Δημοτικό Συμβούλιο: «Μάχη της Κρήτης», για τη κοπή 175 δένδρων
Η διοίκηση υποστηρίζει ότι είναι επικίνδυνα – Κάτοικοι και αντιπολίτευση μιλούν για παραμέληση και μείωση του πράσινου στην περιοχή
Σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για την κοπή 175 δένδρων από την οδό Κρήτης, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, εκφράζουν πολίτες της περιοχής, που θεωρούν ότι τα δένδρα είναι ζωντανά, χρήσιμα και θα μπορούσαν να σωθούν ενώ το θέμα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με την αντιπολίτευση να επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση για εγκατάλειψη και έλλειψη φροντίδας των δένδρων.
Η διοίκηση του δήμου, βάσει εισήγησης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος, αποφάσισε την κοπή των δένδρων μετά από επιτόπια αυτοψία και φωτογραφική αποτύπωση, κατά την οποία, διαπίστωσε ότι πρόκειται για δένδρα «άκρως επικίνδυνα και πιθανά για αιφνίδια πτώση».
Σύμφωνα με την αυτοψία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος, τα 175 δένδρα είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών και παρουσιάζουν «εξωτερικά, μεταχρωματισμό του φλοιού, σαθρότητα κορμού και βραχιόνων καθώς επίσης και μεγάλες σπηλαιώσεις (κουφάλες) στον κορμό και σε μεγάλους βραχίονες. Οι βασικότερες αιτίες για τις σπηλαιώσεις είναι η γήρανση των δένδρων και ο μειωμένος αερισμός του ριζικού συστήματος».
Επίσης στην εισήγηση, επισημαίνεται ότι ο δήμος έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην κοπή των δένδρων καθώς «οι χώροι όπου οποίο φύονται τα εν λόγω δένδρα ανήκουν στα εμπράγματα στα εμπράγματα δικαιώματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται μέσα σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή σε Ζ.Ο.Ε. κατά περίπτωση χώρου, δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας».
Τονίζεται δε πως «για την κοπή δένδρων σε κοινοχρήστους χώρους απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου και η έκδοση άδειας με τη διαδικασία της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας».
Όπως εξήγησε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, για να αποκατασταθεί η ισορροπία πρασίνου στην περιοχή, θα φυτευτούν νέα δένδρα του είδους Σφενδάμι πεδινό, που είναι φυλλοβόλο δένδρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και περιορισμένες απαιτήσεις κλάδευσης ενώ κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα φυτευτούν στην πόλη περισσότερα από 3.000 δένδρα στους χώρους πρασίνου και στις κενές δενδροδόχους των πεζοδρομίων.
Ζέρβας: Μέλημα μας η αύξηση του πράσινου στο δήμο
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, για το θέμα της κοπής των δένδρων στην οδό Κρήτης, τόνισε πως η κοπή είναι αναγκαία και πως ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι εχθρός του πρασίνου.
«Στον δήμο μας υπάρχουν 55.000 δένδρα και όλοι μας έχουμε περιβαλλοντικές ανησυχίες», τόνισε και ανέφερε πως η αύξηση του πράσινου στην πόλη είναι «προσωπικό του στοίχημα». Εξήγησε πως η κοπή των δένδρων γίνεται για να αποφευχθούν τυχόν θανατηφόρα ατυχήματα από πτώσεις δένδρων, όπως συνέβη στο δήμο Ηρακλείου, και επανέλαβε πως πρόθεση του δήμου είναι να φυτευτούν το επόμενο διάστημα 3000 νέα δένδρα.
Αντιπολίτευση: Η κοπή των δένδρων είναι ομολογία αποτυχίας – Απαράδεκτη απόφαση
Από την αντιπολίτευση, πρώτος έθιξε το θέμα ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης, «Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», μιλώντας για μία απαράδεκτη και αδικαιολόγητη διαδικασία και απόφαση.
«Επισκέφθηκα τον δρόμο με ειδικό και διαπιστώσαμε ότι από τα 175 δένδρα, ίσως θα έπρεπε να κοπούν μόνο τα είκοσι. Τα υπόλοιπα μπορούσαν να παραμείνουν γιατί ήταν δένδρα μεγάλα, που έκαναν χρόνια να μεγαλώσουν», τόνισε και υποστήριξε ότι «η λογική «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι», δεν γίνεται αποδεκτή».
Επισήμανε δε, πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε να υπάρξει διάγνωση για κάθε δένδρο ξεχωριστά και πως δεν υπήρξε καμία επιστημονική μελέτη των δεδομένων. «Το πράσινο είναι όρος ζωής και δεν μπορείτε με προχειρότητα να τα κόβετε και να μας καλείτε, εκ των προτέρων, να πάρουμε απόφαση πάνω σε κουφάρια», τόνισε.
Κατά της απόφασης, τάχθηκε και ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη», τονίζοντας την ανάγκη να σώσουμε ακόμα και ένα μοναδικό δένδρο. Τόνισε δε πως η κοπή αυτών των δένδρων είναι ομολογία αποτυχίας της διοίκησης του δήμου, να φροντίσει και να συντηρήσει το πράσινο της πόλης.
Αποκαλυπτικός ήταν ο εκπρόσωπος της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία της δημοτικής Διεύθυνσης Πρασίνου, υποστήριξε ότι τα δένδρα στη πόλη είναι μόλις 42.000 και όχι 55.000, και μίλησε για άστοχη και εγκληματική πολιτική κοπής των δένδρων, που συνοδεύεται από απόλυτη έλλειψη φροντίδας.
Όπως είπε, σύμφωνα με μελέτη, το 74% των δένδρων είναι σε καλή και σχετικά καλή κατάσταση, αλλά το 26% πάσχει απο διάφορα προβλήματα και αρρώστιες, διότι ο δήμος Θεσσαλονίκης τα έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους. Κατηγόρησε τον Κ.Ζέρβα για «ξυλοπελεκιτική» και τόνισε πως τα δένδρα της πόλης χρειάζονται φροντίδα από γεωπόνους και δασολόγους και όχι κοπή. Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πάνω από 3300 κενές θέσεις δένδρων στην πόλη και πως περίπου 1200 δένδρα σήμερα είναι νεκρά διότι αφέθηκαν να ξεραθούν.
Σχετικά με την αναφορά Ζέρβα στο δυστύχημα του Ηρακλείου, μίλησε για πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογηθεί η κοπή των δένδρων και μίλησε για «δενδροχειρουργική», η οποία αν εφαρμοζόταν στην πόλη, θα σωζόταν πάρα πολλά δένδρα. Κατηγόρησε μάλιστα τις υπηρεσίες του δήμου για δολοφονικά κλαδέματα και επισήμανε την ανάγκη σε καιρό κλιματικής κρίσης να προστατευτεί το πολύτιμο πράσινο της Θεσσαλονίκης.
Κατά της κοπής των δένδρων τάχθηκε και ο Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», ζητώντας μία ολοκληρωμένη πολιτική υπέρ του πρασίνου.
Για αδικαιολόγητη μαζική εξαφάνιση των δένδρων στην οδό Κρήτης, μίλησε στην Parallaxi, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σάκης Τζακόπουλος, τονίζοντας πως από τα 246 συνολικά δένδρα της οδού Κρήτης, θα κοπούν τα 175, με τις κοπές να έχουν ξεκινήσει, χωρίς να υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς να υπάρχει η σχετική άδεια μικρής κλίμακας.
Σημείωσε δε, πως πέρσι, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ξόδεψε ένα σημαντικό κονδύλι για να συντηρήσει τις δενδροδόχους της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και μελέτη των δεδομένων των δένδρων της περιοχής. «Αφού ήταν να τα κόψουν, γιατί ξόδεψαν λεφτά για τις δεντροδόχους;», αναρωτήθηκε και χαρακτήρισε την κοπή των δένδρων, έγκλημα κατά του πρασίνου της πόλης.
Αυτοψία στην οδό Κρήτης
Στην περιοχή πάντως της οδού Κρήτης, οι περισσότεροι κάτοικοι δήλωσαν άγνοια για την απόφαση κοπής των δένδρων και οι περισσότεροι τόνισαν με ανησυχία, ότι χρόνο με τον χρόνο, το πράσινο της περιοχής μειώνεται αντί να αυξάνεται.
Η Γ.Κ., συνταξιούχος, που ζει εδώ και 50 χρόνια στην οδό Κρήτης, τόνισε στην Parallaxi, πως ο δήμος έχει αναρτήσει ανακοινώσεις για κλάδεμα και όχι για κοπή και πως τα πάρκα και το πράσινο της περιοχής έχουν ανάγκη από περιποίηση και φροντίδα.
Ανάλογα και ο Π.Ν., σημείωσε πως «αν τα δένδρα είναι άρρωστα, ναι να κοπούν, αλλά τα περισσότερα εδώ είναι ζωντανά και δεν φαίνονται επικίνδυνα». «Αυτά τα δένδρα είναι δένδρα πολλών χρόνων. Αν τα αντικαταστήσουν, σε πόσα χρόνια θα μεγαλώσουν;», αναρωτήθηκε και τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να προστατεύει το πράσινο.