Δήμος Θεσσαλονίκης: «Διώκει» υπαλλήλους διότι δικαιώθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Προσέφυγαν στην Α.Δ διότι ο δήμος τις είχε απομακρύνει ως «ανεπιθύμητες» από θέσεις ευθύνης στις υπηρεσίες του δήμου - Στο Διοικητικό Εφετείο οδηγείται η υπόθεση
Αντιμέτωπες με την εμμονή της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που δεν θέλει να αποδεχτεί τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βρίσκονται 4 δημοτικοί υπάλληλοι, που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν στις υπηρεσίες του δήμου, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».
Οι 4 υπάλληλοι, όλες γυναίκες, μετά την απομάκρυνση από τις θέσεις τους, προσέφυγαν, όπως είχαν δικαίωμα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των ΟΤΑ, διότι θεώρησαν την μετακίνηση τους σε νέες υπηρεσιακές θέσεις ως υποβιβασμό και βλαπτική μεταβολή. Τελικά η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τις δικαίωσε, καθώς είχαν προσφύγει στην ειδική επιτροπή του άρθρο 152 της Α. Δ., η οποία υποχρεώνει το δήμο Θεσσαλονίκης να ακυρώσει τις μετακινήσεις των υπαλλήλων και να τις επαναφέρει στις θέσεις τους.
Χθες, εκτός ημερήσιας διάταξης στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, με εντολή δημάρχου και εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου, εισήχθη πρόταση για απόφαση, προκειμένου η υπόθεση της επαναφοράς των 4 υπαλλήλων, να οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια. Δηλαδή να κατατεθεί προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο, εκ μέρους του δήμου, προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις της ειδικής επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη δικαίωση των 4 υπαλλήλων. Η εντολή προς τη νομική υπηρεσία του δήμου ήταν σαφής:
Τελικά επί της συγκεκριμένης πρότασης, απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή δεν ελήφθη, διότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία για τα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης.
Το θέμα όπως αναδεικνύεται στην παρούσα συγκυρία, αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς κορυφώνεται σε προεκλογικό χρόνο. Και σαφώς ο δήμος έχει κάθε δικαίωμα προσφυγής στο Εφετείο, αλλά στα δημόσια πράγματα πάντα ισχύει το ερώτημα: “Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό;”
Όπως αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Σταύρος Καλαιτζίδης, είναι ανεπίτρεπτο ο δήμος να συμπεριφέρεται με εκδικητικό τρόπο σε ικανά υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, επειδή δεν είναι αρεστά ή κρίνονται ως ανεπιθύμητα.
“Είναι κατάπτωση των αξιών της τοπικής αυτοδιοίκησης να “διώκει” ο δήμαρχος προσωπικό και υπηρεσιακά στελέχη, σε μία διαδικασία που είναι εκτός των ορίων της αυτοδιοίκησης, να στρέφεται δηλαδή κατά υπαλλήλων διότι αυτοί τυγχάνουν της προσωπικής αντιπάθειας του δημάρχου”, τονίζει ο Σ. Καλαιτζίδης και αναφέρει ότι “η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια δεν προσφέρεται για λύσεις για το έμψυχο υλικό του δήμου αλλά για άλλου τύπου υποθέσεις”. Σημειώνει δε, πως “κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια με τον κ. Ζέρβα. Από την αρχή της θητείας του αντιμετωπίζει με διώξεις και ρεβανσιστική διάθεση ικανά στελέχη που δεν του είναι αρεστά. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου τον δήμο. Μιλάμε για έμπειρα στελέχη που κατείχαν θέσεις ευθύνης σε καίρια πόστα των υπηρεσιών” ενώ αναφέρει ότι οι μετακινήσεις μη αρεστών υπαλλήλων είναι μια πάγια τακτική της διοίκησης. “Δεν ξέρω τι φοβάται από τους υπαλλήλους” τονίζει.
Μία εκ των υπαλλήλων που προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η αρχιτέκτων Μαρία Ζουρνά, που διετέλεσε Προϊσταμένη της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων αναφέρει ότι πρόκειται μία ακατανόητη συμπεριφορά της διοίκησης καθώς αρνείται να εφαρμόσει θεσμικές αποφάσεις και δη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που νομίμως ελέγχει τις αποφάσεις των ΟΤΑ. “Τι κάναμε και δεν είμαστε αρεστοί στη διοίκηση; Ποιο είναι το έγκλημα μας; Η διοίκηση οφείλει να μας εξηγήσει γιατί μας υποβαθμίσει υπηρεσιακά και επαγγελματικά και γιατί αντιδρά όταν οι υπάλληλοι ασκούν τα δικαιώματα τους, δηλαδή να προσφύγουν στην Α. Δ. Γιατί αυτή η συμπεριφορά; Πρέπει να μας εξηγήσουν” τονίζει.