρα δεν λύνουν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, παρότι προσφέρουν μερικές λύσεις.

Όπως τονίζει ο Μάκης Φιώρος, που εκπροσωπεί τη «Πρωτοβουλία Επαγγελματιών Εστίασης», η αύξηση του αριθμού των καθισμάτων είναι θετικό μέτρο, αλλά ο δήμος πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στην κανονιστική για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Η εστίαση δεν έχει συνέλθει από την κρίση, παρά τα όποια μέτρα στήριξης και η πανδημία έχει αλλάξει συνήθειες στους πελάτες», τονίζει και αναφέρει ότι ο δήμος πρέπει να σκύψει στα προβλήματα του κλάδου και να υιοθετήσει δίκαιες λύσεις, ώστε να γίνει λιγότερο παραβατικός.

«Επί παραδείγματι, ζητάμε να αλλάξει ο κανονισμός για τα γυάλινα πετάσματα που τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πάνω από 4 μέτρα, ενώ όποιος έχει 3,5 μέτρα δεν μπορεί. Έτσι δημιουργούνται καταστήματα δύο ταχυτήτων», αναφέρει και σημειώνει πως και «οι κανονισμοί για τις τέντες και τους καναπέδες δεν βοηθάνε».

Σχετικά δε με τους κατά συρροή παραβάτες που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο, τονίζει πως ο δήμος πρέπει να ελέγξει το φαινόμενο και να μη προχωρά σε «οριζόντια μέτρα». «Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην πόλη και που γίνεται και ποιοι είναι, τονίζει χαρακτηριστικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα