Δήμος Θεσσαλονίκης: Περίθαλψη αδέσποτων ώρα μηδέν

Ο δήμος έχει συνάψει συνεργασία με κτηνιατρική κλινική, αλλά αυτή βρίσκεται 40 χιλιόμετρα εκτός Θεσσαλονίκης!

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-περίθαλψη-αδέσπο-899345
Φίλιππος Δεργιαδές

Μόνο ως μύθος ή ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα, διαθέτει Κτηνιατρική Υπηρεσία, με τις υπηρεσίες για την περίθαλψη και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων να παρέχονται εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, κάπου στην περιοχή του Λαγκαδά.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ξοδεύει περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, αλλά όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο, το παραγόμενο αποτέλεσμα αδικεί τα αδέσποτα της Θεσσαλονίκης και δεν προσφέρει καμία βοήθεια σε όσους εθελοντικά προσπαθούν να ενισχύσουν την προσπάθεια φροντίδας και ελέγχου των αδέσποτων.

pexels-blue-bird-7210698.jpg

Τυπικά ο δήμος Θεσσαλονίκης, διαθέτει Κτηνιατρική Υπηρεσία, με γραφεία στην οδό Κλεάνθους, όπου υπηρετούν 3 κτηνίατροι ενώ συνεργάζεται με ένα καταφύγιο ζώων στο Πανόραμα και με μία κτηνιατρική κλινική για την περίθαλψη και τη στείρωση των ζώων, που έχει έδρα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, δηλαδή περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά απο την πόλη.

Μέχρι το 2020 ο δήμος Θεσσαλονίκης, συνεργαζόταν με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην περίθαλψη και νοσηλεία των άρρωστων ή χτυπημένων αδέσποτων ζώων ενώ υπήρχε και ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις στειρώσεις. Μετά το 2020 η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων, είναι σχεδόν αδύνατο ένας πολίτης να απευθυνθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης, και να βρει ανταπόκριση και βοήθεια για ένα αδέσποτο ζώο ενώ η ίδια η υπηρεσία αδυνατεί να προσφέρει αποτελεσματικό έργο. Π.Χ για τον έλεγχο και την περισυλλογή των αδέσποτων διαθέτει μόλις ένα υπάλληλο.

Η Αμαλία Αθνασιάδου, από την ομάδα “Εθελοντές Φιλόζωοι Χαριλάου”, τονίζει πως δεν υπάρχει καμία βοήθεια στο μέσο πολίτη που θέλει να συνεισφέρει στην περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, ενώ η παρουσία των υπηρεσιών του δήμου πρακτικά είναι ανύπαρκτη. Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει περισυλλογή, δεν υπάρχει φιλοξενία και δεν υπάρχει περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία ελέγχου, πρόληψης και ενημέρωσης. Αν απευθυνθείς στην Κτηνιατρική υπηρεσία απλά θα μπεις σε μία λίστα αναμονής και θα περιμένεις. Όταν υπήρχε η συνεργασία με το ΑΠΘ, μπορούσαμε να στειρώσουμε με σχετική άνεση τα αδέσποτα ζώα, τώρα αυτό είναι σχεδόν αδύνατο», τονίζει.

«Είναι πράγματι απαγορευτικό αυτό με τη κτηνιατρική κλινική στον Λαγκαδά. Το πρόβλημα ιδίως με τις γάτες είναι τεράστιο στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά πόσοι μπορούν να κάνουν αυτό το δρομολόγιο των 80 χιλιομέτρων, πάνε έλα, στον Λαγκαδά, για μία στείρωση;» αναρωτιέται η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης, «Νοιάζομαι», Εύη Καλαιτζίδου, που αναφέρει ότι η δημοτική Κτηνιατρική Υπηρεσία, δεν διαθέτει καμία διαδικασία ελέγχου και περισυλλογής των αδέσποτων της πόλης.

Τα παραπάνω με τον τρόπο του, επιβεβαιώνει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, που παραδέχεται με περισσή ειλικρίνεια, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν ανταποκρίνεται όσο απαιτούν οι ανάγκες, στην φροντίδα των αδέσποτων της πόλης.

img-20211123-134732.jpg

«Δυστυχώς υπάρχει αυτή η σύμβαση με την κλινική στον Λαγκαδά την οποία έχουμε συνάψει μετά από διαγωνισμό διότι τότε, δεν γνωρίζω γιατί, η Κτηνιατρική του ΑΠΘ δεν είχε καταθέσει προσφορά. Πρόσφατα θα έχουμε μία συνάντηση με τον Πρύτανη του ΑΠΘ όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα» τονίζει και αναφέρει ότι πρόθεση του είναι να κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να αναβαθμιστεί η υπηρεσία του δήμου για την φροντίδα των αδέσποτων της περιοχής ευθύνης του δήμου.

Αναφέρει επίσης ότι ο δήμος έχει συνάψει σύμβαση με καταφύγιο ζώων σε περιοχή πέριξ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φιλοξενούνται τα αδέσποτα που προορίζονται για υιοθεσία και έχουν ανάγκη φροντίδας.

Καταγγελίες πολιτών

Ωστόσο, το θέμα της κτηνιατρικής κλινικής στον Λαγκαδά, έχει και μία άλλη διάσταση καθόλου ευχάριστη για τα αδέσποτα ζώα.

Πληροφορίες από πολίτες, που έχουν μεταφέρει ζώα στην εν λόγω κλινική, κάνουν λόγο για ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης και κακή μεταχείριση και περίθαλψη των ζώων.

Μάλιστα εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων τονίζουν ότι οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Κτηνιατρική Υπηρεσία του δήμου, αδιαφορούν παντελώς ενώ υπάρχει και ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να ελέγχει φαινόμενα κακομεταχείρισης των ζώων, που θα πρέπει να παρέμβει και να διατάξει έλεγχο της κατάστασης στις εγκαταστάσεις της εν λόγω κλινικής.

koytavia-7VoID.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα