Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ενστάσεις για τυχόν αλλαγές στην κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα

Στα χέρια της «νέας διοίκησης» η πρόταση Δημητριάδη για τις αλλαγές – Αντιδράσεις από το Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-ενστάσεις-για-τυχ-1072059
Φίλιππος Δεργιαδές

Ένα από τα θέματα που καλείται να επεξεργαστεί, το επόμενο διάστημα, η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, είναι οι ρυθμίσεις που απορρέουν από την κανονιστική απόφαση του δήμου, για την χρήση των κοινοχρήστων χώρων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εξοπλισμού και εμπορευμάτων.

Από τις αρχές του χρόνου, η σχετική συζήτηση είχε ανοίξει στο δήμο Θεσσαλονίκης, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Σωκράτη Δημητριάδη, να προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της ισχύουσας κανονιστικής και το αίτημα των καταστηματαρχών, να βρεθεί τρόπος να παραμείνουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας, που επέτρεπαν την «επέκταση» της κατάληψης δημόσιου χώρου, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των καθήμενων.

Μετά από σειρά συναντήσεων με τους φορείς των επαγγελματιών και των καταστηματαρχών της πόλης, η αντιδημαρχία Οικονομικών κατέληξε σε μία πρόταση που επιφέρει τροποποιήσεις και αλλαγές στους κανόνες που ρυθμίσουν τη χρήση του δημόσιου χώρου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που προτείνει κινούνται στο πλαίσιο της κανονιστικής απόφασης 327 του 2021, δεν αφαιρείται δημόσιος κοινόχρηστος χώρος και πως οι αλλαγές που προτείνει είναι αποτέλεσμα μετά από διαβούλευση με τους φορείς των επαγγελματιών. Σημειώνει δε οι προτάσεις του παρότι, θα μπορούσαν να είχαν περάσει από το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, δεν προωθήθηκαν προς ψήφιση, και έχουν τεθεί υπόψη και της νέας διοίκησης, που θα αναλάβει καθήκοντα από 1/1/2024.

«Πουθενά δεν παραχωρείται περισσότερο χώρος. Δεν αλλάζει τίποτα δεν παραχωρείται τετραγωνικό παραπάνω, ό,τι ίσχυε στην κανονιστική συνεχίζει να ισχύει και τώρα», τονίζει και σημειώνει πως «οι προτάσεις είναι προϊόντα διαβούλευσης που δεν προχώρησαν λόγω εκλογών. Τώρα θεωρώ ότι αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τη νέα διοίκηση. Τις έχω ήδη παραδώσει σε στέλεχος της νέας διοίκησης και είναι στο χέρι το νέου δημάρχου αν θα τις υιοθετήσει».

Ακης Λαζάρου: Η κατάχρηση του δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη, είναι εγκληματική,

Το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι οι προτάσεις Δημητριάδη, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, σε βάρος των πεζών και των κατοίκων, που ήδη ταλαιπωρούνται από την υπέρμετρη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και την κατάχρηση του δημόσιου χώρου.

«Η κατάσταση με την κατάχρηση του δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη, είναι εγκληματική, δεν εφαρμόζονται πουθενά οι κανονισμοί», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Άκης Λαζάρου, και επισημαίνει ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι αποτέλεσμα κλειστής διαβούλευσης, μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και των φορέων των καταστηματαρχών, χωρίς να έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι από τις δημοτικές κοινότητες ή τους κοινωνικούς φορείς και σωματεία πολιτών.

Σε ότι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές, αναφέρεται σε 5 βασικές τροποποιήσεις της κανονιστικής που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε βάρος των πολιτών:

  • Η τροποποίηση που επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην απέναντι πλευρά του δρόμου, όταν αυτός είναι μίας λωρίδας κυκλοφορίας και απέναντι υπάρχει πάρκο ή πλατεία.
  • Η κατάληψη κοινοχρήστου χώρου πάνω σε φρεάτια, με αποκλειστική ευθύνη του επιχειρηματία.
  • Να επιτρέπεται η σημειακή πάκτωση σκιάστρων – ομπρελών
  • Τα σκιάδια ενός καταστήματος μπορούν να εφάπτονται μεταξύ τους, επιτρέπεται η συνένωσή τους με αυτοκόλλητη ταινία (τύπου σκρατς)
  • Οι ανεμοφράκτες τοποθετούνται προαιρετικά εντός του χώρου κατάληψης και από ύψος 1,60 μ. θα έχουν ύψος έως 1,80 μ.

Όπως σημειώνει, υπάρχουν και άλλα σημεία που επιδέχονται κριτική, αλλά τα συγκεκριμένα αποτελούν ανατροπή της κανονιστικής του 2021.

«Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων απέναντι σε πλατείες και σε πάρκα, όταν ο δρόμος είναι μίας λωρίδας, θα γεμίσει τις πλατείες και τα πάρκα τραπεζοκαθίσματα ενώ τραγικό και άκρως επικίνδυνο είναι και η κάλυψη των φρεατίων με σχάρες σε μία πόλη που πλημμυρίζει», τονίζει και προσθέτει ότι η «πάκτωση με μηχανισμό (σημειακή) των ομπρελών που θα ενώνονται με σκρατς και η αύξηση του ύψους των ανεμοφρακτών, δημιουργούν νέους περίκλειστους χώρους μέσα στην πόλη, που θα επιδεινώσουν την κατάσταση».

Στο έλλειμμα διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών θέτει και ο Γιώργος Μουμουζιάς, κοινοτικός σύμβουλος στο Α Διαμέρισμα, που επισημαίνει ότι δεν έχουν κληθεί τα διαμερίσματα να εκφέρουν γνώμη. «Προσωπικά θεωρώ ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν κινούνται σε θετική κατεύθυνση», τονίζει και επισημαίνει ότι η πρόταση Δημητριάδη, επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και στη συμβολή των δρόμων, γεγονός που αν επιτραπεί θα δυσχεράνει τη διέλευση των κατοίκων».

«Θεωρώ ότι η νέα διοίκηση θα πρέπει να εξετάσει με άλλη οπτική το θέμα της διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων» τονίζει.

Οι προτάσεις για την αλλαγή της κανονιστικής 327/2021:

Η κανονιστική 327/2021: 3272021-ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ-ΠΡΑΞΗ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα