Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μια μεγάλη βάση δεδομένων για τα αδέσποτα της πόλης

Με ετήσια δωρεάν ασφάλιση και ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα γίνουν προσπάθειες να "αποκατασταθούν" τα ζώα που ζουν στους δρόμους της πόλης

Γιώργος Σταυρακίδης
δήμος-θεσσαλονίκης-μια-μεγάλη-βάση-δε-1119573
Γιώργος Σταυρακίδης

Μία ευχάριστη εξέλιξη για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο στη Θεσσαλονίκη, ήρθε μόλις την περασμένη Δευτέρα με ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για δωρεάν παροχή ετήσιας ασφάλισης των ζώων που οι πολίτες θα επιλέξουν να κάνουν ισότιμα μέλη της οικογένειας τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δωρεάν πρόγραμμα ασφάλισης για έναν χρόνο προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρεία wedo.insure, σε όσους δημότες υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα.

Το πρόγραμμα «We do care pet» περιλαμβάνει παροχές νοσοκομειακής περίθαλψης, ασφάλιση εξωνοσοκομειακών παροχών (εξετάσεις και κτηνιάτρους) καθώς και ειδικές συμφωνίες, όπως προνομιακές τιμές σε αγορά τροφής, εκπαίδευσης, καλλωπισμού και κέντρων φιλοξενίας ζώων. Το ειδικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο δίκτυο ιατρών και νοσηλευτηρίων και σύμφωνα, με την ανακοίνωση, τα τηλέφωνα της κτηνιατρικής υπηρεσίας του δήμου είναι διαθέσιμα να εξυπηρετήσουν και να ενημερώσουν παραπάνω τόσο για την υιοθέτηση ζώων, όσο και για το ελκυστικό πρόγραμμα ασφάλισης που παρέχει για έναν χρόνο σημαντικά κίνητρα για όποιος επιθυμεί να γίνει κηδεμόνας ενός υπέροχου ζώου που ταλαιπωρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στον δρόμο.

Δεδομένου μάλιστα και των συχνών ειδήσεων σε γειτονιές της πόλης, για φόλες και νεκρά αδέσποτα ζώα – σκυλιά και γάτες – η ανάγκη για άμεση υιοθέτηση όσων  ζουν έξω, είναι επιτακτική για τη Θεσσαλονίκη και κάνει ακόμα πιο σπουδαία την πρόθεση του δήμου να φροντίσει για την τύχη τους.

αδέσποτα

Μιλώντας στην Parallaxi για το ετήσιο δωρεάν πρόγραμμα ασφάλισης των ζώων η Μαρία Αρβανιτίδου, ειδική σύμβουλος επί των αδέσποτων στον δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρει την διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου από ον δήμο λέγοντας: «Για να πάρει ένας πολίτης ένα αδέσποτο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να απευθυνθεί στα τηλέφωνα της υπηρεσίας και θα δηλώσει την επιθυμία του για συγκεκριμένο αδέσποτο ή ακόμα και γενικά. Θα γίνει κανονικά συμβόλαιο υιοθεσίας και ταυτόχρονα θα συμπληρώσει μία φόρμα ή οποία στέλνετε στην wedo. Insure και κατόπιν η ασφαλιστική στέλνει ετήσιο συμβόλαιο ασφάλειας για το σκυλί ή γατάκι που επιλέγει κάποιος».

Σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να δει και να υιοθετήσει ένα ζώο από τον δήμο Θεσσαλονίκης, η κ. Αρβανιτίδου, εξηγεί πως «Μπορεί κάποιος να υιοθετήσει οποιοδήποτε αδέσποτο ζώο αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι τσιπαρισμένο και το έχει αναλάβει ο δήμος. Υπάρχουν ήδη κάποια αδέσποτα ζώα στο site του δήμου Θεσσαλονίκης και θα φροντίσω στο επόμενο διάστημα να εμπλουτίσουμε με φωτογραφίες και βίντεο κάποιων άλλων αδέσποτων που αυτή τη στιγμή είναι στο ξενοδοχείο που συνεργαζόμαστε με σκοπό σύντομα να υπάρχουν στην καρτέλα του site όλα τα αδέσποτα που έχουμε σε φιλοξενία. Επίσης, συνεργαζόμαστε με το καταφύγιο ζώων «Αδέσποτος Πλανήτης» και την Βάσω Χατζημανώλη, όπου φιλοξενούνται ζώα του δήμου Θεσσαλονίκης και από εκεί μπορούν επίσης να δουν τα ζώα που υπάρχουν και αναζητούν κηδεμόνες».

Για αυτή την «άτυπη» πλατφόρμα που ετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης με την καταγραφή των ζώων που υπάρχουν στους δρόμους της πόλης αλλά βρίσκονται και υπό την προστασία του δήμου, μίλησε στην Parallaxi και ο  Μάξιμος Πετρακάκης, Κτηνίατρος – προϊστάμενος στο Γραφείο Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων Θεσσαλονικης, αναφέροντας πως «Θα ανεβαίνουν φωτογραφίες και στοιχεία από διάφορα ζώα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο επειδή η πρόθεση είναι να γίνει μία καλή δουλειά και να είναι μία λειτουργική πλατφόρμα με όλα όσα θα θέλουν να γνωρίζουν από πριν οι υποψήφιοι κηδεμόνες ζώων, θέλει χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Προχωράει όμως με καλά βήματα».

Μιλώντας για το πρόγραμμα ασφάλισης που θα παρέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε νέους κηδεμόνες, ο προϊστάμενος στο Γραφείο Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων Θεσσαλονικης εκφράζει την ικανοποίηση του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Eίναι μία καλή εξέλιξη αυτό το πρόγραμμα ασφάλισης, γιατί η φιλοσοφία της νέας διοίκησης του δήμου, στρέφεται στην υιοθεσία του αδέσποτου ζώου. Αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Αυτός που σκοπεύει να υιοθετήσει ένα ζώο, είτε αδέσποτο, είτε και δεσποζόμενο ακόμα, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα είναι ένας γονιός με όλη τη σημασία της λέξης. Σαν να υιοθετεί ένα παιδί και όχι  σαν να πηγαίνει σε μεγάλη αλυσίδα για να αγοράσει ένα παιχνίδι που όταν το βαρεθεί, μπορεί να το πετάξει».

«Υπάρχει καταγραφή, γιατί με τη βοήθεια των εθελοντών περισυλλέγουμε, στειρώνουμε και οπότε τα γνωρίζουμε αυτά τα ζώα» αναφέρει στην Parallaxi η κ. Αρβανιτίδου, τονίζοντας πως «Τα εννέα στα δέκα ζώα, είναι γάτες και γι’ αυτό ξεκινάμε στειρώσεις σε γάτες επειδή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον πληθυσμό των γατών», ενώ σχετικά με την καταγραφή των αδέσποτων ζώων της Θεσσαλονίκης, λέει πως «Τα στοιχεία θα υπάρχουν πλέον ούτως ή άλλως στο Εθνικό Μητρώο Ζώων, που είναι μία πλατφόρμα και ισχύει για όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, μπαίνει κάποιος, συμπληρώνει κάποια κριτήρια αναζήτησης και του βγάζει την περιοχή που επιθυμεί, όπως για παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη. Τώρα, βάσει νόμου είναι υποχρεωτική η στείρωση και έχουν αλλάξει όλα, με πρόσφατο το ηλεκτρονικό βιβλιάριο των ζώων με αποτέλεσμα όλα αυτά να περνιούνται πλέον σε νέα βάση δεδομένων».

Σχετικά με το ψηφιακό βιβλιάριο, ήδη πολλοί κηδεμόνες ζώων το έχουν κάνει, πηγαίνοντας στον κτηνίατρο τους το παλιό βιβλιάριο ώστε να καταγραφούν κάποια βασικά στοιχεία και εφόσον έχει κατοχυρωθεί από πριν το νούμερο του τσιπ, σε λίγες μέρες έρχεται στο mail το καινούριο ηλεκτρονικό βιβλιάριο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του ζώου και με τη δυνατότητα download για να υπάρχει πάντα στο κινητό, σε περίπτωση ελέγχου.

Περισσότερα για την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ασφάλισης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης 2313318719 και 2313317615.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα