Δήμος Θεσσαλονίκης: «Υπέρογκα» προβλήματα με τα ογκώδη απορρίμματα

Καταγγελίες για παράνομη λειτουργία της "χωματερής" – «Έχουμε σχέδιο και λύση», απαντά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Κ. Ιακώβου

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-υπέρογκα-προβλ-921981
Φίλιππος Δεργιαδές

Χωρίς μηχάνημα για την διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων παραμένει, από τα μέσα Μαρτίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης, όταν πυρκαγιά που ξέσπασε στην χωματερή, που διατηρεί ο δήμος, στην περιοχή Ωραιοκάστρου, έκαψε ολοσχερώς το «μηχάνημα – σπαστήρα», αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Από τότε τα ογκώδη απορρίμματα, που συλλέγουν κάθε μέρα τα λευκά ειδικά απορριμματοφόρα του δήμου, καταλήγουν στον ίδιο χώρο, όπου τα αποθέτουν χωρίς να ακολουθεί η απαραίτητη επεξεργασία μέσω του σπαστήρα. Δηλαδή να θρυμματιστούν σε μικρά τεμάχια, ώστε στη συνέχεια, επεξεργασμένα, να τα εναποθέσουν στη χωματερή της Μαυροράχης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω χωματερή εδώ και χρόνια λειτουργεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες και χωρίς πυρασφάλεια. Είναι φυλασσόμενη από προσωπικό του δήμου, αλλά επί της ουσίας είναι ένας «ανοιχτός» περιφραγμένος χώρος, του οποίου η λειτουργία δεν έχει αδειοδοτηθεί, ούτε διαθέτει, ως χώρος εναπόθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

oghkodi.jpg

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο χώρος ενοικιάζεται από τον δήμο Π. Μελά, έναντι περίπου 35.000 ευρώ το χρόνο ενώ η αξία του μηχανήματος – σπαστήρα, που είχε αγοραστεί το 2009 και κάηκε ολοσχερώς, σήμερα αγγίζει τις 400.000 ευρώ. Στο χώρο εργάζονται 20 δημοτικοί υπάλληλοι ως χειριστές, επόπτες και οδηγοί.

Να σημειωθεί επίσης ότι από τις 15 Μαρτίου, που ξέσπασε η πυρκαγιά στη χωματερή των ογκωδών στο Ωραιόκαστρο, η Πυροσβεστική δεν έχει καταλήξει και εκδώσει κάποιο πόρισμα για τις αιτίες της φωτιάς ενώ ούτε ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει διατάξει κάποια σχετική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες.

Από το 2020 η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί», είχε αναδείξει το πρόβλημα της «παράνομης» λειτουργίας της χωματερής των ογκωδών απορριμμάτων και είχε ζητήσει από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, να αναλάβει τις ευθύνες της και να φροντίσει για τη νόμιμη λειτουργίας της χωματερής, τηρώντας όλους τους κανόνες προστασίας για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους.

img-20220331-1419111.jpg

Μάλιστα, ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ζειμπέκης, σε δημόσιες δηλώσεις του, δεν είχε αρνηθεί ότι ο χώρος λειτουργούσε χωρίς τις απαραίτητες άδειες, και είχε υποσχεθεί ότι η διοίκηση Ζέρβα, εντός του 2021, θα έλυνε το πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας ή θα έβρισκε άλλες, εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του δήμου, η χωματερή των ογκωδών απορριμμάτων σε λίγο καιρό θα έχει γεμίζει υλικά και θα είναι αδύνατο να «φιλοξενήσει» τους 30 περίπου τόνους ογκωδών απορριμμάτων που «παράγει» κάθε μέρα η Θεσσαλονίκη.

Από την αντιπολίτευση, και ειδικά από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί», θεωρούν ότι ο δήμος αφενός θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να αποκαταστήσει τη λειτουργία της χωματερής, τηρώντας όλα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τους χώρους φύλαξης και επεξεργασίας απορριμμάτων και αφετέρου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τη διαχείριση των ογκωδών, απαντώντας στο ερώτημα, αν σκοπεύει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση και να αναθέσει την υπηρεσία σε εργολάβο.

275819682-386002636861740-15009491661342zz98693-n.jpg
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κ. Ιακώβου, και στελέχη της υπηρεσίας, επιθεωρούν το χώρο μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον σπαστήρα.

Απευθύναμε τα σχετικά ερωτήματα στον νυν αντιδήμαρχο, Κωνσταντίνο Ιακώβου, ο οποίος τόνισε ότι η διοίκηση του δήμου και η αρμόδια αντιδημαρχεία έχουν λάβει τα μέτρα τους και έχουν εκπονήσει ένα σχεδιασμό για την αντιμετώπιση προβλήματος. Ωστόσο απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το σχεδιασμό του δήμου και δεν απάντησε στα ερωτήματα σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομη λειτουργία της χωματερής. Όπως είπε, «για όλα θα απαντήσω τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου».

Προς το παρόν πάντως, στην πόλη δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ογκώδη απορρίμματα, αλλά όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι το θέμα πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος και να λυθεί. Όπως τονίζει ο Κώστας Φουντούκης γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, «η διοίκηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αγορά καινούργιου μηχανήματος ή να νοικιάσει, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία της υπηρεσίας, εφόσον βέβαια τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές για το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων ενώ η υπηρεσία θα πρέπει να παραμείνει στη διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης και να μην ιδιωτικοποιηθεί».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα