DisPlay Project: Καλλιτέχνες μεταφέρουν τα εργαστήριά τους στα άδεια μαγαζιά της Θεσσαλονίκης
Βασικό στοιχείο του The DisPlay Project είναι η ενεργοποίηση διαφορετικών ατόμων σε συγκεκριμένο χώρο/τόπο με στόχο την επαναδραστηριοποίηση των γειτονιών που «μαραζώνουν» τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης
Καλλιτέχνες μεταφέρουν τα εργαστήριά τους στα άδεια μαγαζιά.
Ομάδες φοιτητών αρχιτεκτονικής ετοιμάζουν τις εργασίες τους στα προσωπικά τους «καμαράκια».
Ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ σχεδιάζει της συμμετοχή της στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας για το 2021.
Αφηγήσεις παραμυθιών ακούγονται μέσα σε εικαστική εγκατάσταση με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά.
Φωτογράφοι εμφανίζουν τα φιλμ τους στον σκοτεινό θάλαμο.
Μικρές ομάδες εικαστικών και ζωγράφων σχεδιάζουν την επόμενη βιτρίνα τέχνης.
Οι κάτοικοι κρεμούν εικαστικές εγκαταστάσεις από τα μπαλκόνια τους.
Καλλιτέχνες παραδίδουν δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής.
Όλα αυτά σχεδιάζονται για τις γειτονιές της πόλης, ξεκινώντας από την γειτονιά της Μανουσογιαννάκη. Βασικό στοιχείο του The DisPlay Project είναι η ενεργοποίηση διαφορετικών ατόμων σε συγκεκριμένο χώρο/τόπο με στόχο την επαναδραστηριοποίηση των γειτονιών εκείνων που, ακόμα και πριν την οικονομική κρίση, είχαν ξεκινήσει να παρουσιάζουν σημάδια εγκατάλειψης, με το φαινόμενο αυτό να αποτελεί πλέον κανονικότητα.
Ενεργοποίηση διαφορετικών ατόμων εννοείται η αλληλεπίδραση καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, φοιτητών και ιδιοκτητών κενών καταστημάτων και επιχειρήσεων της πόλης, σε μία βάση αλληλοβοήθειας. Με αυτή την κεντρική κινητήρια δύναμη, όλοι οι συμμετέχοντες δρουν στα πλαίσια της κεντρικής ιδέας και επαναφέρουν την δράση/κίνηση στους δρόμους που έχουν παραγκωνιστεί από την καθημερινότητα της πόλης.
Οι ιδιοκτήτες των άδειων καταστημάτων διαθέτουν τον χώρο.
Οι δημιουργοί/καλλιτέχνες/αρχιτέκτονες/φωτογράφοι/πολεοδόμοι επανατοποθετούν τον χώρο στην αστική καθημερινότητα.
Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες της πόλης στηρίζουν την δράση και την δημιουργικότητα.
Οι κάτοικοι των τόπων συμμετέχουν με την γνώμη/κίνησή τους.
Εν τω μεταξύ μια ομάδα από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, μηχανικούς σχηματίζεται και σχεδιάζει μία μόνιμη εικαστική εγκατάσταση/εμπειρία στις προσόψεις των καταστημάτων και δημιουργεί ουσιαστικά ένα νέο τοπόσημο στο κέντρο της πόλης, το οποίο στέκεται και συνομιλεί με αντίστοιχα σημεία σε άλλες πόλεις του κόσμου.
Από 26 έως 31 Οκτωβρίου το The DisPlay Project παρουσιάζεται στο κοινό της πόλης με μία εκδήλωση/εικαστική παρέμβαση στον ημι/δημόσιο χώρο των βιτρινών των κενών καταστημάτων. Η έλλειψη πρασίνου στην πόλη αποτελεί το σημείο αναφοράς του θέματος και υπό τον τίτλο “Forests Within” δημιουργοί από διαφορετικές ειδικότητες καλούνται να φτιάξουν/σχεδιάσουν δέντρα/δάση.
Παράλληλα στην οδό Μανουσογιαννάκη κρέμονται 9 πράσινα λάβαρα/οθόνες και ενεργοποιούνται με προβολές φωτογραφιών τις νυχτερινές ώρες.
«Το όλο project βασίζεται στον εθελοντισμό και τη συμμετοχή των κατοίκων. Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε τις γειτονιές που έχουν ερημώσει και αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας και ζήτησης. Έχει αγκαλιαστεί ιδιαίτερα η προσπάθεια αυτή. Πολύτιμη είναι η βοήθεια των χορηγών “Γιομτώβ Χρώματα” και “Κακιούσης Digital Printing”» αναφέρει στην Parallaxi η creative director/founder Ευαγγελία Σπυροπούλου.
Παράπλευρες επιδράσεις
- Επαναπροσδιορισμός της σχέσης καλλιτέχνη/κατοίκου
- Αύξηση της εμπορικότητας της περιοχής
- Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
- Μεγαλύτερη ασφάλεια στο αστικό περιβάλλον
- Δημιουργία πρότυπης γειτονιάς
- Αναβάθμιση του αστικού τοπίου
- Σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος
- Ενίσχυση των δεσμών καλλιτεχνών/σχεδιαστών & μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Μακροπρόθεσμοι στόχοι
- Δημιουργία νέου τοπόσημου στο χώρο
- Ανασχεδιασμός της εικόνας της περιοχής στο συλλογικό υποσυνείδητο του τόπου
- Προβολή καλλιτεχνών/σχεδιαστών μέσω δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας για την προώθηση και προβολή όσων συμμετέχουν στη δράση
Οι δρόμοι που συμμετέχουν στην εκδήλωση παρουσίασης του The DisPlay Project “Forests Within” στις 26 με 31 Οκτωβρίου είναι:
Δαγκλή Διαλέττη Καμαρά Δεσπεραί Μανουσογιαννάκη
Οι επιχειρήσεις της πόλης που στηρίζουν τους καλλιτέχνες δημιουργούς είναι:
Γιομτώβ Χρώματα
Atlantis Art Materials Σύκος Αλουμινοχαλκός Μαυριώτης – Σχοινικά, πλαστικά, είδη συσκευασίας Νέστορας Βασίλειος – Μηχανουργείο Αρδίτης Κ ΣΙΑ – χαρτόνια reboard Κακιούσης Digital Printing
Άνθρωπος Art Cafe
Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του The DisPlay Project στην διεύθυνση www.studio136.space και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook: The Display Project (https://www.facebook.com/thedisplayproject/)
Instagram: thedisplayproject (https://www.instagram.com/thedisplayproject/)