Αυτά είναι πιάτα που κέρδισαν τα βραβεία στο 19ο ΦΝΘ
Για ένα μήνα, 20 εστιατόρια της πόλης δημιούργησαν ένα πιάτο αφιερωμένο στο 19ο φεστιβάλ, το οποίο μπήκε στα μενού τους, και βαθμολογήθηκε από το κοινό και από κριτική επιτροπή.
Με αφορμή την ενότητα food vs food του 19ου ΦΝΘ η Θεσσαλονίκη άφησε τη φαντασία της γαστρονομικής της σκηνής ελεύθερη συμμετέχοντας σε μια γαστριμαργική γιορτή γεμάτη εκπλήξεις.
Για ένα μήνα, 20 εστιατόρια της πόλης δημιούργησαν ένα πιάτο αφιερωμένο στο φεστιβάλ, το οποίο μπήκε στα μενού τους, και βαθμολογήθηκε από το κοινό και από κριτική επιτροπή. Οι νικητές αναδείχθηκαν και τα βραβεία απονεμήθηκαν στη διάρκεια της Τελετής Λήξης του Φεστιβάλ, χθες Κυριακή 12 Μαρτίου.
Το βραβείο κοινού για το καλύτερο πιάτο φεστιβάλ απονεμήθηκε στο εστιατόριo Extravaganza, το οποίο παρέλαβε ο Αντώνης Μουστάκης. Το πιάτο που σερβιρίστηκε ήταν ριζότο άγριων μανιταριών με κρέμα πορτσίνι, λάδι τρούφας και φρέσκια μαύρη τρούφα Σε ερώτηση του κ. Κουτσογιαννόπουλου αν το εστιατόριο έγινε πιο σινεφίλ τις ημέρες του φεστιβάλ, ο κ. Μουστάκης απάντησε ότι το φαγητό, όπως και το σινεμά είναι πολιτισμός, άρα το κοινό στο οποίο απευθύνονται και τα δύο είναι κατά κάποιο τρόπο το ίδιο, ενώ πρόσθεσε ότι ο κόσμος αγκάλιασε το εστιατόριο και αγάπησε τη νέα ενότητα του φεστιβάλ.
Στη συνέχεια, η Γεωργία Δώδου και ο Δημήτρης Κοπαράνης από την κριτική επιτροπή του Food vs. Food –μέλος της οποίας ήταν και ο Νίκος Στεφανίδης- έδωσαν το βραβείο για το καλύτερο πιάτο του Φεστιβάλ, το οποίο λόγω ισοβαθμίας απονεμήθηκε στα εστιατόρια Ζύθος Ντορέ (Αρνίσια κεμπάπ σε πίτα, με σάλτσα γιαουρτιού, πάπρικα, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι) και Φανός της Πόλης (Μποχτσαδάκια πολίτικα από μοσχαράκι κοκκινιστό τυλιγμένο με μελιτζάνα στο φούρνο και γιαουρτοσάλτσα με δυόσμο και κόλιανδρο). Η Δέσποινα Μαυρομάτη που παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του εστιατορίου Ζύθος Ντορέ σχολίασε τη συμμετοχή αυτού του ιστορικού μαγαζιού σε έναν μοντέρνο διαγωνισμό λέγοντας ότι «δίνουμε εξετάσεις εδώ και πολλά χρόνια κάθε μέρα, με στόχο να διατηρηθεί μοντέρνα η πλούσια παράδοση της πόλης στην κουζίνα». Ο κ. Κουτσογιαννόπουλος ρώτησε την Ευτυχία Παπαδοπούλου, η οποία παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Φανού της Πόλης κατά πόσον άλλαξε το τοπίο στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης η ταινία ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα. «Φυσικά και το άλλαξε», ήταν η απάντησή της, «γιατί υπάρχουν ρίζες στην Πόλη. Άλλωστε το σινεμά και το φαγητό είναι από τις αγαπημένες συνήθειες των Θεσσαλονικέων».