Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Η σύγκρουση με τους εργαζόμενους και τα μπάζα του Κ. Ζέρβα

Η διοίκηση του δήμου επιπλήττει τους εργαζόμενους για τα εργατικά ατυχήματα και τους αποδίδει ευθύνες λόγω απροσεξίας – Οι συστάσεις μέσω «τικ τοκ» του δημάρχου

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-η-σύγκρουση-με-του-1019639
Φίλιππος Δεργιαδές

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, εδώ και πολλούς μήνες, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, επισημαίνουν τις άσχημες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζονται και καλούν τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των εργαζομένων.

Παράλληλα εδώ και πολύ καιρό, ζητούν να τους χορηγηθούν τα νόμιμα μέσα ατομικής προστασίας (ειδικά παπούτσια και φόρμες, αδιάβροχα, γάντια κ.λ.π). Και για τα δύο αυτά ζητήματα οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους, υποστηρίζουν ότι η διοίκηση και η αρμόδια αντιδημαρχία, όχι μόνο κωφεύουν και αρνούνται ακόμα και τον θεσμικό διάλογο, αλλά επιρρίπτουν, εμμέσως πλην σαφώς, για τα δεκάδες ατυχήματα, τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Προχθές στο δημοτικό συμβούλιο εκτυλίχθηκε ένα ακόμα επεισόδιο γεγονότων, βάσει της συγκρουσιακής λογικής και πολιτικής που έχει επιλέξει η διοίκηση Ζέρβα έναντι των εργαζομένων. Το προεδρείο απέρριψε το αίτημα να συζητηθεί στη συνεδρίαση, εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα της προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και των δεκάδων εργατικών ατυχημάτων που έχουν καταγραφεί την τελευταία τριετία.

Να σημειωθεί ότι την 3ετία 2020-2021-2022, τα καταγεγραμμένα «ατυχήματα» είναι 120 και από αυτά τα 86 στην υπηρεσία καθαριότητας, ενώ μέχρι στιγμής εντός του 2023 τα «ατυχήματα» εξακολουθούν να είναι συχνά και να ξεπερνούν τα 15.

Αλήθεια γιατί η διοίκηση του δήμου προχθές απέφυγε το δημόσιο διάλογο για ένα θέμα που «καίει» και ενδιαφέρει όλη την πόλη; Οι εργαζόμενοι εδώ και 4 μήνες ζητούν να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά το αίτημα μας παραμένει στα αζήτητα.

Για μία ακόμη φορά η διοίκηση επέλεξε να αποφύγει τον δημόσιο διάλογο και να πυροδοτήσει την αντίδραση των εργαζομένων, που διαμαρτυρήθηκαν με πανό και συνθήματα εντός της αιθούσης, παρά να συζητήσει ανοιχτά και δημόσια ένα θέμα μείζον για την πόλη. Η καθαριότητα και η υγιεινή της πόλης αφορά τους πάντες και ειδικά τους πολίτες των συνοικιών, όπου σύνηθες είναι το φαινόμενο των ξέχειλων κάδων και των απορριμμάτων που κατακλύζουν πεζοδρόμια και δρόμους.

Η διοίκηση δεν εισάκουσε ούτε την έκκληση, σύσσωμης, της αντιπολίτευσης να τεθεί άμεσα το θέμα υπό συζήτηση, με 14 δημοτικούς συμβούλους να κατηγορούν τη διοίκηση Ζέρβα για “παρελκυστική τακτική και άρνηση διαλόγου, για πολλοστή φορά, για σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την υγιεινή, την ασφάλεια και τις ζωές των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης”.

Επίπληξη σε εργαζόμενη που τραυματίστηκε σε ώρα υπηρεσίας

Το άκρον άωτο όμως του κυνισμού της διοίκησης Ζέρβα και της αρμόδιας αντιδημαρχίας Καθαριότητας, έναντι των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, είναι ότι για τα δύο τελευταία εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν στον τομέα της Καθαριότητας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ζητήσει ευθύνες από τους εργαζόμενους και να τους επιπλήξει και δη υπηρεσιακά.

Το πρώτο συνέβη στην περιοχή των 40 Εκκλησιών. Κατά την διάρκεια της αποκομιδής στις κατηφόρες της περιοχής, κάδος κύλησε και το χέρι εργαζόμενης πιάστηκε μεταξύ του κάδου και της δαγκάνας του ανυψωτικού μηχανήματος. Η εργαζόμενη έσπασε δάχτυλα του χεριού της, μετέβη σε νοσοκομείο και της χορηγήθηκε πολυήμερη αναρρωτική άδεια.

Το δεύτερο ατύχημα έγινε στην περιοχή της οδού Κωλέτη στη Β’ δημοτική κοινότητα. Τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου προσέκρουσαν στο οδόστρωμα και αναπήδησαν με συνέπεια να κλείσουν. Από την αναπήδηση η μία εργαζόμενη χτύπησε στα γόνατα, αλλά κατάφερε να κρατηθεί στο σκαλοπάτι. Η άλλη έχασε την ισορροπία της και έμεινε κρεμασμένη στο απορριμματοφόρο πιασμένη μόνο από τις χειρολαβές για περίπου 50 μέτρα.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε με κάκωση και θλάση στα πλευρά. Η άλλη εργαζόμενη, μετά το πέρας της βάρδιας της, μετέβη μόνη της σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε με κάκωση και θλάση στα γόνατα. Και στις δύο δόθηκαν κάποιες ημέρες αναρρωτικής άδειας. Το σωματείο αναφέρει ότι η κάμερα, από την οποία ο οδηγός βλέπει τι γίνεται στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, δεν λειτουργούσε ενώ οι εργάτριες δούλευαν χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας π.χ. μποτάκια ασφαλείας.

