Δήμος Θεσσαλονίκης: Εργαζόμενοι περιμένουν στη βροχή πριν την βάρδια για την αποκομιδή των απορριμμάτων
Δεν χωρούν να μπουν στο εργοτάξιο για να προστατευτούν – Χωρά μόλις 20 εργαζόμενους και στη νυχτερινή βάρδια απασχολούνται πάνω από 60 - Δείτε το βίντεο
Τραγικά πράγματα συμβαίνουν στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, με τους εργαζόμενους να μη διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και υποδομές για να μαζέψουν τα απορρίμματα που σε πολλά σημεία της πόλης και σε ολόκληρες γειτονιές, στοιβάζονται και δημιουργούν μικρές υπαίθριες χωματερές.
Το βίντεο που έχουν αποστείλει οι εργαζόμενοι και το κείμενο που το συνοδεύει είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Η περιγραφή είναι άκρως κατατοπιστική:
- Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, 09:45 το βράδυ, εργοτάξιο της οδού Σολωμού στο Καπάνι:
Εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θεσ/νίκης περιμένουν να ξεκινήσουν την βάρδια τους μέσα στη βροχή. Δεν χωρούν να μπουν στο εργοτάξιο για να προστατευτούν. Το εργοτάξιο είναι για 20 εργαζόμενους και η νυχτερινή βάρδια είναι πάνω από 60. Θα γίνουν μούσκεμα πριν βγουν για δουλειά. Ούτε λόγος για ντουλαπάκια για να έχουν στεγνά ρούχα να αλλάξουν μετά τη βάρδια, ούτε χώρος για να αλλάξουν. Προεκλογικά παρακολουθήσαμε συνεντεύξεις και δηλώσεις των Ζέρβα, Αγγελούδη και υποψηφίων τους, για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα (και πολύ καλά θα κάνουν, αν το κάνουν).
Όλοι αυτοί αν έβλεπαν ένα ζώο να περιμένει μέσα στη βροχή θα δήλωναν τη λύπη τους, την αγανάκτηση τους και μπορεί να έτρεχαν να το φροντίσουν (και πολύ καλά θα έκαναν, αν το έκαναν). Για τους εργαζόμενους δεν τρέχει τίποτα;
Για τις αλλαγές στις διάρθρωση του τμήματος Καθαριότητας αναφέρουν τα εξής:
«Την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στην διάρθρωση του τμήματος καθαριότητας δυτικού τομέα (α’-β’-γ’ κοινότητες). Δημιουργήθηκαν και στο τμήμα καθαριότητας δυτικού τομέα ξεχωριστές εποπτείες αποκομιδής.
Δηλαδή, δεν θα ανήκουν στην ίδια εποπτεία οι εργαζόμενοι του σαρώματος και της αποκομιδής που εργάζονται στην ίδια περιοχή. Είχαμε επισημάνει ότι αυτές οι αλλαγές ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχει ένταση της εργασίας στην καθαριότητα, οι εργαζόμενοι παίρνουν υποχρεωτικά τα υπόλοιπα αδειών που δεν τους δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, συν τα γνωστά προβλήματα με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, οχημάτων και μηχανημάτων, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν στην καθαριότητα της πόλης. Δημιουργούν όμως και προβλήματα σε πολλές συναδέλφισσες και πολλούς συναδέλφους, που σε μια μέρα μέσα καλέστηκαν να αλλάξουν όχι μόνο εργοτάξιο αλλά και βάρδια. Πάει περίπατο ο όποιος οικογενειακός προγραμματισμός έχουν. Μία εβδομάδα λειτουργίας με τη νέα διάρθρωση και οι εργαζόμενοι επιβεβαιωθήκαμε για ότι λέγαμε. Δύο είναι τα σοβαρότερα προβλήματα: α) Η άνιση κατανομή μεταξύ αποκομιδής και σαρώματος, του ήδη λειψού υπάρχοντος προσωπικού. β) Οι μικροί και ανοργάνωτοι χώροι που στεγάστηκαν οι εποπτείες αποκομιδής.
Όλα τα παραπάνω τα έχουμε επισημάνει και στην απερχόμενη και στη νέα διοίκηση και έχουμε καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν έδειξαν καμία διάθεση να προλάβουν καταστάσεις. Παρά τις διάφορες ανακοινώσεις και εξαγγελίες τους, αναλώσιμους θεωρούν τους εργαζόμενους. Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων για να βελτιωθεί η κατάσταση. Καλούμε τους συναδέλφους, παρά τις δυσκολίες που βάζει η πλειοψηφία του σωματείου με τη στάση της, να μη το βάλουν κάτω και να συνεχίζουν να διεκδικούν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Η ΔΑΣ – ΠΑΜΕ για τις αλλαγές στην υπηρεσία καθαριότητας.
Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο τμήμα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και τις αλλαγές που προωθούνται ανακοίνωση εξέδωσε και η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» δήμου Θεσσαλονίκης, που ανήκει στα σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ και η οποία αναφέρει τα εξής:
«Έχει γίνει γνωστό ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές στην διάταξη των εποπτειών και των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας. Οι αλλαγές προσδιορίζονται να γίνουν προς το τέλος Νοέμβρη. Θα δημιουργηθούν και στο τμήμα καθαριότητας δυτικού τομέα ξεχωριστές εποπτείες αποκομιδής. Δηλαδή, δεν θα ανήκουν στην ίδια εποπτεία οι εργαζόμενοι του σαρώματος και της αποκομιδής που εργάζονται στην ίδια περιοχή. Θυμίζουμε ότι αυτό έγινε πράξη στο τμήμα καθαριότητας ανατολικού τομέα από το καλοκαίρι. Για το θέμα επισημαίνουμε τα εξής:
-Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθαριότητας και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν να κάνουν κυρίως με το πως είναι διαρθρωμένες. Το κύριο πρόβλημα και της υπηρεσίας καθαριότητας είναι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, οχημάτων, μηχανημάτων, εργαλείων και η απαράδεκτη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Προβλήματα που αναδείξαμε ως εργαζόμενοι και με κινητοποιήσεις.
-Λένε ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει «καλύτερη κατανομή και εξοικονόμηση εργαζομένων». Είμαστε της γνώμης ότι το αντίθετο θα συμβεί π.χ. το σάρωμα δρόμων, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, θα αποδυναμωθεί περισσότερο, αφού θα «τραβηχτούν» εργαζόμενοι από το σάρωμα για να στελεχωθούν οι εποπτείες αποκομιδής και να καλύπτονται άδειες, ρεπό κ.α.
-Χρησιμοποιούν ως παράδειγμα το τμήμα ανατολικού τομέα και λένε ότι με αυτές τις κινήσεις βελτιώθηκε η κατάσταση. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Η κατάσταση βελτιώθηκε λίγο και στον ανατολικό τομέα, όταν επισκευάστηκαν κάποια απορριμματοφόρα και προσλήφθηκαν με 2μηνες συμβάσεις περίπου 100 εργαζόμενοι (οι συμβάσεις τους έχουν λήξει). Θυμίζουμε ότι το τμήμα ανατολικού τομέα το προηγούμενο διάστημα, ενισχύθηκε περισσότερο και με οχήματα και με εργαζόμενους σε σχέση με τον δυτικό τομέα.
-Είναι σοβαρό λάθος η επιστροφή σε επιλογές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αναφερόμαστε στην ξεχωριστεί εποπτεία περισυλλογής ογκωδών αντικειμένων, που λέγεται ότι θα κάνουν, και θα έχει την ευθύνη όλης της πόλης. Η περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων-όπως και η ανακύκλωση και γενικά η υπηρεσία καθαριότητας-είναι στο στόχαστρο ιδιωτικών εταιριών και συμφερόντων. Ήδη από το καλοκαίρι υπάρχει απόφαση της διοίκησης του δήμου για ιδιωτικοποίηση της περισυλλογής ογκωδών αντικειμένων, απόφαση που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Που σκοπεύουν οι κινήσεις τους;
-Σοβαρό λάθος είναι και η περίοδος που επιλέχτηκε να γίνουν οι αλλαγές. Είναι γνωστό ότι οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι περίοδος έντασης των εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας και περισσότερο στο τμήμα δυτικού τομέα (α’, β’ και γ’ κοινότητα). Η αγορά θα είναι Κυριακές ανοιχτά, θα υπάρχουν πλήθος εκδηλώσεων εν όψει των γιορτών, μεγάλος αριθμός επισκεπτών στην πόλη, ανεβαίνει η κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών κ.α. Οποιαδήποτε αλλαγή, ακόμα και στις ιδανικότερες συνθήκες (στην περίπτωση μας δεν ισχύει), δημιουργεί προβλήματα και χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.
-Διάφορα ακούγονται και για τους χώρους που θα στεγαστούν οι εποπτείες και για μεταφορά εποπτειών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε την μεταφορά εργαζομένων σε εργοτάξια με χειρότερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Ήδη η κατάσταση είναι προβληματική έως απαράδεκτη.
-Για τις αλλαγές μάλλον είναι σύμφωνη και η νέα δημοτική αρχή που θα αναλάβει από 1 Γενάρη. Έγινε συνάντηση της διεύθυνσης καθαριότητας με τον νέο δήμαρχο και σίγουρα θα συζητήθηκε το θέμα.
-Σίγουρα είναι σύμφωνη η πλειοψηφία του σωματείου. Μπροστά ήμασταν σε επίσημες συναντήσεις του σωματείου με την διεύθυνση καθαριότητας, όταν μέλη του ΕΝΙΑΙΟΥ (Φουντούκης κ.α.) πρότειναν αυτές τις αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι υπεύθυνοι στα 2 εργοτάξια αποκομιδής ανατολικού τομέα έγιναν μέλη του διοικητικού συμβουλίου από το ΕΝΙΑΙΟ. Τώρα μπροστά στους προβληματισμούς που βάζουν συνάδελφοι και τα προβλήματα που δημιουργούνται, ακολουθούν τη γνωστή τους τακτική, το παίζουν «ανήξεροι».
-Ως ΔΑΣ, όλα τα παραπάνω τα έχουμε θέσει στη διεύθυνση καθαριότητας. Ζητήσαμε το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΔΘ, η πλειοψηφία του σωματείου το αρνήθηκε.