Πως αντέδρασε η διοίκηση στις δύο αυτές περιπτώσεις; Για την πρώτη περίπτωση, οι αρμόδιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέστησαν στην εργαζόμενη ότι έπρεπε να αφήσει τον κάδο και να μην τον συγκρατήσει στην κατηφόρα, άρα έφερε ευθύνες για το ατύχημα. Η εργαζόμενη όμως αντί να αφήσει τον κάδο των 50 κιλών να φύγει στην κατηφόρα, τον συγκράτησε για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα με κάποιοι περαστικό ή να προκληθεί κάποια ζημιά.

Για το δεύτερο ατύχημα, η υπηρεσία επέλεξε να κινηθεί πιο θεσμικά και υπηρεσιακά: με έγγραφο της επέπληξε την εργαζόμενη διότι δεν τήρησε πιστά τις οδηγίες που δίνονται από τους υπεύθυνους επόπτες. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τα απορριμματοφόρα δεν φέρουν κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους που κρέμονται κυριολεκτικά στο πίσω μέρος των οχημάτων, όπως κάποιο κάγκελο προστασίας ή ζώνη ασφάλειας.

«Σας κάνω αυστηρή επίπληξη για να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες που δίνονται και αφορούν στην προσωπική σας ασφάλεια, καθώς και τις ενέργειες που οφείλεται να ακολουθείται σε περίπτωση ατυχήματος, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα» αναφέρει ο προϊστάμενος του τμήματος καθαριότητας δυτικού τομέα, την ώρα που οι εργαζόμενες από τύχη δεν υπέστησαν τα χειρότερα.

Το γεγονός προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με τους εργαζόμενους να μιλούν για ανάλγητη συμπεριφορά κι αδιαφορία για την σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των εργαζομένων.

«Αυτές οι καταστάσεις είναι απαράδεκτες, δηλαδή να επιπλήττονται εργαζόμενοι που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους κάτω από δύσκολες συνθήκες», αναφέρει ο Φώτης Μαραντζίδης μέλος της διοίκησης του σωματείου που σημειώνει πως αυτές οι επιπλήξεις έχουν στόχο να επικαλύψουν τις ευθύνες της διοίκησης για την κατάσταση που επικρατεί και τα εργατικά ατυχήματα που πληθαίνουν αντί να μειώνονται.

«Κάθε φορά που γίνεται ατύχημα, υπάρχει προσπάθεια να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να τις ρίξουν στους εργαζόμενους» τονίζει και σημειώνει πως «η στάση της διοίκησης είναι η αποσιώπηση των συμβάντων και γι αυτό άλλωστε δεν επέτρεψαν να συζητηθεί τη Δευτέρα, το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο».

«Δυστυχώς η διοίκηση του δήμου δεν θέλει τον διάλογο με τους εργαζόμενους» τονίζει και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Φουντούκης και αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα επιμείνουν συλλογικά να διεκδικούν να δοθούν λύσεις στο καίριο θέμα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας και την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στο δημαρχείο προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Ο Ζέρβας για τα μπάζα και τα ογκώδη απορρίμματα και ο κανονισμός καθαριότητας   

Και ενώ λοιπόν συμβαίνουν αυτά, η διοίκηση Ζέρβα και ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αντί να προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα υπαρκτά προβλήματα, συνεχίζουν την ίδια τακτική αποποίησης ευθυνών, ακόμα και στην αποκομιδή των απορριμμάτων και δη των ογκωδών απορριμμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο και λογική αποποίησης ευθυνών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας σε βίντεο που ανέβασε στο «τικ τοκ», αναφέρεται στα ογκώδη απορρίμματα και στα μπάζα υποστηρίζει πως η αποκομιδή τους δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του δήμου αλλά των ίδιων των πολιτών. Είναι η ίδια λογική της ατομικής ευθύνης δηλαδή, ότι όπως για τα εργατικά ατυχήματα φταίνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που δεν προσέχουν, για τα μπάζα και τα ογκώδη απορρίμματα, φταίνε οι πολίτες.

@konstantinoszervas_ #thessaloniki #greece #konstantinoszervas ♬ πρωτότυπος ήχος – Κωνσταντίνος Ζέρβας

Προφανώς αν κάποιος γκρεμίσει ένα σπίτι και το ανακαινίσει, έχει ο ίδιος την ευθύνη μεταφοράς των μπάζων, όμως για τα ογκώδη από τα νοικοκυριά, την έχει ο δήμος. Σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας, σαφώς οι πολίτες πρέπει να ειδοποιήσουν το δήμο και να έχουν συσκευάσει με σωστό τρόπο τα απορρίμματα, αλλά η αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων γίνεται από τον δήμο.

Ιδού και ο κανονισμός καθαριότητας:  Κανονισμός Καθαριότητας _

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα